Nea Radio

Nea Radio

Julepapir er ikke papir

JULEPAPIR: Julepapir er ikke papir Foto: Innherred Renovasjon

Det anslås at norske husstander bruker minst 60 millioner meter glanset julegavepapir i jula. Dessverre er dette papiret lite verdt så snart pakkene er åpnet. Kvaliteten på papiret er nemlig så dårlig at ingen vil ta det inn til gjenvinning.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Vanlig julepapir må derfor i restavfallet. Ikke i papirdunken, for glanset gavepapir inneholder mye leire og fargestoffer, men minimalt med papirfiber og kan dermed ikke gjenvinnes til nytt papir, forteller kommunikasjonsrådgiver hos Innherred Renovasjon, Øyfrid S. Knudsen.

Bruk alternativ innpakning

Hun oppfordrer til at man tenker miljø når man pakker inn julegavene. – Gråpapir og avispapir er fine og miljøvennlige alternativ til det vanlige julepapiret. Gavene blir vel så fine med et dekorativt bånd eller hyssing, og på julekvelden kan papiret sorteres og kastes sammen med annet papiravfall, sier Knudsen.
- Å la barna dekorere gråpapir med tegninger og klistremerker er populært både for giver og mottaker, det blir ofte mye finere og i alle fall mer unikt enn det masseproduserte gavepapiret, sier Knudsen.
- Ønsker man å være litt kreativ er det mange andre måter å gjøre det på også, minner hun om. Ukeblader, gamle barnebøker, pappemballasje, veggtapet, bokser med lokk, stoff og gamle klær kan f.eks. gjøre nytte som gaveinnpakning.

Ikke brenn julepapiret

De færreste unngår nok likevel ikke en viss mengde glanset julepapir etter julekvelden. Da er det viktig at det kastes i restavfallsdunken. Restavfallet sendes til forbrenning hos Statkraft Varme i Trondheim. Det er ikke spesielt lurt å brenne det i ovnen eller peisen hjemme, sier Knudsen. Hun forteller at den dårlige kvaliteten gjør at papiret danner mye sot når du brenner det.

– Den dårlige kvaliteten gjør at papiret gir lite varme, og det dannes mye sot når det brennes. Røyken er heller ikke bra for lokalmiljøet, og sot øker faren for pipebrann, sier Øyfrid S. Knudsen.

Juletreet

Og så var det juletreet. Når det har tjenestegjort gjennom jula, tar vi det i mot gratis på våre gjenbrukstorg, sier Knudsen og ønsker alle en god og miljøbevisst jul.

Se tips til miljøvennlig innpakning på https://no.pinterest.com/sortereno/milj%C3%B8vennlig-julegaveinnpakning/

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...