Nea Radio

Ikke pensjonist, men livsnyter

Av og til er Kjell Stedenfeldt å finne bak et vaffeljern i Kjerkgata på Røros, hvor han lager og selger pinnevafler. Foto: Marit Langseth

Kjell Stedenfeldt er mannen bak Kirkens Bymisjons glassengler, og av og til er han å se bak et 23,5 kilos vaffeljern i Kjerkgata. Julaften er han julegjest i Nea Radio.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Sist oppdatert: 28.12.2018 kl 11:33

– Vi var i Alpene i Frankrike og der var det noen som solgte pinnevafler. Da tenkte jeg at «et sånt vaffeljern må vi ha med oss tilbake til Røros», forteller Kjell Stedenfeldt.

Dermed startet arbeidet med å få det 23,5 kilos tunge vaffeljernet hjem til Kjerkgata i Røros fra Marseilles i Frankrike. Det finnes pinnevaffeljern til salgs også i Norge, men de er av teflon, og det blir ikke det samme.

– Dette er støpegods, og det blir en annen smak. Vaffelrøren er også av fransk oppskrift, forteller Stedenfeldt, som har bodd mange år i Frankrike og regner seg selv som frankofil.

– Jeg er jo livsnyter, så da må man holde på med litt sånne ting, sier han om pinnevaffel-salget.

En livsnyter som gjør det han vil

Før han var pensjonist, eller livsnyter som han står oppført som på Facebook, var han frisør. Først i København, deretter i Paris, Levanger, Namsos og Trondheim, før han avsluttet karrieren med nettverksmarkedsføring.

– Hva legger du i det å være livsnyter?

– En livsnyter gjør det han vil, når han vil.

– Og det gjør du?

– Ja.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Til TV-aksjonen 2018 ble det spesiallaget glassengler til Røros, Oppdal og Hitra. Røros-englene var i fargene til Røros kommune, og noen av dem var plassert på en slaggsten. Foto: Marit Langseth

Stedenfeldt er også kunstner, og for ni år siden designet han Kirkens Bymisjons glassengler, som lages på Engleverkstedet i Trondheim.

– Det første året laget vi 50 engler og fikk solgt kanskje 20 stykker. I dag lager vi flere tusen og det er ikke nok.

Til TV-aksjonen i år spesiallaget han også noen engler til Røros, Oppdal og Hitra.

– Vi solgte veldig mange engler, forteller Stedenfeldt og legger til at det ble samlet inn nesten 240 millioner kroner til Kirkens Bymisjon under TV-aksjonen i år.

Ønsker å starte opp «Lille Paris»

Stedenfeldt har en drøm om at Kirkens Bymisjon skal starte opp noe han kaller for «Lille Paris», inspirert av kunstnerplassen i Montmartre i Paris.

– Der sitter det kunstnere og tegner og maler, og jeg kunne tenkt meg at vi hadde det samme i Trondheim, for eksempel utenfor Vår Frue Kirke. Det er jo mange som er kjempeflinke til å tegne, og de kunne ha sittet der og tegnet portretter. Vi kunne fått inn mennesker som er slitne, og gitt dem noe vettugt å gjøre.

I tillegg kunne de ha startet opp et sykkelverksted eller en kafé, for de som ikke liker å tegne og male. Og det kunne man også ha gjort på Røros, mener Stedenfeldt.

– Tenk deg Tufta utenfor Frivilligsentralen. Der kunne vi laget et lite kunstnermiljø, hvor folk hadde malt og tegnet, og vi kunne servert kaffe.

– Hva skal til for å få realisert det?

– Jeg tror nok det bare er å sette i gang. Det er nok oss det skorter på. Når sjansen byr seg skal jeg formidle ideen videre, sier han og tenker seg om.

– Kanskje jeg skal begynne på Røros, og bruke det som prototype. Det tror jeg faktisk jeg skal gjøre.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Røra til pinnevaflene er av fransk oppskrift. Vanlig vaffelrøre sitter nemlig ikke fast på pinnene. Foto: Marit Langseth

Møtte Kim Larsen på sykkel

Som julegjest i Nea Radio får Stedenfeldt velge musikken. En av låtene han velger ut er «This is my life» med Kim Larsen. Ei låt som har fulgt han store deler av livet, og som passer til tilværelsen som livsnyter.

Under låta forteller han at han har møtt Kim Larsen.

– Jeg var på en sykkeltur utenfor København, og så så jeg en syklist på damesykkel med en kasse øl på bagasjebrettet. Da tenkte jeg at det måtte være Kim Larsen, og det var det. Så jeg hivde sykkelen rundt og kjørte etter han. Vi hadde en artig, liten samtale.

I dag deler Stedenfeldt tiden sin mellom København og Røros. Jula skal han tilbringe på Røros.

– Jula på Røros er jo fantastisk. Når du hører bjellene fra hestene som kommer ned Kjerkgata med slede... Hele Røros er et eventyr. Et juleeventyr.

Hør Kjell Stedenfeldt fortelle mer om både jula, nissen som bor i bakgården, om kjærligheten til Frankrike og det å være pilegrim her:

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...