Nea Radio

Hydrogentog på Rørosbanen?

SV har fremmet et forslag i Stortinget om at det settes i gang et pilotprosjekt for hydrogentog i Norge. Foto: Bane Nor

Elektrifisering av Rørosbanen er primærønsket til SV, men i og med at det ser ut til å trekke ut i tid, er hydrogentog en interssant idé å utrede, skriver SV i ei pressemelding.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

I Tyskland har man nå tatt i bruk hydrogen i togdriften. To hydrogentog ble satt i ordinær drift den 17. september 2018 i Niedersachsen i Tyskland.

SV har i Stortinget fremmet forslag om at vi setter i gang et pilotprosjekt for hydrogentog i Norge også. Det skal skje på en av de strekningene som i dag går på diesel.

Innstillingen fra Transportkomiteen på vårt forslag om et pilotprosjekt på hydrogentog kom for noen dager siden. Regjeringspartiene vil ikke sette i gang et slikt prosjekt, men sammen Ap og Sp fremmer SV dette forslaget som skal behandles av Stortinget 29. november.

Forslaget lyder:

«Stortinget ber regjeringen i sitt arbeid med en helhetlig hydrogenstrategi inkludere et pilotprosjekt for bruk av tog med brenselceller med utslippsfri hydrogen på minst én av de ikke-elektrifiserte jernbanestrekningene i Norge – med tanke på drift på en av linjene innen 1. januar 2020.»

– Krf sitter ikke i komiteen og har dermed ikke sagt hva de mener. Hvis de støtter vårt forslag vil det få flertall og regjeringen må sette i gang arbeidet med et pilotprosjekt, sier Lars Haltbrekken, og fortsetter:

– Hydrogen kan være med på å kutte utslippene fra togtrafikken og gi en opprustning av jernbanestrekninger som sårt trenger det. Rørosbanen er definitivt en av de strekningene hvor det kan prøves ut hydrogendrift. Ved å satse på Rørosbanen kan vi få en dobbeltsporet jernbane fra Trondheim til Oslo, noe som vil bety enormt mye for godstransporten. Mer kan flyttes fra vei til bane, noe som er bra både for miljøet og trafikksikkerheten.

– SV vil nå utfordre Krf til å støtte vårt forslag, de blir tungen på vektskålen her og avgjøre om vi skal få til en skikkelig satsing på de dieseldrevne togstrekningene i Norge og sørga for utslippskutt der, avslutter Haltbrekken.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...