Annonse
Nea Radio

Refleks er ferskvare:

Ikke gi barna reflekser som er gått ut på dato

REFLEKS er ferskvare. Foto: Colourbox / Tryg forsikring

Det er ikke bare mat som har best før dato. Reflekser er også ferskvare og bør byttes oftere enn mange tror. Dårlige reflekser kan være trafikkfarlig, mener Tryg Forsikring.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Annonse

– Dette fordi man oppfører seg annerledes når man tror man er beskyttet mot refleks. Ifølge veimyndighetene har refleks en levetid på vel tre år. Reflekser på barn får ofte hard medfart gjennom lek. Og har du som voksen refleksen i lomma sammen med bilnøkler, blir det ofte så mye riper i refleksen at effekten forringes betraktelig. Hjemme hos oss bytter vi reflekser hver høst, sier Espen Opedal, leder for Tryg Forsikring.

Liten livredder, billig livsforsikring

Torsdag 17. oktober er den nasjonale refleksdagen i år. Bruk av refleks reduserer risikoen for å bli påkjørt i mørket med 85 prosent. Selv om du ser bilen, er det vanskelig for bilisten å se deg hvis du er gående i mørket uten refleks. Den lille livredderen er en billig livsforsikring.

– Går du langs veien i mørket uten refleks er du først synlig for bilisten på vel 25 meters avstand. Med refleks vil du bli sett på 140 meters avstand med nærlys. En bilist i 50 km/t har dermed ti sekunder i stedet for to sekunder å reagere på. Det kan være forskjellen på liv og død. Derfor bør du bruke 15 sekunder på å ta på deg en eller flere reflekser før du går ut i mørket, sier han.

Slik sjekker du om refleksen er gått ut på dato

Ulykkesstatistikk viser at vel en tredjedel av fotgjengerulykker skjer i mørket, og mange ulykker kunne vært forhindret hvis bilisten hadde sett fotgjengeren i tide. Men hvordan sjekker du om den gamle refleksen fremdeles virker som den skal?

– Alle slitte reflekser har redusert virkning, også integrerte reflekser i barne- og treningsklær som ofte er utsatt for slitasje gjennom røff bruk, og som vaskes ofte. For å sjekke om refleksen fremdeles er god bør du teste de ut i et mørkt rom. Lys på refleksen med en lommelykt og sammenlign med en ny refleks. De som reflekterer lyset dårligere bør skiftes ut, sier Opedal.

Bare fire av ti voksne bruker refleks

De fleste ulykker skjer i byene når folk krysser gaten. Lys fra biler og butikkvinduer konkurrerer om oppmerksomheten og gjør det vanskelig å se fotgjengere uten refleks.

Går du uten refleks vil en bilist i 50 km/t kun ha 2 sekunder på å se deg. Bruker du refleks har bilisten 10 sekunder til å se deg.

Mange tror det ikke er nødvendig med refleks når de går i områder med gatelys. Det er feil. Når det er mørkt ute, er det vanskelig for bilisten å se deg, selv i gatebelysning. Hvis det i tillegg regner er det enda vanskeligere å se deg langs veien.

Undersøkelser foretatt av Trygg Trafikk viser at kun 4 av 10 voksne bruker refleks. Dårligst er voksne menn i alderen over 30 år. Flinkest er barn.

Også innsydde refleks på klær, refleksstrips, refleks på skolesekker og refleksvester blir slitt etter bruk. Slike reflekser bør byttes etter vel 20 vask.

Tips til god refleksbruk:

Refleksen bør henge i knehøyde for å motta mest mulig lys fra billyktene.
Reflekser som beveger seg i bruk er mest synlig.
Bruker du to reflekser blir du sett fra begge sider når du krysser veien.
Riper svekker refleksjonsevnen, så bytt ut gamle reflekser.
Refleksvesten blir dårligere ved vask og bør byttes årlig ved jevnlig bruk.
Alle godkjente reflekser skal være merket med CE EN 13356.

Foto: Colourbox/Tryg Forsikring

Nøkkelord