Nea Radio

- Ingen barn i Selbu skal vokse opp i fattigdom

Åsmund Sjøberg er Selbu SVs andrekandidat til kommunevalget 9. september. Foto: Selbu SV

- I verdens rikeste land må målet være at ingen barn faller utenfor på grunn av familiens økonomi. Ei heller i Selbu, skriver Selbu SVs listetopper.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Frivillighet Norge lanserte nylig en undersøkelse der 27 prosent av barnefamiliene i Norge sier at de selv, eller noen i familien, har latt være å delta på en fritidsaktivitet fordi de ikke har hatt råd. Antallet unger som vokser opp i fattigdom øker fra år til år både lokalt og på landsbasis. Forskjellene mellom fattig og rik blir også stadig større.

Den vanligste måten å definere barnefattigdom på er "andel barn i familier med vedvarende lavinntekt". De nyeste tallene fra Bufdir (Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet) viser at i Selbu vokser mellom 50 og 60 barn opp i lavinntektsfamilier. I Norge lever mer enn 105 000 barn i fattigdom.

I tillegg til at barn som vokser opp i fattigdom har færre muligheter og deltar i færre aktiviteter enn andre barn, har de også større risiko for å falle ut av videregående opplæring. De har ofte flere helseplager, og får dårligere helse og livskvalitet også som voksne. Det er derfor nødvendig med tidlig innsats fra det offentlige. Det mest hensiktsmessige er tiltak som gir like muligheter for alle. Behovsprøvde ordninger kan føre til stigmatisering, særlig i en liten kommune som Selbu.

Frivillige lag og organisasjoner i Selbu gjør en kjempeinnsats for å skape fellesskap mellom barn og unge, og på landsbasis er det flere organisasjoner som tilbyr gratis opplevelser og ferier for familier som ikke har råd til dette uten hjelp. Frivilligheten spiller altså en svært viktig rolle her. Selbu SV vil også støtte opp om Frivilligsentralens rolle i inkluderinga av sårbare grupper. 

SV jobber for at flest mulig skal ha faste, hele stillinger å gå til. Det gir folk ei lønn å leve av, trygghet i hverdagen og bedre mulighet til å planlegge livet. Selbu SV vil i tråd med dette foreslå at alle trinn på grunnskolen skal ha fem skoledager per uke. Dette vil gjøre det lettere å få flere foreldre/foresatte ut i heltidsstillinger.

Selbu SV har flere forslag til tiltak som vil utjevne forskjeller og styrke fellesskapsfølelsen hos barn og unge:
- fjerne barnetrygd fra beregningsgrunnlaget for sosial stønad
- minst ett gratis varmt skolemåltid i uka
- sikre gode rammevilkår for utstyrssentralen BUA
- gratis bruk av idrettsanlegg for barn og unge
- lavterskel fritidstilbud for ungdom

Vi vil i tillegg til dette satse på forebyggende tiltak for sårbare grupper, blant annet gjennom målretta antimobbingsarbeid, sterk kvalitet på forebyggende barne - og ungdomsarbeid innenfor psykiatri/rus, og videreutvikling av skolehelsetjenesten. I verdens rikeste land må målet være at ingen barn faller utenfor på grunn av familiens økonomi. Ei heller i Selbu.

Gro Mari Engen Hanem, førstekandidat og Åsmund Sjøberg, andrekandidat, Selbu SV

Gro Mari Engen Hanem er Selbu SVs førstekandidat til kommunevalget 9. september. Foto: Andreas Reitan

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...