Nea Radio
Annonse: Forbrukslån.no

Hva er et forbrukslån?

Hva er et forbrukslån? Foto: Istockphoto

Lurer du på hva et forbrukslån er? Fordeler, ulemper og betingelser? Les videre, så skal vi prøve å forklare det så enkelt som mulig for deg her.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Renteeksempel: Eff. Rente 9,44 %. 95 000 kr o/5 år. Kostnad 23 474 kr. Totalt 118 474 kr.

Hva er et forbrukslån?

Kort fortalt er et forbrukslån, et lån hvor utlåner ikke stiller krav om sikkerhet for lånebeløpet. Det tas altså ikke pant i eiendeler eller fast eiendom, som bil, hus, hytte eller annet.

Hvem kan få forbrukslån?

I utgangspunktet kan alle over 18 år søke om forbrukslån, men mange av bankene har en minste aldersgrense på 23-25 år for å få innvilget lån. Noen har en laveste grense på 18 år.

Det kan kreves at man har en fast ansettelse, og det kreves en minimums årsinntekt på 200 000 kroner. Låntakeren må også ha bodd minimum 3 år i Norge.

Det settes også krav til at man ikke har noen pågående inkassosaker eller aktive betalingsanmerkninger. Utlåner vil utføre en kredittsjekk for å finne ut av dette.

Hva kan man få lån til?

Det stilles ingen krav til hva lånet skal brukes til. I søknadsprosessen må det ikke legges ved noen form for dokumentasjon om hva planene er for lånet. Pengene kan disponeres fritt i det øyeblikket de er på låntakers konto. Så i prinsippet kan man bruke forbrukslån til alt fra ferieturer, oppussing, uforutsette utgifter og til daglig forbruk. Mange banker tilbyr også forbrukslån som en måte å samle smålån, eller refinansiere eksisterende lån.

Hvor mye kan man låne?

De ulike utlånsselskapene eller bankene, har ulike grenser. Det vanlige er at man kan låne mellom 5 000 - 600 000. Hvor mye man kan låne vil også avhenge av personens totale gjeld.

I Norge har myndighetene regulert hvor mye gjeld privatpersoner kan ha. Maks grense er 5 ganger personens årsinntekt. I tillegg skal det tas høyde for en viss renteøkning. Dermed kan man altså ikke ta opp en rekke lån fra ulike aktører. Den totale gjelden vil nå en grense.

Hva koster det?

Et forbrukslån vil ha høyere rente enn for eksempel et boliglån eller billån. Dette er fordi det ikke tas pant i eiendeler, slik at utlåner ikke har noen sikkerhet for lånet som innvilges.

Renten på lånet vil variere etter lånets størrelse og nedbetalingstid. Du kan for eksempel låne 150 000 kr over 5 år, til en nominell rente på rundt 9-12%.

Størrelsen på etableringsgebyret varierer også mellom 0-1000 kr.

Det finnes en rekke utlånere, og mange lånekalkulatorer, så det anbefales å sammenligne de ulike, og sjekke nøye.

Tilbakebetaling

Lengden på nedbetalingstiden vil variere ut fra det totale lånebeløp og månedsbeløp. Det tilbys forbrukslån med en nedbetalingstid på opp til 15 år. Men noen utlånere har en lavere nedbetalingstid enn dette. Jo lenger nedbetalingstiden er, jo høyere blir ofte renten og totalkostnaden på lånet.

Ved innvilgelse av et forbrukslån vil man få en nedbetalingsplan. Dette gjør det oversiktlig for lånetaker å se hvor mye som skal betales når, og hva skyldig beløp til enhver tid er.

Oppsummert

Kort oppsummert kan et forbrukslån gi en økt grad av økonomisk frihet, og bidra til å hjelpe i økonomisk vanskelig tider. Siden det ikke stilles krav om sikkerhet for et slikt lån, kan i prinsippet alle over 23 år med fast inntekt kunne få forbrukslån.