Nea Radio

Pensjonistpartiet

Hvorfor er ikke tannhelse med i Helseplattformen?

Svein Otto Nilsen Foto: Privat

Helseplattformen AS eies av Helse Midt-Norge RHF og Trondheim kommune. Selskapet innfører ny, felles pasientjournal ved sykehus og kommuner i hele Midt-Norge. 
For første gang skal det etableres en felles løsning for kommune- og spesialisthelsetjeneste, fastleger og avtalespesialister. 
Journalen skal sette pasienten i sentrum på alle nivå i helsetjenesten.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Gjennom Helseplattformen er Midt-Norge regional utprøvings-arena for det nasjonale målbildet "Én innbygger - én journal".

Dette høres utrolig ut, men hvorfor er ikke tannhelse også tatt med når tennene og munnen er en del av kroppen.
Trodde meningen med den meget kostbare Helseplattformen er å se hele mennesket.

Jeg er styremedlem i Kompetansesenteret Tannhelse Midt og er forundret over at ikke Helseplattformen forstår sammenhengen mellom tannhelse og sykdommer.

TK Midts samfunnsoppdrag er å sikre befolkningen i Midt-Norge tilgang til spesialiserte tannhelsetjenester slik at fylkeskommunen har et godt spesialisttilbud for pasienter med rettigheter etter tannhelsetjenesteloven. 
Samfunnsoppdraget omfatter i tillegg å bidra til et kunnskapsløft innen tannhelse til nytte for den utøvende helsetjenesten og slik komme befolkningen til gode.

Trondheim bystyre gjorde 16. juni 2021 et vedtak om at man øker kostnadsrammen til Helseplattformen fra 354 til 418 millioner kroner. Det er ikke småpenger man snakker om.

Samtidig gjorde bystyret en merknad om at ‌innføring‌ ‌av‌ ‌Helseplattformen‌ ‌vil gi ‌innbyggerne‌ ‌i‌ ‌kommunen‌ ‌store‌ fordeler. 
Gjennom Helseplattformen skal man som innbygger‌ ‌få ‌innsyn‌ ‌og‌ ‌eierskap‌ ‌til‌ ‌egen‌ ‌helseinformasjon‌. 
Det er et viktig prinsipp at all informasjon om innbyggere skal være tilgjengelig. 
Innføring av Helseplattformen, skal gi innbyggerne mulighet til lettere kommunikasjon‌ med ‌spesialisthelsetjenesten‌. ‌
Helseplattformen‌ ‌vil ‌også‌ ‌gi bedre‌ ‌medisinsikkerhet,‌ ‌gjennom‌ ‌å‌ ‌ha‌ ‌en‌ ‌felles‌ ‌medisinliste. ‌

Dette viser at man snarest også må legge tannhelse inn i Helseplattformen slik at også munnens problemer blir ivaretatt.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...