Nea Radio

I aksjon på Slegghaugan for 25. gang

Foto: Hilde M Bollandsås

Det er omtrent 300 år siden de 10 000 svenske soldatene med general Armfeldt i spissen ble sendt mot Trondheim for å ta over Norge. Den gang ble et hundretall av soldatene sendt til Røros, og historien utspiller seg også i år igjen på Slegghaugan når den 25. utgaven av Elden settes opp.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Det er ikke mye som er overlatt til tilfeldighetene når flere hundre aktører sørger for gjenskapelsen av den historiske hendelsen som utspilte seg på Røros rundt årsskiftet 1718/1719.

Erfarne aktører

Regissør Catrine Telle er inn i sitt andre år hva gjelder Elden, og med Arne Fagerholt som koreograf, og Skjalg Raaen som musikalsk leder er det erfarne folk som har hovedregien når årets utgave av Elden har premiere 24. juli.

Catrine Telle har tidligere hatt stilling som teatersjef både ved Trøndelag Teater, og ved Oslo Nye Teater. Da hver regissør av Elden har jobben i en treårsperiode, er Telle inne i sitt andre, men har gjort noen endringer fra fjoråret og det ryktes at forestillingen er litt lengre enn tidligere.

Arne Fagerholt har også bakgrunn som teatersjef, fra teateret Carte Blanché i Bergen. Han er i hovedsak utdannet ballettdanser, og har lang erfaring som koreograf.

Skjalg Raaen er et kjent navn for de fleste i trøndelag, da han har sin faste jobb som gitarist i Sambandet til Åge Aleksandersen. Skjalg er hva man kan kalle en multiinstrumentalist, og det merkes godt under øvingene at han har stålkontroll på de musikalske aspektene i forestillingen.

På skuespillersiden har det vært noen utskiftninger, men også her er det personer med lang og bred erfaring, som skal glede de tilreisende som kommer for å oppleve dette eventyret av en forestilling.

Det er intensiv øving på både pols og sang en uke før premieren av Elden. Foto: Hilde M Bollandsås

Intensiv øving

Onsdag kveld var de fleste av de 120 aktørene på scenen i sving for å øve på Slegghaugan. Daglig leder i Elden, Siri Beate Gellein forteller at det er mange å holde styr på, men at rundt 320 frivillige står for mange av de praktiske oppgavene som må gjøres. Det har også vært rekordpåmelding i år, og hun forteller at de ligger veldig godt an med billettsalget. Det meste ligger nå til rette for at Elden 2019 kan bli en suksess.

Hør intervjuet med Siri Beate Gellein i avspilleren under.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...