Nea Radio

Informerte om NATO-øvelsen

Oberst Håkon Warø Foto: Per Magne Moan

Forsvaret anslår at Trident Juncture vil legge igjen 41 millioner - bare i Holtålen.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Sist oppdatert: 06.09.2018 kl 12:53

Det var mye folk i både Storstuggu og Rallaren da lederen for HV i Trøndelag, oberst Håkon Warø og hans stab, bestående av representanter fra ulike forsvarsgrener, Fylkesmannen i Trøndelag, Statens Vegvesen og politi, informerte om høstens store militærøvelse, Trident Juncture, onsdag.

Det er soldater fra Norge Tyskland, og Finnland som skal holde til i Røros- og Holtålen-traktene. I tillegg kommer også svenske soldater til å delta og vil bevege seg inn over grensa ved Vauldalen.

Troppeforflytninger vil medføre trafikale utfordringer, kunne oberst Warø fortelle og viste blant annet til rundkjøringa i Røros sentrum der soldater fra nord og øst vil møtes.

Mye penger i omløp

Det ble også informert om muligheter de berørte kommunene får i forbindelse med øvelsen. Det legges igjen mye penger og bare i Holtålen er det ventet en omsetning på over 40 millioner. Her vil 1000 tyske soldater være stasjonert i Løvåsen Leir.

Warø oppfordret næringsdrivende og da spesielt butikker og restauranter å tenke gjennom situasjonen og gjerne kontakte soldatene selv for å kartlegge behov og ønsker.

Stridsøvelsene skal foregå i Hedmark og det er dette området som vil være mest utsatt for slitasje og være utsatt for ødeleggelse.

Største øvelse siden den kalde krigen

Trident Juncture er en NATO-ledet militærøvelse som skal arrangeres i Norge i oktober og november 2018. Øvelsen blir den største militærøvelsen i Norge siden 1980-årene og samler over 40 000 deltakere fra mer enn 30 nasjoner.

Rundt 130 luftfartøy og 70 sjøfartøy ventes å delta i øvelsen.

Øvelsen finner i hovedsak sted i Trøndelag, Møre og Romsdal, Østfold, Oppland og Hedmark, samt luft- og sjøområder i Sverige og Finland.

For Norges del skal øvelsen teste norsk evne til å motta alliert støtte i form av soldater og utstyr.

Den 30. oktober er det det såkalt «Distinguished visitors day», da skal toppledere fra NATO-landene besøke militæroperasjonen. Dagen etter starter øvelsen for alvor.

Storstuggu og Røros hotell skal fungere som hovedkommando for deler av øvelsen.

Økt interesse fra fremmede makter

Avsnittsleder ved Røros lensmannskontor, Øyvind Unsgård, deltok på begge møtene onsdag og kunne opplyse at det er ventet økt interesse og etterretning fra fremmede makter som vil ha fokus på området i tiden fremover. Han oppfordret publikum å kontakte lensmannskontoret ved mistenkelig adferd, da dette er et ansvarsområde som ligger under politiet.

Hør intervju med oberst Håkon Warø her:

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...