Nea Radio

Jubileum for Litteraturfest Røros

Sekretær Kirsti Sæther i Litteraturfest Røros har et rikholdig program å by på til helgas jubileum. Foto: Anita Sivertsgård

Journalist, forfatter, programskaper og programleder Linda Eide kommer til årets Litterturfest Røros sammen med blant andre Sylfest Lomheim, Svein Nyhus, Elin Anna Labba og Victoria Kielland.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Det er Røros Litteraturlag som står bak Litteraturfest Røros, og lagets viktigste oppgave det kommende året blir å arrangere den 15. i rekken av Litteraturfest Røros.

Målsettinga for Litteraturfest Røros er å arrangere en kvalitetsfestival med kjente kunstnere/ forfattere i et særprega lokalmiljø med lokale, litterære innslag i Falkbergets rike.

– Det er et omfattende arrangement som krever lokalt engasjement både fra medlemmer i Litteraturlaget og lokalsamfunnet for øvrig, sier sekretær Kirsti Sæther i Litteraturfest Røros.

Fokus på Johan Falkbergets dikning

Litteraturlaget og Falkberget-Ringen vil fortsette samarbeidet for å opprettholde fokus på Johan Falkbergets diktning, og gjøre den kjent også for kommende generasjoner. Under Litteraturfest Røros 2021 vil Falkbergets liv og diktning bli presentert i flere av festivalens ulike arrangementer.

Sekretær for Litteraturfest Røros, Kirsti Sæter, gleder seg til årets største litterære eventyr i Bergstaden, og hun forteller om et rikholdig program:

Presentasjon av forfatterne som er klar for årets litteraturfest:

Linda Eide

Linda Eide er NRK-journalist, forfattar, fjernsynsforteljar, og kåsør i radio og på scene, kjent frå fjernsynsseriar som Norsk attraksjon og SMÆSJ.  Og ikkje minst, dei siste åra: Eides språksjov, som etter to sesongar rykka opp til laurdagsunderhalding på NRK1. Eides språksjov er eit eigenutvikla konsept, og noko så skjeldant som eit underhaldande folkeopplysnings-program om språk, med gjester, musikk, språkreglar og språkuriosa i skjønn foreining.

Eide har mottatt fleire prisar for  journalistikken sin, bla.a. Kultur-departementet sin nynorskpris for journalistar og Gullruten for beste programleiar i 2012 og for beste reportasje 1997. Ho har gitt ut bøker i ulike sjangrar. Og i 2018 hadde teaterframsyning, Oppdrag Mottro, basert på hennar eige bok, premier på Det Vestnorske teateret, i Bergen. I 2014 skreiv og framførte ho framsyninga 200 år på 2 timar, saman med Sjur Hjeltnes. Framsyninga, som også er vist i NRK, er ein gjennomgang av norsk historie, frå 1814 til 2014.

Sylfest Lomheim

Sylfest Lomheim (f. 1945) kommer fra Hafslo i Sogn. Han er professor i norsk og oversettelse ved Universitetet i Agder. Han har skrevet om oversettelse, oversettelsesteori, fagspråk og språknormering. Har jobba i NRK Fjernsynet og ved universitet i Frankrike. Språkkonsulent i NRK 1980-1994 og medarbeider i NRKs faste språkprogram sidan 1990. I sju år gav han Språkrådet et ansikt og en stemme som uredd, humørfylt og markant direktør og debattant.

Lomheim møter Harald Hauge til samtale om to av bøkene sine søndag 29. august, og deltar i dialektarrangementet lørdag 28. august.

Kari Stai

Kari Stai (f. 1974) er forfatter og illustratør, aller mest kjent for bøkene om Jakob og Neikob. Historiene om disse blir karakteriserte som moderne barnebok-klassikere. De er oversatt til flere språk og er blitt animasjonsfilm og teater.

Svein Nyhus

Svein Nyhus, født 1962 i Tønsberg, er utdannet ved Kunst- og håndverksskolen i Oslo 1981-85. Han begynte som frilans illustratør i aviser og blader, men har siden 1993 særlig tegnet og skrevet barnebøker. Han blander enkelt språk og karikerte figurer med undring og alvor. På den måten formidler han dyp klokskap om verden og livet underholdende og vakkert for både barn og voksne. Tegneteknikken varierer fra blyant og vannfarger til papirkollasj og tusjpensel fargelagt digitalt. Svein Nyhus har vunnet flere litterære utmerkelser. Han bor på Tjøme i Vestfold sammen med forfatteren Gro Dahle. De har tre barn.

Kathrine Nedrejord

Kathrine Nedrejord (f. 1987) er forfatter og dramatiker. Hennes første ungdomsroman, «Hvem er jeg når du er borte», utkom i 2016. «Slepp meg» fra 2018 ble nominert til Uprisen, og ble valgt som Norges representant til Ibby Honourlist. «Det Sara skjuler» utkom i 2019.  I årets bok, "Lappjævel!", løfter Nedrejord  frem et stykke norgeshistorie det ikke snakkes mye om. I tillegg til å skrive for barn og unge har Kathrine Nedrejord også skrevet flere romaner for voksne.

Elin Anna Labba

Elin Anna Labba (1980) er journalist og forfatter. Hun driver selskapet Buorit olbmot i Jåhkåmåhkke/Jokkmokk.

Hun debuterte som forfatter i 2020 med sakprosaboka "Herrarna satte oss hit: om tvangsförflyttnigarna i Sverige". For boka ble hun tildelt Sveriges største litteraturpris, Augustpriset, for beste sakprosabok 2020.

Victoria Kielland

Victoria Kielland (1985) debuterte i 2013 med kortprosasamlingen I lyngen og ble nominert til Tarjei Vesaas-debutantpris for denne. . I 2016 kom hennes første roman Dammyr, en roman som fikk fine anmeldelser og ble nominert til Ungdommens Kritikerpris. Kielland ble av Forfatterforeningens litterære råd tildelt hovedstipendet av Bokhandelens forfatterstipend for Dammyr.

Kielland er forfatter og skribent. Kielland har en mastergrad i teatervitenskap fra Universitetet i København, og har i tillegg gått på Forfattarstudiet ved Høgskolen i Telemark og forfatterstudiet ved Kunstakademiet i Tromsø.

Kielland vil samtale med Marianne Moseng Breigutu om sin nyeste bok Mine menn. Boka er en litterær fantasi, fritt inspirert av faktiske hendelser. Om tjenestejenta Brynhild som på slutten av 1800-tallet emigrerte til USA og ble til Bella Sørensen, og så Belle Gunness i La Porte, Indiana. Om å gå til verdens ende, om innenfor og utenfor, om skuffelser og avgrunner, om å ikke miste seg selv, om hvem som får leve og hvem som må dø: «De som elsker med hele seg vil aldri overleve kjærligheten.»

Gard Erik Sandbakken

Gard Erik Sandbakken (f. 1954) er utdannet cand.philol. og jobbet i mange år som lærer. I de senere år har han i tillegg til sitt forfatterskap jobba som rådgiver og konsulent opp mot forretningsutvikling, personalarbeid og organisasjon. For spenningsboka "Skarpskytteren" ble han i 2012 nominert til den prestisjetunge Riverton-prisen. Siden har det kommet to bøker til om den tidligere spesialsoldaten og skarpskytteren Snorre Hartmann: "Hemmeligheter" i 2014 og "Den russiske spion" i 2019.

Gard Erik har deltatt på Litteraturfesten flere ganger tidligere. I år får vi møte ham som ordstyrer i samtalen om Johan Falkbergets roman "Lisbet på Jarnfjeld".

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...