Nea Radio

– Isbjørnene bestemmer

Martin Herrmann er opprinnelig fra Tyskland, og har de siste tre årene jobbet på Svalbard. Nå er han ansatt som antikvar på Rørosmuseet. Foto: Marit Langseth

De siste tre årene har Martin Herrmann jobbet med bygningsvern på Svalbard. Nå er han klar for fastlandet og Røros.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Sist oppdatert: 19.09.2018 kl 17:11

– Det er litt annerledes å jobbe med bygningsvern på Svalbard enn på fastlandet. Eller veldig annerledes, for å si det rett ut. Der oppe er alt før 1946 fredet, og det betyr at alle kulturminnene er mye yngre enn på fastlandet, sier Martin Herrmann.

Etter noen år som arbeidsleder for Sysselmannen på Svalbard er han nå ansatt som antikvar ved Rørosmuseet.

– Hvordan er det å komme fra Svalbard til Røros?

– Det er mye trær her nede. Der oppe er det bare hvitt og noe grønn mose om sommeren. Fastlandet skal ikke undervurderes, sier han og ler.

Isbjørnen bestemmer

En annen forskjell er dyrelivet, og Herrmann fikk noen opplevelser med isbjørnene på Svalbard.

– Isbjørnen bestemmer om vi kan lande med helikopter eller ikke. Han står på rødlista, og dyrelivet skal ikke forstyrres, sier han og fortsetter:

– Jeg jobbet med et prosjekt i 2016 i Hyttevika, og den siste dagen, klokken seks om morgenen, sto det en isbjørn ved hytta og luktet på ovnsrøret. Det var en spesiell opplevelse.

– Man skal aldri tro man er alene der oppe.

Anbefaler andre å oppleve Svalbard

Selv om Herrmann nå er klar for fastlandet, anbefaler han andre å reise til Svalbard.

– Får man anledning til å oppleve Svalbard, må man gripe sjansen. Det som ble fortalt meg for noen år siden er at du kjenner med en gang om du trives der. Du kjenner det allerede første dagen, sier han.

– Og hva kjente du?

– Jeg kjente at jeg stortrivdes.

Onsdag kveld skal Herrmann fortelle om sine erfaringer på Svalbard på et åpent handverkermøte i Kurantgården på Røros. I tillegg skal Kolbjørn Vegar Os presentere konstruksjonene som ble satt opp under handverksdagene.

Hør Martin Herrmann fortelle mer her:

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...