Nea Radio

Ikke impulskjøp et dyr i julegave!

Tenkt deg om: Tanken på et koselig nytt familiemedlem kan være fristende, men tenk deg godt om før du går til anskaffelse av kjæledyr. Foto: Agria Dyreforsikring

Mange drømmer om en valp, kattunge eller et hamster under juletreet. Det kan være fristende å gi verdens beste overraskelse, men det er viktig å tenke seg godt om før du tar steget.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

​​

Har du barn i hus som har ønsket seg et kjæledyr i flere år? Eller kanskje en kjæreste, samboer eller ektefelle som har hintet frempå en god stund? Det kan være tidenes gave, men det ligger noen forutsetninger til grunn før man bør gå til anskaffelse av et dyr.

Et kjæledyr krever mye tid

Det finnes flere grunner til hvorfor du ikke skal impulskjøpe et kjæledyr. Når du kjøper en hund, katt eller et annet dyr er det viktig å være forberedt på at dere skal ha dyret i mange år. Gjennomsnittlig alder på hunder er 12–13 år, mens katter 12–15 år. Noen blir langt eldre. Derfor er det viktig å se langt frem i tid og tenke seg alle scenarioene. Hva gjør vi med katten når vi skal på hytta eller ferie? Hvordan blir det hvis barna flytter ut med tanke på turene med hunden? Hva gjør vi hvis vi flytter fra hus til leilighet?

Ikke minst er det et stort ansvar som krever tid, tilstedeværelse, aktivisering, stell, omsorg og ikke minst utgifter knyttet til blant annet mat, utstyr og besøk til veterinæren. Spesielt krevende er det med en hund, som uansett rase skal ha minst tre turer daglig, mye selskap og stimuli.

Riktig rase og oppdretter

Hunderaser er avlet for ulike formål, har forskjellige forutsetninger og behov. Det samme gjelder katteraser. Er dere en familie som bor i en treroms leilighet og mest av alt holder dere i byen? Da bør dere unngå en aktiv hunderase som krever ekstra mye mosjon. Holder dere til i en liten leilighet i femte etasje bør dere revurdere en aktiv utekatt. Det er viktig at du kjenner til de ulike behovene, noe som krever at du setter deg inn i rasen.

Når du først har bestemt deg for rasen gjelder det å finne den riktige oppdretteren. Dette legger grunnlaget for at du får et friskt dyr med sunne foreldre, og ikke minst at dyret har hatt en trygg og god start på livet. Oppdretteren kan også være en god hjelp og trygghet med sin erfaring.

Hvis utfallet blir et nytt familiemedlem

Har du gjort en grundig vurdering og landet på at du ønsker å utvide familien med et nytt medlem? Da er det viktig å skrive under på en god kjøpskontrakt med selger. Se også til at hunden eller katten har fått vaksiner, ormekur og annen oppfølging hos veterinær gjennom en veterinærattest. Kjøp gjerne med noen bøker om dyrehold i julegave, så har dere god og viktig lektyre å samles rundt i romjulen!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...