Nea Radio

Muggruva:

Infotavler og verdensarvplaketten på plass

Smia på Muggruva Foto: Per Magne Moan

Torsdag kveld var det avduking på Mugg.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Mellom 30 0g 40 personer hadde tatt turen til Muggruva på kommunegrensa mellom Røros og Holtålen torsdag kveld, da plaketten som viser at gruva er en del av Verdensarven Røros Bergstad og Circumferensen, ble avduket. Samtidig ble også to infotavler på stedet avduket.

Gruva tilhører det såkalte Nordgruvfeltet i Røros, i lag med blant annet Christianus Sextus og Kongens Gruver.

MUGGRUVA: Her ser man noen av tuftene etter det som var stallen ved Muggruva. I bakgrunnen vises øvre deler av Ålen og Gauldalen. Foto: Per Magne Moan

Området bærer tydelig preg av 150 år med gruvedrift. Her er det gamle ruiner og tufter som viser stor bergverksaktivitet, selv om det aller meste av bygninger har gått tilbake til naturen.

Den gamle smia ble for noen år siden satt i stand, takket være initiativ fra en privat interessegruppe.

Stedet er et yndet turmål og det var naturlig at verdensarvplaketten ble plassert på sørveggen på smia.

Holtålenordfører Arve Hitterdal hadde tatt den tre kvarter lange og tildels bratte fotturen fra Rugldalen, og var fornøyd med arrangementet:

Trøndelag Fylkeskommune har vært med å finansiere infotavlene og var representert på åpningen ved Silje Svinsaas Holiløkk.

Verdensarvkoordinator Torfinn Rohde og direktør ved Rørosmuseet Odd Sletten, hadde begge tatt den drøyt tre kvarter lange turen opp til Muggruva i anledning avdukingen.

Åse Berg fra interesseorganisasjonen Rugldalens Venner, har jobbet med Muggruva og restaureringen av smia siden slutten av 80-tallet.

Hun kunne opplyse at smia også har en offisiell adresse, Malmvegen 1997 - dette for at ingen skal glemme at det var i 1997 at interesseorganisasjonen fikk smia fra Holtålen kommune .

Også hun syntes det var stas at stedet nå fikk enda høyere status med verdensarvplakett og infotavler.

Se bilder fra arrangementet her:

MUGGRUVA: Ordfører Arve Hitterdal (fra venstre), Silje Svinsaas Holiløkk fra kulturminneseksjonen i Trøndelag Fylkeskommune og direktør ved Rørosmuseet, Odd Sletten, foran en av infotavlene som også ble avduket. Foto: Per Magne Moan

MUGGRUVA: Gammeldoktoren Knut Flagestad var en av mange som hadde tatt turen til avdukingen av verdensarvplaketten og infotavlene. Foto: Per Magne Moan

MUGGRUVA: Ordfører i Holtålen Arve Hitterdal fikk blomster av Silje Svinsaas Holiløkk fra Trøndelag Fylkeskommune. Foto: Per Magne Moan

MUGGRUVA: Olav Mjelva fremførte Sulhusgubbens siste polsdans, en slått som passet bra for anledningen, da Sulhusgubben var smed ved Muggruva i over 50 år. Foto: Per Magne Moan

MUGGRUVA: Silje Svinsaas Holiløkk fra kulturminneseksjonen i Trøndelag Fylkeskommune . Foto: Per Magne Moan

MUGGRUVA: Erik Roll fra Rørosmuseet fortalte litt om gruvas historie. Foto: Per Magne Moan

MUGGRUVA. Foto: Per Magne Moan

MUGGRUVA: Holtålenordfører Arve Hitterdal (til venstre) og verdensarvkoordinator Torfinn Rohde, foran verdensarvplaketten. Foto: Per Magne Moan

MUGGRUVA: Åse Berg fra Rugldalens Venner. Foto: Per Magne Moan

Muggruva: Foto: Per Magne Moan

MUGGRUVA. Foto: Per Magne Moan

MUGGRUVA: Ordføreren avduket verdensarvplaketten. Foto: Per Magne Moan

MUGGRUVA: Verdensarvkoordinator Turfinn Rohde. Foto: Per Magne Moan

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...