Nea Radio

Karakterbasert opptak:

- Jeg reagerte noe voldsomt!

Selbu videregående skole Foto: Andreas Reitan

Det sier rektor ved Selbu videregående skole Svein Ove Dyrdal.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

- Senest i fjor ble vi utfordret på en høringsrunde til å komme med innspill og når det da var en så massiv oppslutning omkring det vi har i dag med at fylkeskommunene selv får bestemme hvordan dette skal fungere, da blir jeg veldig overrasket når kunnskapsministeren kommer med dette nå, sier rektor Svein Ove Dyrdal.

Regjeringen vil innføre «fritt skolevalg» som er et karakterbasert opptak på alle landets videregående skoler, noe som fører til at dagens nærskoleprinsipp forsvinner. Nærskoleprinsippet har fungert ved at fylkeskommunene selv har bestemt opptakene. I Trøndelag har det vært slik at elever har fått førsteprioritetsopptak ved sin nærskole.

- Fritt skolevalg vil jo fungere for de som er ressurssterke og har gode karakterer fra ungdomsskolen eksempelvis, men det vil jo aldri fungere for de som sliter på ungdomsskolenivået og som kan risikere å måtte flytte for å få sitt tilbud på videregående opplæring.

Forkastelig

- I en tid der alle politiske partier, tverrpolitisk, har vært enige om en satsing i forhold til gjennomføringsgraden av det å motvirke drop out fra videregående opplæring og ikke minst med den fokusen vi nå har på psykiskhelse blant ungdom, så er dette helt forkastelig etter mitt syn at de nå velger å reversere de satsingsområdene gjennom dette forslaget, fastslår Dyrdal.

Dyrdal er oppgitt ovenfor regjeringens håndtering av høringsinnspillene.

- Godt norsk sagt da, så oppfatter jeg det som at det ikke er noe vits å komme med høringsinnspill, fordi regjeringen gjør det de måtte ønske uansett. De velger å ikke lytte til folket, men velger å lytte til grasrota av det som blir lagt fram av argumentasjon.

Forsøkt i Sverige

- Det her er ikke nødvendigvis en subjektiv vurdering fra enkeltstående organisasjoner, institusjoner eller mennesker, fordi det er forskningsmessig dokumentert fordeler og ulemper med fritt skolevalg. Sverige prøvde dette i sin tid og de dokumenterte veldig negative virkninger av dette med fritt skolevalg.

Som rektor i en distriktskommune så er Dyrdal bekymret for at dette på sikt kan føre til at færre elever kommer til Selbu, noe som igjen kan resultere i at opplæringstilbudet forsvinner.

Hør intervjuet med rektor ved Selbu videregående skole, Svein Ove Dyrdal her:

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...