Nea Radio

Hyttebranner for milliarder

Foto: Kvam brannvesen/TrygForsikring

Nordmenn strømmer til hyttene sine i påska, og samtidig stiger risikoen for hyttebrann. De ti siste årene har det vært branner i hytter og fritidsboliger for over to milliarder kroner.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Bare i fjor ble det utbetalt erstatning på 295 millioner kroner, nær det dobbelte som i 2013, viser tall fra Finans Norge.

– Moderne hytter ligner mer og mer på helårsboliger med alle fasiliteter som parkett og varmekabler, baderom og kjøkken. Dermed kan kostnadene ved en hyttebrann bli store. Brenner det på hytta, kan du ikke forvente å få hjelp til å slokke. Mange hytter ligger avsides til, og det kan ta lang tid for det lokale brannvesenet å rekke frem. Da er det avgjørende at hytta har rikelig med slokkeutstyr, sier administrerende direktør Rolf Søtorp i Norsk brannvernforening.

15.000 hytter mangler slokkeutstyr

Tidligere undersøkelser i regi av Norsk brannvernforening og Tryg Forsikring viser at 8.000 hytter mangler røykvarslere og hele 15.000 hytter mangler slokkeutstyr. I fjor var det over 1200 hyttebranner i Norge, og undersøkelser tyder på at mange hytteeiere unnlater å bruke fagfolk til å ordne strøm- og rørleggerarbeid på hytta.

– Mangler man både røykvarsler og slokkeutstyr, kan en hyttebrann ende i en katastrofe. Vi ser i tillegg alvorlig på at mange selv utfører elektriker- og rørleggerarbeid på hytta. Ikke bare risikerer en skader, man risikerer i tillegg å få redusert erstatning på forsikringen dersom noe skjer, sier Øyvind Setnes, forebyggelsesekspert i Tryg Forsikring.

1200 hyttebranner årlig

Brannstatistikk viser at det er rundt 1200 hyttebranner hvert år i Norge, og undersøkelser viser at mer enn 30.000 hytteeiere har opplevd brann på nært hold de siste ti årene. Det er påbudt med røykvarsler og slokkeutstyr i alle boliger, inkludert hytter.

– Nordmenn er glade i hyttene sine og bruker dem mye. Det finnes vel 450.000 hytter i Norge, og nær 70 prosent av hytteeierne bruker hytta både sommer og vinter. Det er like strenge krav til brannsikkerhet i en fritidsbolig som det er i en ordinær bolig, sier Rolf Søtorp.

Trøndelag topper

De største erstatningsutbetalingene for brann i hytter og fritidsbolig i 2018 fant sted i august, mars og juli. Færrest branner var det i desember og januar. Fylkesvis var det flest branner i Trøndelag, Buskerud, Nordland, Hordaland og Oppland. Færrest branner var det i Sogn og Fjordane, Møre og Romsdal og Vestfold.

I påska vil rundt 50 brannvesen i hele landet være ute og treffe hyttefolket for å oppfordre til mer fokus rundt brannsikkerhet på hytta. De vil samtidig dele ut kampanjemateriell. Bak kampanjen står Norsk brannvernforening og Tryg Forsikring.

Sjekkliste for brannsikkerhet på hytta:

Sjekk røykvarslerne hver gang hytta tas i bruk.
Ha alltid ekstra batterier i reserve.
Gå aldri fra levende lys.
Ikke bruk peis/ovn som tørkestativ.
Deponer og kast askeavfall på en forsvarlig måte.
Ikke gå fra hytta med elektriske apparater i bruk.
Vær ekstra varsom ved bruk av gass. Sjekk utstyr og slanger jevnlig.
Sørg for rikelig tilgang til slokkeutstyr.
Bruk godkjent fagfolk til utbedringer som krever dette.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...