Nea Radio

Nea Radio

- Ideelle aktører først!

Foto: Nils Kåre Nesvold

Tirsdag fremmet SV et forslag om at regjeringen skal pålegge helseforetakene å prioritere ideelle framfor kommersielle aktører når helseforetakene kjøper institusjonsplasser.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Tirsdag fremmet SV et forslag om at regjeringen skal pålegge helseforetakene å prioritere ideelle framfor kommersielle aktører når helseforetakene kjøper institusjonsplasser. Dette er et resultat av diskusjonene rundt LHL på Røros og Betania i Malvik.

- KrF, Ap og Sp støttet forslaget i forrige periode, med samme stemnegiving vil det bli flertall i inneværende periode, sier Bjørn Salvesen fra Røros SV.

Da Fagforbundet Røros tok initiativ til fakkeltoget til støtte for LHL Røros, lovte Røros SV å ta saken til Stortinget. Det er kun det nivået som kan forandre politikken på dette området sier Salvesen videre.

Stortingstepresentant Lars Haltbrekken (SV) fremmet forslaget i Stortinget.

- Ideelle stiftelser gjør en kjempejobb i helsetilbudet. Det siste året har to viktige ideelle aktører i Trøndelag mista deler av sitt tilbud som en følge av anbudssystemet og at Helse Midt Norge valgte en større kommersiell aktør framfor de ideelle stiftelsene Betania i Malvik og LHL på Røros. Heldigvis fikk Betania på Malvik et annet oppdrag rett før jul, mene hele prosessen skapte stor usikkerhet for både ansatte og pasienter, sier Haltbrekken.

- Både LHL og Betania hadde over lang tid bygget opp et svært godt tilbud for sykelig overvektige og rehabilitering. SV frykter at anbudssystemet gir en jojo effekt i helsesektoren hvor gode tilbud bygges opp for så å bli revet ned, sier han videre.

- SV ønsker å sikre de ideelle en plass i helsetilbudet da deres overskudd pløyes tilbake til et bedre tilbud for de som trenger det. Vi ønsker at helseforetakene skal prioritere disse framfor kommersielle aktører hvor overskudd ikke nødvendigvis kommer folk til gode.

- Haltbrekken og Salvesen fryktet også en utvikling der kommersielle aktører skal ta en stadig større del av helsetilbudet. De største besparelsene i sine tilbud kan de hente inn ved å redusere lønns og arbeidsvilkår for de ansatte. Det er ikke en utvikling SV støtter.

Les hele forslaget her:

Til Stortinget

Den beste helsebehandlingen oppnås bare hvis det bygges opp langsiktige og trygge behandlingsvilkår. Ansatte som har utrygge jobber og institusjoner som må jobbe ut fra kortsiktige planer lar seg ikke forene med den tryggheten som trengs for mennesker som trenger for eksempel rehabilitering eller annen hjelp med sine helseproblem.

De ideelle aktørene har en svært viktig rolle i å tilby behandling, hjelp og støtte. De har ikke penger til egen fortjeneste som formål.

Ideelle organisasjoner gjør en bedre jobb hvis avtalene er trygge og vilkårene er klare. Systemer der noen av dem som trenger mest mulig stabilitet utsettes for stadige anbudsrunder, gir dårligere rom for god omsorg.

Innen helseomsorgen trengs gode fagfolk. For å bygge kunnskap og erfaring må man få jobbe med et fagfelt over lang tid. Når viktige fagfolk med jevne mellomrom risikerer å miste jobben fordi arbeidet deres legges ut på anbud, er det fare for at folk velger seg andre arbeidsplasser og bransjer der de kan bruke den livsviktige kunnskapen sin.

Anbud medfører ofte at pris og andre forhold som enkelt lar seg måle, får styre hvem som får kontrakten. Det gjør at det som burde vært viktigst, faglighet og best mulig behandling, får mindre å si. Det er stor forskjell på vanlige innkjøp av forbruksvarer og på behandlingsplasser.

Oppbygging av kvalitet forutsetter god tid og forutsigbare rammer å jobbe innenfor. Det gir ikke mer trygghet og bedre behandling når nedleggelse eller kutt i driften truer. En slutt på stadige anbudskonkurranser gjør at institusjonene som hjelper folk ut av, kan bruke alle sine ressurser på behandling og oppfølging av mennesker som trenger det.

Anbudskonkurranser har ført til at viktige behandlingstilbud legges ned, på tross av god kvalitet. Private aktører utgjør en stor del av den samlede døgnkapasiteten for tverrfaglig spesialisert behandling, er det viktig å sikre trygge vilkår for drift der stabile og gode ideelle tilbydere prioriteres foran kommersielle tilbydere

Langsiktighet for enkeltmenneskene og kommersielle interesser passer ikke sammen. Når profitt blir formålet med aktiviteten, risikerer man at eiere og investorer, som har det å tjene penger som mål, lar hensynet til egen vinning presse frem kutt som rammer behandlingen og dem som trenger hjelp.

Mange av de ideelle aktørene må tilby like gode lønns- og pensjonsvilkår som det offentlige, mens de kommersielle aktørene kan operere med dårligere vilkår. Det skaper en urettferdig konkurransesituasjon så lenge kommersielle aktører får mulighet til å underby på lønns- og arbeidsvilkår.

Ideelle private organisasjoner og stiftelser har et særpreg som skiller dem fra kommersielle private aktører. De ideelle organisasjonene har et tydelig verdigrunnlag og samfunnsnyttig formål. Mange ideelle organisasjoner nyter en særlig tillit i befolkningen. Både EØS-avtalen og det norske lovverket åpner for å prioritere ideelle aktører innen helse- og omsorgssektoren.

Dersom en tjeneste er vedtatt konkurranseutsatt eller er underlagt lovverket om offentlige anskaffelser, kan man i mange tilfeller gjennomføre en begrenset anbudsrunde, der man lar bare ikke-kommersielle aktører være med. Innenfor det statlige barnevernet skjermet den rødgrønne regjering de ideelle aktørene fra anbudskonkurranser, til fordel for langsiktige avtaler. I 2012 inngikk Helse Sør-Øst løpende avtaler med ideelle aktører på rusfeltet. Forslagsstillerne mener dette nå bør gjennomføres i alle helseforetakene, og at foretakene derfor må instrueres om dette. I Innst. 207 S (2012–2013) skriver Fremskrittspartiet, Høyre og Kristelig Folkeparti at de mener de

«ideelle aktørene må få tilbud om enten løpende avtaler eller om langsiktige avtaler, samt at avtalene bør inngås gjennom direkte forhandlinger.»

Dette er forslagsstillerne enige i.

Forslag til vedtak:

Stortinget ber regjeringen instruere helseforetakene om at de ved kjøp av private institusjonsplasser skal prioritere ideelle aktører fremfor kommersielle aktører.

Lars Haltbrekken og Nicholas Wilkinson

Nøkkelord

Siste nytt i Røros/Holtålen Vis flere

Interpellasjon: Klimakrisen som nasjonal nødsituasjon

Interpellasjon: Klimakrisen som nasjonal nødsituasjon

Christian Elgaaen fra Røros SV vil ha med seg kommunestyret på at klimakrisen må erklæres som nasjonal nødsituasjon.

Vinterled Røros AS vil etablere Rørosløypa.

Vinterled Røros AS vil etablere Rørosløypa.

Mener snøscooter er viktig for reiselivet.

Oskar valgte å stå over russefeiring

Oskar valgte å stå over russefeiring

Protesterte mot de kommersielle aktørene.

– Svært uventet

– Svært uventet

Ordfører Refsethås er overrasket over at folketallet i Holtålen nå er under 2000

Helseførkjan

Helseførkjan

Helsesøstrene i Røros satser på sosiale medier

Artut også i 2019

Artut også i 2019

I høst blir det Artut med jubileum ei hel uke til ende på Røros.

Siste nytt i Stjørdal/Malvik Vis flere

 – Startlån er god kommuneøkonomi

– Startlån er god kommuneøkonomi

Ingrid Aune deler erfaringene fra Malvik med Stjørdal SVs Anja Ristad før interpellasjonen i kommunestyret torsdag.

Kayla og Torben overrakte grunnsteinen

Kayla og Torben overrakte grunnsteinen

De to femåringene fra Sandskogan barnehage bar fram det som egentlig er en tidskapsel full av hemmeligheter, til ordfører og minister.

Ønsker rausere startlånordning

Ønsker rausere startlånordning

Interpellasjon til ordføreren

SV i Stjørdal ønsker at kommunen endrer sin praksis rundt tildeling av startlån. Målet er en rausere ordning.

Nå blir det orden på bassenget

Nå blir det orden på bassenget

Stjørdal får stålbasseng for å få bukt med bakteriene. Da kan svømmehallen også holde åpent i sommermånedene.

Hipp Hipp Hurra

Hipp Hipp Hurra

Se den omfattende bildeserien fra vårt distrikt her.

Vil ha konkrete tiltak mot insektsdød

Vil ha konkrete tiltak mot insektsdød

Stjørdal SV ønsker at kommunen skal vedta en handlingsplan for hvordan man kan bidra til å løse det som ses som en global krise.

Siste med #NyheterVis flere

– Svært uventet

– Svært uventet

Ordfører Refsethås er overrasket over at folketallet i Holtålen nå er under 2000

 – Startlån er god kommuneøkonomi

– Startlån er god kommuneøkonomi

Ingrid Aune deler erfaringene fra Malvik med Stjørdal SVs Anja Ristad før interpellasjonen i kommunestyret torsdag.

Helseførkjan

Helseførkjan

Helsesøstrene i Røros satser på sosiale medier

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...