Nea Radio

Nea Radio

Innfører aktivitetskrav mot mobbing

Tiltak: I stedet for enkeltvedtak har det nå blitt innført aktivitetskrav mot mobbing i norske skoler. Kommunalsjef i Malvik, Ester Sandtrø, forklarer hva dette vil si i praksis. Foto: Anne Gundersen

Den første august trådte en ny del av utdanningsloven i kraft. Nå er det aktivitet og ikke enkeltvedtak som gjelder.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Fra første august trådte en ny del av utdanningsloven i kraft.

– Dette innebærer at fra nå stilles det krav til alle ansatte i norske skoler om å følge med, å gripe inn og å varsle dersom de ser noe som kan tolkes som mobbing eller krenking, sier kommunalsjef i Malvik, Ester Sandtrø.

– Dette gjelder da altså ikke bare lærere, men alle ansatte, inkludert vaktmester, renhold og andre som arbeider på skolen.

Saken fortsetter under lydklippet

Foto: Anne Gundersen

Handling

Etter å ha blitt varslet stilles det krav om at rektor setter inn tiltak - en aktivitet - som umiddelbart skal ta tak i problemet. Dette skal skje senest en uke etter varslingen.

– Det kan variere hva denne aktiviteten skal være, om det er å snakke med enkeltelever, hele klassen eller hva rektor vurderer som riktig i situasjonen. Et sentralt punkt er også at denne aktiviteten skal dokumenteres nøye, sier Sandtrø.

Fylkesmannen

Tidligere har det vært slik at foreldre som opplever at barna blir utsatt for mobbing i skolen, først skal ta dette opp med skolen. Etter flere runder vil saken omsider havne hos fylkesmannen.

– Fra nå er det slik at foreldre skal varsle fylkesmannen direkte, uten å gå gjennom skolen som mellomledd, forklarer Sandtrø.

– Dette kan spare tid og potensielt avhjelpe situasjonen raskere, mener hun.

Arbeidsmiljø

Sandtrø beskriver denne delen av utdanningsloven som barnas arbeidsmiljølov.

– Målet med de nye endringene er at vi bedre skal kunne få bukt med krenkelser og mobbing i norske skoler.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...