Nea Radio

Jakthunder mest utsatt for ulveangrep

Ulv i Letjenna-reviret mellom Elverum og Rena i Hedmark. Foto: Viltkamera.nina.no

Ulveangrep på hunder er knyttet til jakt. De fleste tilfellene skjer fra september til desember, nær ulverevir. Drøyt åtte av ti som angripes er hunder benyttet til elgjakt og harejakt, og noen ulver synes å være mer tilbøyelige til å angripe hunder enn andre, skriver NINA.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

617 ulveangrep på hund er registrert i Skandinavia fra 1995 og fram til mai 2018. 400 av dem endte med at hunden ble drept. Gjennomsnittlig angripes 30,6 hunder årlig av ulv i Skandinavia, og 6,8 av dem skjer i Norge. Det viser statistikk fra Rovbase.

– Konflikter mellom ulv og beitedyr får mye oppmerksomhet i diskusjonene om norsk ulveforvaltning, men mange er også bekymret for hvordan ulven påvirker ulike former for rekreasjon. Vi vet lite om årsakene til at ulver angriper hunder, men det kan blant annet skyldes jakt på byttedyr, forsvar av revir og dominans, sier forsker John Odden.

I rapporten «Ulveangrep på hunder i Skandinavia» belyser han og kolleger faktorer som kan bidra til å forklare hvorfor dette skjer, ved å analysere mønstre for angrep på hunder i Skandinavia i tid og rom. I tillegg er det gjennomført en spørreundersøkelse besvart av 2200 personer, der forskerne har undersøkt holdninger til ulv blant folk generelt – og hundeeiere spesielt.

Eiere av jakthunder er ofte skeptiske til ulv

– Undersøkelsen viser at hundeeiere er noe mer negative til ulv enn resten av befolkningen, og det er særlig eiere av jakthunder som misliker ulv. Samtidig ser vi klare forskjeller mellom eiere av jakthunder og de vi har kategorisert som eiere av «annen hund», sier forsker Olve Krange.

Hundene ble delt inn i tre kategorier: Jakthund, brukshund og annen hund. På spørsmål om de liker eller misliker ulv i Norge svarte nesten halvparten av de som eier «annen hund» at de like ulv godt, mens knapt en firedel av eiere av jakthunder svarte det samme. Hundeiere er mer polarisert i synet på ulven enn befolkningen for øvrig. Hva slags hund man eier, har stor betydning for hva man mener.

Lav risiko for angrep

Risikoen for at ulv skal angripe hunder er generelt lav, og er som ventet knyttet til områder hvor ulv er etablert. Mellom 1998 og 2018 skjedde henholdsvis 77 prosent (Norge) og 72 prosent (Sverige) av angrepene innenfor et revir eller i en radius på 10 kilometer fra grensen til et ulverevir i Norge og Sverige.

Statistiske analyser viser også at noen få revir har flere registrerte angrep på hunder i noen sesonger enn forventet. Det kan skyldes forskjell i atferd, der enkelte individer og flokker har en sterkere tilbøyelighet til å angripe hunder enn andre. Det samme mønsteret bekreftes fra studier i Finland og USA.

Antall hunder som ble drept eller skadd som følge av ulveangrep per måned i Norge og Sverige, for årene 1995–2017.

Trenden for drepte og skadde hunder er lik i Norge og Sverige. Antall angrep når en topp i på høsten, fra september til desember. Det samsvarer med jakttida på hjortevilt og småvilt i begge land. I ni av ti tilfeller angrep ulven ulike former for jakthunder, og 82 prosent av disse var elghunder og løs på drevet halsende hunder (hunder som springer løs mens de driver viltet foran seg og halser).

Ulv påvirker ikke hundeholdet

At det er ulv i området påvirker ikke nødvendigvis hundeholdet. Nesten halvparten av de som ferdes med hund der det er ulv forteller at de ikke har endret på noen ting, og at de bruker hunden i skogen som før. 34 prosent gjør det samme som før men «passer bedre på» hunden. Det betyr at åtte av ti ikke har endret praksis i særlig grad på grunn av ulv.

Når det gjelder holdning til å ta forholdsregler, for eksempel å bruke beskyttelsesvest, skifte hunderase eller jakte med hund i bånd, svarer én av fem at de helt sikkert ikke kommer til å ta forholdsregler. Nesten én av fire svarer at de helt sikkert kommer til å ta forholdsregler. Drøyt fire av ti svarer enten at de helt sikkert – eller trolig – vil ta forholdsregler for å forebygge angrep på hunden sin.

Rapporten er laget av NINA på oppdrag fra Miljødirektoratet.

Oversikt over hunder som ble drept (n=400) eller skadd (n=217) som følge av ulveangrep i Norge og Sverige i årene 1995–2017.

Kilde: NINA, Norsk institutt for naturforskning

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...