Nea Radio

Julemagi på Stiklestad

Førjulsarrangementet på Stiklestad har som mål å gi publikum både julestemning og en magisk opplevelse.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

I helga var det igjen tid for det tradisjonstunge førjulsarrangementet «Jul igjen» på Stiklestad. Både lørdag og søndag ble området tilknyttet folkemuseet fylt opp av all slags mat, boder, aktiviteter og lignende for å gi publikum julestemning og en opplevelse de sent vil glemme. Låvenisser løper rundt og underholder barna, hest med vogn bringer folk omkring på det enormt store området og de som jobber med arrangementet er ikled tradisjonsklær i alt fra vikingetiden til slutten av 1800-tallet. Julemarkedet på Stiklestad er så mye mer enn bare et marked, det er et eventyr av en helg hvor du både kan kjøpe julegaver og oppleve julemagi på en og samme tid.

Saken fortsetter etter radiointervjuet

Foto: Inger Lise Woll

- Arrangementer «Jul igjen» er veldig tradisjonsrikt, vi har hatt det i omkring 30 år. Markedet er bare en del av det hele fordi det er et stort førjulsarrangement, med opplevelser for folk og familier. Vi skal treffe både de unge og de eldre, med god gammeldags julestemning hvor alle sanser blir stimulert, forteller prosjektleder Hildur Norum.

Hva er høytid?

Det er mye å besøke og oppleve når man tar turen til Stiklestad denne helgen. Mye av tradisjonen går igjen med salgsboder, Stiklestadir, smaking av sylte og blodpannekaker med mer samt masse aktiviteter for barna. Et gøyalt konsept er «Julefeiring anno 1958» hvor publikum kan titte inn i et hus å observere en familie feire jul slik de gjorde det i 1958. Høyttalere sørger for at man også får med seg samtalen familien har seg imellom. Men det også et nytt konsept på Stiklestad i år, nemlig utstillingen «Vårres høytid» som er en interessant, sterk og varm utstilling som stiller spørsmål om hva høytiden innebærer og betyr for folk.

- Den heter «Vårres høytid» og vi har gått ut til lokalsamfunnet og nærområdet for å finne samarbeidspartnere. Vi har fått med over 50 personer som har bidratt med denne utstillingen og vi ønsker da å belyse hva er høytid for deg. Det trenger ikke å bare være jul, det kan være andre høytider også. Hvilke følelser har man rundt høytid? Hvilke forventninger har man til høytid? Det er ikke bare de glade og store familiehøytidene som er belyst, men også for de som har det tyngre, sier Norum.

- Det er fire rom i den utstillingen. Et stort rom med over 30 julekalendere. Det er gamle, hjemmelaget, kjøpte og 70-tallskalendere. Og til hver kalender er det en historie som fortelles. Så er det et rom med festbord, hvor det er dekt til julemiddag og der fortelles det også sterke historier. Det er jul i fengsel med personlige beretninger fra fanger. Det er jul med en familie med rus, men så har du også en vanlig familiejul og en mexicansk-norsk jul. I tillegg er det et rom med 9 montre som viser alle slags mulige høytider, fra Champions League og Pride til helt vanlig jul. Det siste rommet kalt følelsesrommet er en film som går i loop, hvor det er intervjuet ulike personer fra 5 til 85 år. De snakker om sine følelser i forhold til høytid, fortsetter hun.

Opplevelser i sentrum

Førjulsarrangementet er stort, så det går mye jobb og planlegging inn i å skape et slikt prosjekt. Det er mange som stiller opp med boder til markedet, men det er nesten flere som jobber og har jobbet hardt i over lengre tid for å skape den gode julestemningen.

- I tillegg til julemarkedet, som er 40 utstillere som selger sine varer, er det masse opplevelser også. Det er jo nesten flere som jobber med opplevelsesbiten. Men pakken og totalen blir veldig fin, da får man kjøpt julegavene sine mens man også får masse opplevelser. Bak hver en krok og hver en sving er det noe som skjer hele veien. Det er filosofien vår, man skal kunne fylle dagen ved å bare være her, uten noe stress, smiler Norum.

- Også er jo middelaldergården Stiklestadir en viktig del av «Jul igjen». For vi har jo folkemuseet som på en måte skildrer slutten av 1800-tallet og tidlig 1900-tall, så har vi Stiklestadir med middelalder og vikingetid. Så i det store langhuset kan folk gå inn. Der er folk i riktige kostymer, det er vikinghåndverk, du får kjøpt kjærlighetssuppe laget av løpestikke som er helt nydelig. Så der kan man sitte og nyte stemningen i huset. Eller man kan gå på gjesteloftet, som er et middelalderloft anno 1247, for å få høre om det huset. Og nede på tunet vil det være vikingekamp i løpet av dagen, griseslakting, også er det en utsalgsbod med gode matsorter. Så der er det også opplevelsene som er en del av det hele, avslutter hun.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...