Nea Radio

Strevsomt for trønderske slimhinner:

Nå er det høysesong for pollenallergi

Gode råd: Bente Moen er farmasøyt hos Apotek 1 i Stjørdal og har tipsene du trenger for å komme deg gjennom pollensesongen. Foto: Anne Gundersen

Røde øyne, kløe i halsen og tett nese; en noe forsinket pollensesong er over oss.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Det er den tida på året der ellers friske mennesker plutselig opplever å bli helt slått ut. Øynene renner, du nyser bare du stikker hodet ut av døra og tegnene er ikke til å ta feilav; pollenallergien slår til igjen.

– Vi hadde en litt sein vår og det betyr at det er først nå vi virkelig begynner å merke det, sier farmasøyt ved Apotek 1 i Stjørdal, Bente Moen. Hun forteller at mange også er sent ute med å ta medisiner.

– Det tar noen uker før vanlige allergimedisiner virker. Så om du har utsatt turen til apoteket til nå, så må du regne med at det vil gå en stund før du er helt på topp igjen.

Selv om du må vente på at allergitabeletter får full effekt, kan du allikevel lindre symptomene.

– Rådet vi gir er at du behandler områdene der du merker symptomer. Så om du opplever å ha røde, kløende øyne, er det øyedråper som gjelder. Sitter det i nesa, så anbefaler vi nesespray.

Hun sier videre at de aller fleste som er hardt rammet har blitt utredet hos lege. Disse pasientene har som regel god kontroll på når de skal begynne med medisiner.

– For dem som ikke er fult så hardt rammet og som ikke har levd med pollenallergi i mange år, er det lettere å glemme ubehaget som kommer, smiler hun.

Farmasøyten forteller at selv om ikke folk er vant med allergiske reaksjoner på pollen, er det få som frykter korona. Dette gjelder selv om mange av symptomene er ganske like.

– Jeg opplever mer at de som er allergiske er redde for at andre skal tro de er smittet av viruset. Jeg hører ofte at folk syntes det er ubehagelig å gå å nyse og hoste på butikken.

Forskjellige planter avgir pollen til forskjellige tider. Akkurat nå, 26. mai, er det bjørk og salix som forårsaker problemer for trønderske slimhinner.

– Apotek 1 har en oversikt over hva slags pollen som svever i lufta og hvor, forteller Moen.

– Ved å sjekke kan du enkelt følge med på om nettopp det du er allergisk mot er i ferd med å slå til med full kraft. Og når det skjer, da er det bare å smøre seg med tålmodighet til det verste er over. For det går over.

Pollenvettregelene

1. Ta medisin etter legens anvisninger. Start i tide før symptomene blir for sterke. Medisinene skal tas regelmessig og forebyggende, selv om du på enkelte dager har få eller ingen plager.

2. Ta hensyn til egen allmenntilstand, særlig ved fysiske kraftanstrengelser. Vær forsiktig med hard trening ute når spredningen er på sitt sterkeste. Vær obs på mulige kryssreaksjoner fra frukt og grønt. Alkoholinntak kan forverre symptomene.

3. Vask ansikt og hender når du har vært ute. Skyll håret og skift putevar før leggetid. Det hjelper å dekke til håret og å bruke solbriller ute.

4. Ekstra rengjøring kan redusere konsentrasjonen av pollenpartiklene som har samlet og festet seg på overflater og i tekstiler. Pollen fester seg lett til støv og virvles opp.

5. Unngå lufting med vindu/dører, når pollenutslippet er størst, fra morgen til ut på ettermiddagen. På dager med fint og varmt vær vil det også være mye pollen på kvelden. Luft sent på kvelden eller natten til tidlig på morgenen, men med måte – det slipper alltid pollen inn. Tørk klær inne.

6. Skift filtre i ventilasjonssystemer før og etter pollensesongen. Hold bilens dører, soltak og vinduer lukket, sjekk om du må skifte pollenfilter i bilen.

7. Pollen fester seg i pelsen på kjæledyr, dusj eller børstning hjelper (utendørs).

8. Informer gjerne omgangskrets, arbeidsgiver m.fl. om sykdommen slik at de forstår, kan ta hensyn og tilrettelegge. Studenter kan søke om forlenget eksamenstid.

9. Ta ferie fra pollenspredningen/pollenplagene – høyt til fjells, langs kysten, eller i utlandet der hvor spredningen kan være mindre.

10. Pollenmaske som dekker nese og munn minsker innånding av pollen. Pollennett kan plasseres over vinduer og dører og slipper inn mindre pollen i boligen. Dette kan kjøpes i nettbutikken til NAAF.

Kilde: Astma og allergiforbundet

Hør intervjuet med farmasøyt Bente Moen i avspilleren under:

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...