Nea Radio

Juridisk rådgivning for kvinner:

JURK på turné i Trøndelag

JURK: JURK gir gratisk juridisk rådgivning til kvinner. På bildet: Lisa Schiøth Wang (t.v), Silje Elisabeth Myklatun, Anne Marie Sundby og Helle Mai Hagen. Foto: Anne Gundersen

JURK står for juridisk rådgivning for kvinner. Nå er juss-studentene som jobber i JURK på turné i Trøndelag for å informere om ordningen.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

JURK står for juridisk rådgivning for kvinner. Ordningen er gratis og er et fulltids valgfag juss-studenter kan ta etter at de er ferdige med tredjeåret på juss-studiet. Nå er JURK på rundreise i Trøndelag for å informere om ordningen.

– Vi ser et stort udekket juridisk behov, særlig for kvinner, sier Anne Marie Sundby, en av 24 juss-studenter i JURK. Hun forteller at det gjelder innenfor de fleste områder av jussen.

– Noe vi ser mye av er graviditetsdiskriminering, noe som kan gi seg utslag i at man mister jobben eller ikke får jobben på grunn av at man er gravid. Det kan også være at forholdene ikke blir tilstrekkelig tilrettelagt på arbeidsplassen og alt dette er forbudt i henhold til diskrimineringsloven, forklarer hun.

Saken fortsetter under lydfila:

Økonomi

Et annet område hvor man ofte ser at kvinner trenger juridisk hjelp, er økonomi.

– Særlig når det kommer til oppgjør etter samlivsbrudd, sier Helle Mai Hagen.

– Det er ofte slik at menn gjerne tar seg av betaling av lån og faste utgifter, mens kvinner tar seg av det løpende, som for eksempel mat. Hun sier videre at dette ofte blir en problemstilling i samboerforhold der man ikke har skrevet samboerkontrakt.

– Det kan ikke understrekes nok hvor viktig det er å inngå en samboerkontrakt.

Vold

Fire av ti kvinner utsettes for en eller annen type vold.

– Det kan være alt fra fysisk vold, til psykisk vold og vi ser også et stort omfang av økonomisk vold der kvinner for eksempel ikke har tilgang til sin egen bankkonto eller Bank-ID, sier Sundby og innrømmer at hun ikke var forberedt på hvor stort omfanget av vold mot kvinner er, da hun gikk inn i arbeidet med JURK.

– Det er enorme tall og vi ser mye av dette i nesten alle områder av den jussen vi praktiserer.

JURK er å finne på stand på Dragvoll mandag og på voksenopplæringen i Trondheim tirsdag. De neste dagene skal de også til Levanger, Inderøy og Steinkjer.

Les mer om JURK her.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...