ANNONSE
Annonse
Nea Radio

Birøkterlaget får støtte:

Jubel i birøkterlaget

Jubler: Malvik Birøkterlag er overveldet over å ha fått 100 00 kroner i støtte fra Equinor. Foto: Roar Ree Kirkvold

Malvik Birøkterla får pengestøtte av Equinor til prosjektet Bienes verdensdag.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Sist oppdatert: 01.03.2021 kl 09:37

ANNONSE
Annonse

Malvik Birøkterlag har søkt og mottatt støtte fra Equinor på 100.000 kroner til prosjektet Bienes verdensdag, som er 20. mai 2021.

– I konkurranse med 1600 søknader kom birøkterlaget gjennom nåløyet sier prosjektleder Anne Birgitte Belboe, medlem av Malvik Birøkterlag og Norges Birøkterlag.

– Vi vil komme til Malvik kommunes fire skoler og besøke 5. trinn på henholdsvis Saksvik- Vikhammer- Sveberg- og Hommelvik skole. Vi har allerede vært i kontakt med skolene og de uttrykker kollektivt jubel for besøket sier Anne Birgitte videre.

Malvik Birøkterlag kommer med bøker, plakater, arbeidshefter, frø til planting av bievennlige planter, og sist men ikke minst har vi med bikuber i glass slik at elevene får sett hele samfunnet. Vi tenker det blir honningsmaking også slik at elevene får smake de forskjellige typene som finnes i Trøndelag. Vi ønsker å prøve å gjennomføre tre stasjoner:

 • Planting av bie vennlige planter både på skolen og som «lekse». Frø har vi med til både skolen og hver enkelt elev.
 • Teori og Honningsmaking, der vi legger vekt på pollinering, og bruk av honning i matlaging. Vi legger igjen hefter med matoppskrifter for bruk i neste års Mat & Helse undervisning (når elevene begynner i 6. trinn).
 • Framvisning av biesamfunnet i gjennomsiktig bikube med vekt på undervisning om biens forskjellige stadier, bienes års syklus og forskjell på dronning, drone og arbeidere. Vi ønsker også å få fram forskjell på bie og Veps.

Vi er allerede godt i gang med planleggingen og vi har spandert på oss ny Logo for anledningen.

Verden i endring

– Verden er i konstant endring og vi trenger unge mennesker som tørr å tenke utenfor boksen og som ønsker å gjøre en forskjell, sier Sverre Kojedal som er informasjonssjef for Equinor på Stjørdalskontoret.

– Det er utrolig gøy å kunne tildele 100 000 kroner til et så flott prosjekt som Malvik birøkterlag har tenkt å gjennomføre på skolene i Malvik til våren.

Han fortsetter med å si at temaet for årets tildeling var samarbeid og at Equinor fant det utrolig inspirerende å lese søknaden om hvordan birøkterlaget skal gjennomføre et undervisningsopplegget for 5. trinn på kommunens 4 skoler, med fokus på bisamfunn, røkting, planting av bievennlige planter og prøvesmaking på honning.

Målsetting ved skolebesøket:

 • Øke kunnskapen om biene og deres viktige pollineringsarbeid
 • Kunnskap om bievennlige planter (planter man kan ha i hagen/ på terrassen for å hjelpe biene)
 • Vite forskjell på en bie og en veps
 • Knytte samarbeidet - birøkter og nærskolen
 • Bevisstgjøre konsekvensene ved bruken av ugressgift
 • Få kunnskap om biesamfunnet, Honningproduksjon
 • Lære om sykdommer hos bier, den viktige rene bivoksen i Norge
 • Skape nysgjerrighet og kanskje så en tanke om elevbedrift med honningproduksjon/produkter

Nøkkelord

ANNONSE