Annonse
Nea Radio

Julemagi på Stiklestad

Førjulsarrangementet på Stiklestad har som mål å gi publikum både julestemning og en magisk opplevelse.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Annonse

I helga var det igjen tid for det tradisjonstunge førjulsarrangementet «Jul igjen» på Stiklestad. Både lørdag og søndag ble området tilknyttet folkemuseet fylt opp av all slags mat, boder, aktiviteter og lignende for å gi publikum julestemning og en opplevelse de sent vil glemme. Låvenisser løper rundt og underholder barna, hest med vogn bringer folk omkring på det enormt store området og de som jobber med arrangementet er ikled tradisjonsklær i alt fra vikingetiden til slutten av 1800-tallet. Julemarkedet på Stiklestad er så mye mer enn bare et marked, det er et eventyr av en helg hvor du både kan kjøpe julegaver og oppleve julemagi på en og samme tid.

Saken fortsetter etter radiointervjuet

Hildur Norum
Foto: Inger Lise Woll

- Arrangementer «Jul igjen» er veldig tradisjonsrikt, vi har hatt det i omkring 30 år. Markedet er bare en del av det hele fordi det er et stort førjulsarrangement, med opplevelser for folk og familier. Vi skal treffe både de unge og de eldre, med god gammeldags julestemning hvor alle sanser blir stimulert, forteller prosjektleder Hildur Norum.

Hva er høytid?

Det er mye å besøke og oppleve når man tar turen til Stiklestad denne helgen. Mye av tradisjonen går igjen med salgsboder, Stiklestadir, smaking av sylte og blodpannekaker med mer samt masse aktiviteter for barna. Et gøyalt konsept er «Julefeiring anno 1958» hvor publikum kan titte inn i et hus å observere en familie feire jul slik de gjorde det i 1958. Høyttalere sørger for at man også får med seg samtalen familien har seg imellom. Men det også et nytt konsept på Stiklestad i år, nemlig utstillingen «Vårres høytid» som er en interessant, sterk og varm utstilling som stiller spørsmål om hva høytiden innebærer og betyr for folk.

- Den heter «Vårres høytid» og vi har gått ut til lokalsamfunnet og nærområdet for å finne samarbeidspartnere. Vi har fått med over 50 personer som har bidratt med denne utstillingen og vi ønsker da å belyse hva er høytid for deg. Det trenger ikke å bare være jul, det kan være andre høytider også. Hvilke følelser har man rundt høytid? Hvilke forventninger har man til høytid? Det er ikke bare de glade og store familiehøytidene som er belyst, men også for de som har det tyngre, sier Norum.

- Det er fire rom i den utstillingen. Et stort rom med over 30 julekalendere. Det er gamle, hjemmelaget, kjøpte og 70-tallskalendere. Og til hver kalender er det en historie som fortelles. Så er det et rom med festbord, hvor det er dekt til julemiddag og der fortelles det også sterke historier. Det er jul i fengsel med personlige beretninger fra fanger. Det er jul med en familie med rus, men så har du også en vanlig familiejul og en mexicansk-norsk jul. I tillegg er det et rom med 9 montre som viser alle slags mulige høytider, fra Champions League og Pride til helt vanlig jul. Det siste rommet kalt følelsesrommet er en film som går i loop, hvor det er intervjuet ulike personer fra 5 til 85 år. De snakker om sine følelser i forhold til høytid, fortsetter hun.

Opplevelser i sentrum

Førjulsarrangementet er stort, så det går mye jobb og planlegging inn i å skape et slikt prosjekt. Det er mange som stiller opp med boder til markedet, men det er nesten flere som jobber og har jobbet hardt i over lengre tid for å skape den gode julestemningen.

- I tillegg til julemarkedet, som er 40 utstillere som selger sine varer, er det masse opplevelser også. Det er jo nesten flere som jobber med opplevelsesbiten. Men pakken og totalen blir veldig fin, da får man kjøpt julegavene sine mens man også får masse opplevelser. Bak hver en krok og hver en sving er det noe som skjer hele veien. Det er filosofien vår, man skal kunne fylle dagen ved å bare være her, uten noe stress, smiler Norum.

- Også er jo middelaldergården Stiklestadir en viktig del av «Jul igjen». For vi har jo folkemuseet som på en måte skildrer slutten av 1800-tallet og tidlig 1900-tall, så har vi Stiklestadir med middelalder og vikingetid. Så i det store langhuset kan folk gå inn. Der er folk i riktige kostymer, det er vikinghåndverk, du får kjøpt kjærlighetssuppe laget av løpestikke som er helt nydelig. Så der kan man sitte og nyte stemningen i huset. Eller man kan gå på gjesteloftet, som er et middelalderloft anno 1247, for å få høre om det huset. Og nede på tunet vil det være vikingekamp i løpet av dagen, griseslakting, også er det en utsalgsbod med gode matsorter. Så der er det også opplevelsene som er en del av det hele, avslutter hun.

Nøkkelord