Karolinerna återvänder

PÅ GRUVEN: Stemningsbilde fra Christianus Sextus. Foto: Øystein Grue

Årets forestilling ved Christianus Sextus får svensk hovedrolle.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Sommerens store kulturelle happening på Røros er selvsagt musikkteateret Elden som foregår i månedsskifte juli - august. Men de siste fem årene har det - midt oppe i dette, vært satt opp utendørsforestillinger ved Christianus Sextus gruver i Nordgruvfeltet på Røros.

Det blir det også i år og årets forestilling har fått tittelen Karolinerne återvender.

Dette er den sjette sommeren at publikum blir tatt med inn i utvalgte deler av Johan Falkbergets forfatterskap. Hvert år har forestillingen nytt tema, nytt manus og nye artister.

Karolineråret

Midt i det som fortsatt er igjen av Christianus Sextus gruve får publikum oppleve ypperlige artister i et enestående samspill med natur, industrihistorie og Falkbergets forfatterskap.

– Akkurat dette kan ikke gjenskapes noen andre steder, sier Marie Bakås, som er med og arrangerer årets oppsetting.

– I 2018 er det 300 år siden de svenske karolinernes felttog i Trøndelag, og dette markeres over store deler av både Norge og Sverige. Derfor håper vi det vil oppleves ekstra interessant at årets oppsetning forteller Falkbergets historie om karolinerne som, fire år etter å ha overlevd dødsmarsjen over fjellet til Sverige, nå vender tilbake til Røros for å søke arbeid ved de nyoppstartede Christianus Sextus-gruvene, sier Bakås.

Svensk hovedrolle

Som vanlig er det Lasse Kolsrud som er forestillingens kunstneriske leder og profesjonelle ressurs. I år er han også oppsetningens regis- sør.

Saken fortsetter lenger ned på siden

SJEFEN: Lasse Kolsrud er i år oppsetningens regissør, og vi møter ham også på «scenen».

Årets hovedrolle er det den svenske skuespilleren Samuel Fröler som har fått. Han er nok i Norge mest kjent for hovedrollen i den populære tv- serien Skjærgårdsdoktoren. Fröler er utdannet ved Göteborgs Scenskola og ansatt vedStockholmsStadsteater. HanharogsåarbeidetblantannetpåDramaten, Svenska Riksteatern og Västmanlands Teater. Han har i tillegg gjort seg bemerket i serier og filmer som Den goda viljan, Enskilda samtal, Headhunter, Nobel, Modus, Halvbroren, Saknad, False Witness, Seks som oss og Ved kongens bord. Multi- kunstneren Fröler har også gitt ut albumet Blunda mig till ljus igen.

Saken fortsetter lenger ned på siden

HOVEDROLLEN: Svenske Samuel Fröler er kjent fra tv, film og teater. Røros har han faktisk besøkt én gang før, da han i 2013 spilte i Riksteatrets oppsetning av Harold Pinters «Bedrag». Foto: Albert Häggblom

Svensk band og lokalt kor

Også musikken blir besørget av svensker denne gangen. Gruppa "Patrask" gjenoppliver til daglig musikk som har ligget i dvale i flere hundre år. Det gjør de på en humørfylt måte som gir musikken nytt liv og et nytt publikum.

Saken fortsetter lenger ned på siden

BANDET: Svenske Patrask skaper musikk som flyter fritt gjennom både tid og rom. Gruppa består av Axel Gustafsson, Daniel Åhlman, Joakim Sennerby, Sebastian Holm og Tor Thyberg. Foto: Johan Lundberg

Gruppen benytter instrumenter som er blitt smuglet inn vår tid fra eldre historiske epoker, eller er direkte importert fra andre musikalske kulturer. Blant deres inspirasjonskilder finner vi så vel spansk og italiensk folkemusikk og tyrkisk gammelpop som halling, klassisk arabisk musikk og frijazz.

I snart tjue år har Patrask skapt musikk som flyter fritt gjennom både tid og rom, og som alltid berører. I dag regnes gruppen som en av de mest rutinerte og inspirerende i sin (om enn noe vanskelig definerbare) sjanger. Patrask består av Axel Gustafsson, Daniel Åhlman, Joakim Sennerby, Sebastian Holm og Tor Thyberg.

I tillegg er Røros Sangforening engasjert til forestillingen. Koret er blant landets eldste, stiftet i 1848, og de feirer dermed 170 år i år. De består i dag av 23 aktive sangere, og vi møter en hådfull av dem på Christianus Sextus, under ledelse av dirigent Lindsay Winfield-Chislett.

Saken fortsetter lenger ned på siden

KORET: Røros Sangforening, et av Norges eldste kor.

Det er to forestillinger, lørdag 4. og søndag 5. august.

Hør intervju med Marie Bakås her:

Saken fortsetter lenger ned på siden

Tidligere forestillinger:

2013: Klangen av Christianus Sextus

2014: An-Magritt – malm og mannfolk

2015: Bergløitnanten – og den gamle fyrhauer 2016: Over kjölen

2017 An-Magritt – på egen hand

FORRIGE GANG: Artistene fra fjorårets forestilling, «An-Magritt – på egen hand». F.v. Lasse Kolsrud, Olav Luksengård Mjelva, Erik Rydvall, Heidi Gjermundsen Broch og Hallgrim Hansegård. Foto: Tove Digre

Nøkkelord

Siste nytt i Kultur Vis flere

Ny radio på DAB-nettet

Ny radio på DAB-nettet

Den kristne radiokanalen pTro har startet sendinger på DAB-nettet i Trøndelag.

Påskeåpent hos Selbu Folkebibliotek

Påskeåpent hos Selbu Folkebibliotek

Biblotekar Oddbjørg Øiberg kommer med tips til lesestoff i påska.

Henrik videre i The Voice

Henrik videre i The Voice

Henrik Fuglem er nok en gang videre i The Voice.

Fortellinger fra fjerne land

Fortellinger fra fjerne land

Palmesøndag arrangerer Røros Fortellerscene sin andre fortellerkveld. Denne gangen er det Harald Hauge som skal fortelle og også bidra musikalsk.

Anbefaler «Kobrahjerte»

Anbefaler «Kobrahjerte»

Bibliotekar Hanna Malene Lindberg anbefaler en bok av den norske forfatteren Toril Brekke i denne ukas bokmagasin.

Snøscooterveteraner samles i Selbu

Snøscooterveteraner samles i Selbu

Selbu Veteranklubb arrangerer veterantreff for snøscootere i helga.

Siste nytt i Røros/Holtålen Vis flere

Skal ha «løkkollekt» på Plattingen

Skal ha «løkkollekt» på Plattingen

Miljøpartiet De Grønne Røros samler inn blomsterløker i Kjerkgata påskeaften og 2. påskedag.

Politiet hadde kontroller i scooterløypa

Politiet hadde kontroller i scooterløypa

Ingen ulovlig kjøring verken lørdag eller søndag.

Nødetatene på Røros rykket i natt ut etter melding om slåssing

Nødetatene på Røros rykket i natt ut etter melding om slåssing

En person ble fraktet til legevakta etter å ha fått kraftig juling.

- Smak på ordet

- Smak på ordet "verdensarv"

- Røros Bergstad er et verdensarvkulturminne. UNESCO ser på det unike trehusmiljøet og arven etter gruvedriften som så viktig at det bør bevares og tas vare på i all overskuelig framtid. Da kaster man ikke gamle historiske vinduer, skriver Bjørn Salvesen (Røros SV) i dette leserinnlegget.

Fiskeeventyret på Haugatjønna

Fiskeeventyret på Haugatjønna

Rundt 560 fiskere deltok på den første dagen av Brekken ILs isfiskefestival på Haugatjønna lørdag.

Klare for årets tulipanaksjon

Klare for årets tulipanaksjon

Torsdag 25. april kommer ungdommer fra lokale lag på døra til folk i Røros for å selge tulipanbuketter.

Siste nytt med #KulturVis flere

Henrik videre i The Voice

Henrik videre i The Voice

Henrik Fuglem er nok en gang videre i The Voice.

Direktesendt med Langli's

Direktesendt med Langli's

Neste onsdag kan du møte Langli's på Café Langseth i Selbu. Da blir det direktesendt plateslipp med Langli's og Sigmund Sæther.

Ker ska vi rese hen no?

Ker ska vi rese hen no?

Ålen Musikkorps klar med vårkonsert i Påskelabyrintens ånd.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...