Nea Radio

Hvor ble det av kobberet fra Røros?

Bilde fra Christianus Sextus tatt omkring 1920. Foto: Gunnar Aasgaard/Rørosmuseet

Forsker mener "fattigmannsgullet" fra de dype kobbergange på Røros ikke havnet på verken europeiske kirketak eller i prominente statuer.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

I løpet av 333 år med bergverk, ble det drevet ut til sammen 110.000 tonn kobber fra fjellene i og rundt Røros. Kobberet ble fraktet ned til Trondheim, men hvor dette havnet videre, har ikke vært kjent - før nå.

Nettstedet forskning.no skriver at forsker Ragnhild Hutchison lenge har interessert seg for økonomisk utvikling og globalisering i sin historieforskning og har ledet et stort prosjekt om historiske toll-og skipsanløpslister.

Resultatet av dette har hun lagt inn dem i en søkbar database, som forteller hvilke varer som gikk ut og inn av havnene. Skipsanløpslistene forteller også hvilke skip som har seilt ut og inn, hvor de skal til og hvor de kommer fra.

Dette har gjort det mulig å følge kobberet fra Trondheim havn og ut i Europa og verden.

Hutchison sier til Nea Radio at det aller meste av kobberet ble skipet til Amsterdam og videre derfra til den lille tyske byen Stolberg, på grensen til Belgia. Her ble det videreforedlet til messing og blant annet benyttet i gryter, kjeler, knapper, synåler og andre husholdningsartikler.

Konservator ved Rørosmuseet, Erik Roll, sier dette ikke gjør historien mindre fascinerende:

– Det å få mer kunnskap om denne delen av bergverket, synes vi er veldig spennende. Dette har vi visst lite om tidligere og det er ingen nedtur å få denne informasjonen, sier han.

Hør intervju med Ragnhild Hutchison og Erik Roll her:

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...