Nea Radio

Integrerings-utfordringer

UTFORDRENDE: IMDI-direktør Libe Rieber-Mohn har forståelse for at mange kommune opplever situasjonen som utfordrende. Foto: IMDI

Nesten åtte av ti kommuner melder om utfordringer som følge av svingninger i antall flyktninger som skal bosettes, viser IMDis Kommuneundersøkelse 2017.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

I 2016 ble det bosatt over 15.000 flyktninger i Norge, behovet for 2018 er satt til 4.400. Det er utfordrende å tilpasse både antall ansatte og antall boliger når det er så store svingninger, melder flere kommuner.

- Jeg har stor forståelse for at det er krevende for kommunene å nedjustere sitt apparat for bosetting og integrering av flyktninger. Situasjonen nå er at mange kommuner både har evnen og viljen til å bosette flere flyktninger enn det vi har å fordele, sier Libe Rieber-Mohn, direktør i Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi).

Samtidig understreker hun at det normale er at antallet flyktninger som skal bosettes varierer fra år til år.

- Internasjonal migrasjon er lite forutsigbar og det er nødvendig med planlegging for både opp- og nedbygging – og beredskap for raske svingninger, sier Rieber-Mohn.

Flere kommuner stiller krav

Mens færre flyktninger skal bosettes, er det ventet at 27.500 deltagere skal gjennom introduksjonsprogram i 2018, der de skal ha opplæring i norsk og samfunnskunnskap og andre tiltak. Målet er at så mange som mulig skal i jobb eller utdanning etter endt program. Flere enn seks av ti kommuner etterspør og stiller krav til resultater i introduksjonsprogrammet. Det er en økning sammenlignet med tidligere år.

- Vi må ha fullt trykk på integreringsarbeidet framover og en del av det er at kommunale ledere stiller tydelige resultatkrav. Mange kommuner ser ut til å ha forstått nettopp det, sier Rieber-Mohn.

Regjeringens mål er at minst 70 prosent er i arbeid eller utdanning ett år etter avsluttet program. Resultatene har over tid ligget stabilt på rundt 60 prosent. Regjeringen har tidligere denne våren varslet strengere krav til kommunene om hva som forventes av resultater i introduksjonsprogrammet.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...