ANNONSE
Annonse

Karolinerne forbereder seg

FORBEREDER SEG: Søndag skal de i ilden på Kristiansten festning under 300- årsmarkeringen av Karolinernes hærtog i Trøndelag. F.v.Pål Aftret, Even Hårstad, Svein Hilmo og Elisabeth Matheson. Foto: Marthe Belsvik Stavrum

I disse dager er det akkurat 300 år siden Armfeldts hærtog kom inn over Trøndelag. På søndag er det stor markering ved Kristiansten festning.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Sist oppdatert: 17.08.2018 kl 11:17

ANNONSE
Annonse

MARKERING
For 300 år siden beordret kong Karl den tolvte den jämtlandske hæren under ledelse av generalløytnant Armfeldt om å erobre Trondheim og Trøndelag som en del av den svenske angrepskrigen mot Norge. Markeringen den 19.august skal både være et minne om det som skjedde den gangen og belyse vår felles historie.

PÅ PROGRAMMET
Konferansier Marvin Wiseth skal lose publikum gjennom arrangementet, og programmet er variert med opplevelser både fra scenen og utearenaen. Luftforsvarets musikkorps spiller sammen med Elisabeth Andreassen, artisten Thomas Gælok kommer, og representanter fra de nordiske landene snakker om samarbeid over landegrensene. Det vil bli vist utdrag fra Elden fra Røros og Karolinerspelet i Tydal, og to ganger i løpet av arrangementet kan publikum oppleve hvordan krig foregikk for 300 år siden gjennom historiske tablå (re-enactment). Det vil bli overflyging av jagerfly, og Luftforsvarets redningshelikopter Sea King er til stede. Det hele varer i fire timer, men her kan folk komme og gå litt som de selv ønsker.

KAROLINERNE FORBEREDER SEG
Tilpasninger må til for å vise utdrag fra Karolinerspelet i en sånn kontekst. Elisabeth Matheson har plukket scener, omrokkert på tekst og sydd det hele sammen, og nå legger skuespillerne siste hånd på verket før de skal ta med seg stemningen fra Brekka i Tydal til Kristiansten festning på søndag.

"Skuespillerne har nye stikkord å forholde seg til, rekkefølgen er snudd rundt på og de fysiske rammene rundt oss er selvfølgelig helt annerledes enn på Brekka. Vi har ikke åtti karolinere og hester med oss til Trondheim, men vi skal få til mye med ti skuespillere, fire fanebærere og kostymer, rekvisitter og sminke," sier regissør Elisabeth Matheson.

FØRST KRIG OG SÅ FRED
Når arrangementet på Krisitiansten festning er over klokka 16, blir publikum invitert med på en felles vandring fra festningen, over Gamle bybro og til Nidarosdomen der arrangementet avsluttes med en fredsgudstjeneste. Den starter klokka 17:18. - til minne om felttoget mot Trondheim.

Nøkkelord

Siste nytt i Kultur Vis flere

Kåret til beste stand under Rørosmartnan

Kåret til beste stand under Rørosmartnan

Juryen har kåret to vinnere av beste stand under martnan. En i gata og en i martnashallen.

Tolker The Boss i Kimen

Tolker The Boss i Kimen

Namsos Allstar

Namsos Allstar ha tatt et dypdykk i materialet til Bruce Springsteen. Nå tar de med seg resultatet til Kimen kulturhus.

Poppet opp i Kimen

Poppet opp i Kimen

Vebjørn og Aune Sand inntar kulturhuset

Vebjørn Sand holder malerkurs for barn i alle aldre i Kimen Kulturhus denne uka. I tillegg er det pop-up utstilling og foredrag der broren Aune også deltar. Hør intervjuet med Norges kanskje mest eksotiske tvillingpar her.

Gjenopplev stemningen fra åpningen av Rørosmartnan

Bilder og video

Gjenopplev stemningen fra åpningen av Rørosmartnan

Klokken 12 tirsdag ble den 166. Rørosmartnan åpnet på Malmplassen.

UKM i Holtålen

UKM i Holtålen

Feiende flott arrangement, men hvor er guttene og hvor er bandene?

Over 100 sangere og musikere avslutter martnan

Over 100 sangere og musikere avslutter martnan

Lørdag skal det være en «annerledes» konsert i Røros kirke, hvor Jan Magne Førdes lidenskap for afrikansk musikk kommer fram på kjent vis med brass og sang.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
ANNONSE