Nea Radio

Trøndersk Matfestival:

Inntar sykehjem for første gang

Tenker nytt: For første gang inntar Trøndersk Matfestival sykehjemmene! Foto: Matriket Midt

Med lokalforankret meny og lokale råvarer har Trøndersk Matfestival inntatt nye arenaer under årets festivaldager. Åtte sykehjem på Fosen har tatt utfordringen og serverer heltrønderske måltider til sine beboere.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Trøndersk Matfestival måtte tidligere i sommer omstille festivalen på grunn av situasjonen med korona. Å samle 225 000 mennesker i Trondheim sentrum, var ikke aktuelt. Løsningen ble å gjennomføre Trøndersk Matfestival lokalt, med arrangement og aktiviteter.

Det tente også Bjørn Erik Vangen på, som er kjøkkensjef ved Leksvik Helsetun, og en av ressurspersonene i Matgledekorpset i Trøndelag. Hvorfor ikke bruke trønderske råvarer og la beboerne få en smak av det trønderske festbordet, tenkte Vangen. Dermed er det åtte syke- og aldersinstitusjoner på Fosen, som har gått bananas i det trønderske spisskammerset.

-Matfestivalen er noe alle bør få oppleve også de som bor på institusjon. Så når de ikke kan reise ut til festivalen, så måtte vi ta festivalopplevelsen inn der de bor, sier Bjørn Erik Vangen, kjøkkensjef ved Leksvik Helsetun.

Jordbær, eggesalat, røkelaks, jordskokksuppe, lam og surmelkspannacotta med rabarbrasaft, er noen av smaksopplevelsene som venter beboerne i helga.

Lokalmat og råvarer er samtaleemne

Vangen og hans kolleger bruker mye lokalmat fra nærområdet i Leksvik. Dermed kan de snakke om hvem som driver gården, og foreldre og besteforeldre til dagens drivere. Maten vekker minner hos eldre med demens og de får tatt i bruk flere sanser. Dermed blir det så mye mer enn et måltid, er erfaringene de har ved Leksvik Helsetun.

Kjøkkensjefen er også opptatt av at ansatte som jobber på institusjon skal tenke som de gjør i restaurant- og hotellnæringen.

-Der er gjesten i sentrum og alle forsøker å levere best mulig for å gi den aller beste måltidsopplevelsen. Våre beboere har ikke noe valg, de må spise her hver dag, derfor er det vår plikt å gjøre vårt beste, understreker Vangen.

Honnør til Fosen-kommunene

Landbruksdirektør Tore Bjørkli er glad for initiativet til fosen-kommunene og måten de jobber med mat og måltidsglede.

-All honnør til fosen-kommunene som gir eldre som bor i institusjon sjansen til å få oppleve Trøndersk Matfestival. Det er første gangen siden oppstarten av festivalen, at vi får festivalstemning også inn i hos trønderske eldre- og sykehjem , sier Tore Bjørkli, Landbruksdirektør hos Fylkesmannen i Trøndelag.

Bjørn Erik Vangen er opptatt av lokalmat også resten av året og håper flere institusjoner kommer etter.

-Vi håper at dette initiativet vil inspirere flere, og bruke råvarer ut fra sesong. Det krever kunnskap og bevissthet, om sesongbasert mat. Her bør vi i større grad ta i bruk gamle teknikker, som tørking, fermentering, sylting og safting, sier kjøkkensjefen Bjørn Erik Vangen.

Trøndersk Matfestival feires i år over hele Trøndelag, og er blitt mer lokal enn noensinne. Helgen 30. juli – 1.august er det Trøndersk Matfestival over hele Trøndelag. Arrangementer og aktiviteter holdes i bygd og by, og flere kan ta del i, og få oppleve trøndersk mat, på sitt beste.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...