ANNONSE
Annonse
Nea Radio

Turneteateret på ny turne:

Johan Bojers «Den siste viking»

Karoline Brevik, Tore B. Granås og Knut Anders Vestad i Kimen klare til forestilling. Foto: Anette Fossmo

Fredagskveld fremførte turneteaterets sin versjon av «Den siste Viking» på Kimen.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

ANNONSE
Annonse

Stykket «Den siste viking» er basert på romanen av Johan Bojers med samme navn. Fortellinger skildrer hverdagsmenneskets forhold som de var på den tiden med spesielt vektlegging av hvor viktig lofotfiske var for kyst- og bondemiljøet i Rissa og Statsbygda.

Handlingen foregår omkring 1890 – tallet og store deler av handlingen er satt til når mannskapet er til sjøs.

- Stykket tar utgangspunkt etter en dramatisering satt opp 2007 som ble spilt i Statsbygda i storversjon. Så laget vi en mindre versjon og komprimerte det manuset enda mer, forklarer Tore B. Granås.

Hør hele intervjuet med turneteateret her:

Tar hele rollebesetningen alene

«Den siste viking» har et rikt persongalleri, med flere mer eller mindre viktige karakterer. Likevel er eneste skuespiller i turneteaterets versjon Tore B. Granås, noe som betyr at han imponerende nok gir liv til alle karakterene alene:

- Jeg telte opp og jeg tror det er rundt 20 forskjellige karakterer som jeg bare spiller med stemmen, opplyser Granås.

- Det er veldig gøy og jeg må innrømme at jeg har tatt en del inspirasjon av de som var med i den store oppsetningen. Så jeg har de litt med meg fremdeles, fortsetter han.

Fra orkestermusikk til piano og cello

For å gi stykket både liv og riktig stemning er musiker og komponist Knut Anders Vestad og cellist Karoline Brevik med. Men turneteaterets versjon har vært igjennom litt av en prosess for å få stykket dit det er i dag. Vestad forteller hvordan det har vært å jobbet med stykke:

- Det er fole-artig, det er jo ei dramatisk bok da så da må jo musikken bli litt dramatisk. Jeg skrev det i 2007 som sagt og da var det et stort orkester med flere instrumenter og et mannskor, mens nå er det kokt ned til bare piano og cello. Mens Tore synger alle sangene, forklarer komponist Knut Anders Vestad.

- Det vi gjør er jo å underbygge stemningen i boken i stykket, legger han til.

Karoline Brevik er med som cellist på stykket, som eneste instrument sammen med Vestad på piano. Hun synes det er flott å være med på et slikt stykke:

- Jeg synes det er et kjempefint prosjekt å være med på. Det er gøy å kunne fortelle en såpass lang historie komprimert, man får en time full av kontraster og forskjellige stemninger. Det skildrer rett og slett det livet de levde.

Spiller på publikums persepsjonsevne

Turneteaterets versjon er både komprimert i musikk og skuespillere og dette har ført til en helt egen form som inviterer publikum til å sette i gang persepsjonsevnen. Men hjelp av Granås sin spenningsfylte opplesning i kombinasjon med den dramatiske musikken og lyssettingen, settes publikums fantasi i full sving:

- Jeg må si litt om formen på akkurat dette stykket. Jeg sitter jo bare på en stol og forteller og spiller roller med stemmen. Det er på en måte en dramatisk opplesning underbygget av musikken, sier Granås.

- Også har vi lyssetting som følger med, så det er en slags avansert form for å lese en bok, fordi man lager bildene ut fra at jeg forteller. Man lager bildene selv i hodet. Det viser at det er en veldig vellykket form faktisk, folk har ikke noe problem med den hjelpen vi gir de – bildene bare kommer. Så vi trenger ikke noe båt og vi trenger ikke noe sjø, vi er underbygget av fargeendringer i lys og den stemningen jeg setter, forklarer han videre.

Det er ikke første gang turneteateret setter opp «Den siste viking» men det er første gang de tar den med seg på veien for å turnere rundt med oppsetningen.

- Vi laget denne versjonen av «Den siste viking» for ca 10 år siden. Da som frilansere og litt mer frittstående, hvor vi spilte for blant annet kulturell spaserstokk. Nå når Nora [Evensen] har regi og dramatisering og jeg er ansatt som skuespiller på teateret, har vi valgt å reise rundt litt med det på diverse plasser. Men det her er første regulære turneteateret-turneen vi er på hvor vi besøker 14 forskjellige plasser i fylket i denne omgang, avslutter Granås.

Nøkkelord

ANNONSE