ANNONSE
Annonse
Nea Radio

Nei til reversering:

Innbyggerne i Trøndelag ønsker ikke fylkesoppløsning

Fylkesvaraordfører i Trøndelag, Tomas Iver Hallem (Sp) er positiv til et samlet Trøndelag. Foto: BENT LINDSETMO / NRK

Flertallet av trønderne ønsker ikke at fylkeskommunen skal oppløses.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Sist oppdatert: 18.02.2022 kl 10:40

ANNONSE
Annonse

De 19 fylkene, som var slått sammen til 11 under Solberg-regjeringen sin regionreform, rakk så vidt å legge bak seg bryllupsreisen før det ble snakk om skilsmisser.

I Hurdalsplattformen lover Ap-SP-regjeringen å løse opp fylkene som var tvangssammenslått og som ønsker og bli oppløste.

En fersk måling gjennomført av Norstat for NRK og Adresseavisen viser at flertallet av trøndere ikke ønsker å oppløse Trøndelag fylkeskommune.

Foto: Skjermbilde fra NRK.

Da Trøndelag ble slått sammen til ett fylke i 2018, var det et resultat av en frivillig sammenslåing, men Senterpartiet i Trøndelag var splittet. I Nord-Trøndelag var de negative til sammenslåingen, i Sør-Trøndelag var de positive.

En av dem som var imot sammenslåingen før det skjedde var Tomas Iver Hallem. Nå er fylkesvaraordføreren fra Senterpartiet positiv til et samlet Trøndelag.

– Vi i Trøndelag er trøndere alle sammen, og vi har det som utgangspunkt for det politiske arbeidet vårt i den tiden som kommer framover.

Nå gjelder det å se framover i Trøndelag, mener han.

– De to gamle fylkene, det er historie. Nå må vi se på mulighetene som ligger foran, og spille oss gode og gjøre oss til et samlet Trøndelag.

– Vi har satt oss et mål at vi skal prøve å få til en bedre fylkessammenslåing enn de andre fylkene som har gjort det rundt om i landet, sier Hallem.

– Ingen debatt

«Jeg drister meg til påstanden om absolutt ingenting har blitt bedre i gamle Nord-Trøndelag av å slå seg sammen med Sør-Trøndelag. I stedet har mange ting blitt langt verre.»

Det skrev redaktør i Trønder-Avisa, Sivert Rossing i desember. Kommentaren var forsøk på å skape debatt om oppløsning av Trøndelag fylkeskommune.

Men debatten har uteblitt, mener han.

– I motsetning til andre deler av landet så er det ingen debatt om det ennå, sier Rossing.

Han mener den nye fylkeskommunen ikke har vist seg å bli det mange forventet seg at det skulle bli.

– Det var ikke sånn fra min side at oppsplitting var den eneste løsningen heller, men det jeg skrev var det at man burde vurdere å splitte opp hvis man ikke klarer å få dette her til å bli noe fornuftig, sier han.

Rossing mener at det ikke er så overraskende at undersøkelsen viser det den viser. Han tror at fylkeskommunene oppleves lite relevant.

– Jeg tror ikke det er noen politisk realisme i å diskutere noen form for oppløsning i Trøndelag, selv om resten av landet gjør det. Det viser reaksjonene på det jeg skrev for noen uker siden også.

Mener Trøndelag har sterkt identitetsfellesskap

Tore O. Sandvik (Ap) er fylkesordfører i Trøndelag fylkeskommune. Han var en av de som sto i spissen for å slå sammen Trøndelag i 2018.

Sandvik forteller at dette stort sett er de samme tallene de har sett på tidligere målinger.

– Jeg tror Trøndelag er sterk i bevisstheten til trønderen. Det er et sterkt identitetsfellesskap.

Sandvik mener folk i Trøndelag heller ønsker å bruke penger på andre ting enn en oppløsning.

– Jeg synes at denne målingen her gir inntrykk av det, at folk er opptatt av det som er viktig for de nær seg. Om bussen går, om skolene virker og at veiene blir reparert når det er behov for det, sier han.

Sandvik vil ha mer makt hos de folkevalgte i fylkeskommunene.

Han håper at den nye regjeringen kan gjøre noe med det.

– Den nye regjeringen må reparere regionreformen, ikke reversere den, sier han.

Nøkkelord

ANNONSE