Nea Radio

– Ja til tillit – nei til portforbud

Varaordfører Christian Elgaaen

Leserinnlegg fra varaordfører i Røros, Christian Elgaaen

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Regjeringen har sendt et lovforslag om portforbud som smitteverntiltak ut på høring. Det er mange grunner til å være dypt skeptisk til dette forslaget.

Oppslutningen om smitteverntiltakene er best når folk opplever at de står i forhold til den lokale smittesituasjonen og oppleves som meningsfulle.

Et portforbud vil være et svært inngripende tiltak, og det vil kjennes uforholdsmessig stort i Norge hvor vi har god plass og mange folk bor spredt. I løpet av det siste året har nordmenn sluttet lojalt opp om tiltak som begrensinger på besøk i hjemmet og sosial distansering.

Samtidig har de fleste av oss brukt naturen og nærområdene som arena for trening, fritid og avkobling.
Norge har hatt portforbud en gang, det ble iverksatt av okkupasjonsmakten under krigen. Portforbud forbindes med autoritære regimer eller land med liten tillit mellom myndighetene og befolkningen.

Norge har så langt lyktes godt med å begrense pandemien fordi folk har sluttet lojalt opp om de tiltakene som har vært innført. Tillit ser ut til å være en viktig nøkkel i kampen mot pandemien.

Myndighetene våre bør heller bruke virkemidler som styrker denne tilliten.

Portforbud rammer ulike grupper i befolkningen svært ulikt. De som vil få det vanskeligst under et portforbud er de som har dårlige boforhold og personer som lever med rus eller vold i hjemmet.

Folkehelseinstituttet er sterkt kritisk til portforbud. De mener det kan være et brudd på menneskerettighetene og at det er et lite egnet tiltak for å bedre smittevernet i Norge. De peker også på at et så inngripende tiltak som portforbud kan svekke befolkningens lojalitet til smitteverntiltakene.

Jeg mener at det er svært mange grunner til å gå imot regjeringens forslag. Portforbud er inngripende og udemokratisk.

Christian Elgaaen
varaordfører (SV), Røros

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...