Nea Radio

Nea Radio

Høyre skyver ansvaret over på Felleslista

- Man kan si det slik at Felleslista oppfattet Hans som en større barriere enn at man gikk med lua i handa til AP/SV og søkte avtale om å bli annenfiolin de kommende fire årene, skriver Selbu Høyre i ei pressemelding.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Pressemelding fra Styret og Forhandlingsutvalget i Selbu Høyre:

Vi vil starte med å gratulere Ole Morten Balstad som ny Ordfører i Selbu Kommune, og vi ønsker ham lykke til de kommende 4 år.

Når det gjelder det endelige forhandlingsresultatet som førte til valgteknisk samarbeid

mellom AP/SV og Felleslista SP/V/KRF (FL), har vi følgende kommentar.

Det som har skjedd under forhandlinger mellom de politiske partiene på ikke-sosialistisk side, savner sidestykke. Høyre har ingen problemer med å se at denne prosessen sett fra utsiden, kun kan karakteriseres som et fullstendig kaos. Dette er i høyeste grad beklagelig for lokaldemokratiet. Når det er sagt, er det bestandig momenter i en prosess som bevist holdes tilbake for offentligheten. I denne saken har menneskelige hensyn vært en viktig faktor.

Høyre ønsker å ta utgangspunkt i FL's pressemelding fra fredag 9. oktober, etter at avtalen mellom FL og AP/SV ble signert. Der uttaler FL bla følgende:

"Felleslista ønsker å ha klare avtaler og vi må føle oss trygge på våre samarbeidspartnere".

Når FL har valgt å sende ut et slikt budskap, ser Høyre dessverre ingen annen utvei enn å løfte på dyna gjennom å informere om hva som faktisk skjedde i forhandlingene.

Alle er kjent med at FL/H/MDG skrev en politisk samarbeidsavtale den 22 sept. Konsekvensen av denne avtalen var at hans Bårdsgård trakk seg. Samlet hadde vi 13 innvalgte representanter til KS, under forutsetning av at Hans trakk seg helt ut av politikken. FL hadde 8, H 4 og MDG 1. FL skulle ha ordfører og H varaordfører. Videre skulle man ha 3 ledere til hovedutvalgene. Det ble tidlig klart at Høyre måtte bære mye av ansvaret for å få på plass ledere til disse. FL med sine 8 repr. hadde få aktuelle kandidater, men det ble forventet at H løste dette. Resultatet ble at H ledet Helse og sosial og Samfunnsutvikling. I tillegg måtte H skaffe en erfaren nestleder til Oppvekst for at FL kunne få en leder som var villig. Vi strakk oss langt for at våre 4 repr. skulle bidra til å realisere samarbeidsplattformen.

Allerede da begynte H å tenke på om FL egentlig var rustet til å styre kommunen i 4 år.

Det var først tirsdag 6 okt. at vi fikk en situasjon som endret forutsetningene for den gjeldende samarbeidsavtalen.

Styreleder i H hadde et møte med Hans Bårdsgård, som ble betraktet som positivt og oppløftende. Hans ønsket å tiltre som varaordfører så lenge alle parter ønsket dette. Alternativt, ville han stille i kommunestyret som uavhengig kandidat.

Senere samme kveld var det også møte mellom Hans, FL's ordførerkandidat og en representant fra MDG.  Også her var det et positivt og oppklarende møte.

Det som så skjedde var at MDG stilte krav om at Hans skulle inn i samarbeidet som varaordfører. Ellers trakk de seg ut av avtalen. Dermed hadde vi en situasjon som tilsa at avtalen ikke var noe verdt så lenge Hans ikke ble varaordfører. Da var det opp til FL å ta standpunkt til dette.

Onsdag 7 okt. ble H forhandlingsleder oppringt av FL's ordførerkandidat. Han opplyste at han ikke hadde noen problemer med å samarbeide med Hans som varaordfører. Men han ønsket at vi satte inn en annen leder enn Hans på HU samfunnsutvikling. (Nok en diktering).  Videre tok han forbehold om at dette skulle forankres i møte mellom FL forhandlingsutvalg og innvalgte repr. samme kveld, onsdag.

H forhandlingsleder uttrykte da at FL stilte etter hvert strenge krav til H vedr. alternative lederkandidater til utvalg SU.  Men før møtet på kvelden ble det bekreftet fra H en annen kandidat til å lede SU.  Da var lederkabalen for alle hovedutvalg lagt.

H levde da i den tro at møtet denne kvelden var en formalitet.  Videre at FL's ordførerkandidat hadde en integritet som tilsa at hans syn var tungtveiende.

Det svaret H fikk etter FL sitt møte på kvelden, var at FL sto på den eksisterende avtalen, og ville ha

bekreftelse på at H også gjorde dette. Dette betydde m.a.o. at de ikke ønsket Hans som varaordfører. Det betydde videre at man tviholdt på en avtale som det ikke var politisk flertall for. H tolket dette svaret slik at FL håpet H skulle kaste kortene, slik at veien for FL til AP ble kortere.  Man hadde m.a.o. ikke ryggrad til å kalle en spade for en spade.

H fikk svarfrist til neste kveld med å besvare henvendelsen fra FL.

Der gjorde Høyre det klart overfor FL at det var meningsløst å tviholde på en avtale som kom til utløse stor usikkerhet i første KS-møte.

Derfor foreslo H 2 alternative løsninger.

Alt. 1, som vi anbefalte var at avtalen justeres. Det innebar forsoning mellom alle 3 partier og Hans som varaordfører. Dette ville gi politisk flertall og et godt fundament for samarbeid fremover.

Alt. 2. Hvis alt. 1 ikke ble akseptert, forholdt vi oss til gjeldende avtale og styrte mot politisk usikkerhet.

H fikk relativt kjapt svar fra FL på dette tilsvaret samme kveld.  FL valgte å søke avtale med AP.

Etter vårt syn har vi gjennom hele prosessen opptrådt ryddig, og vi har vært løsningsorientert.  Vi har tatt flere meget tunge avgjørelser for å sikre dette samarbeidet, og vi har brukt ufattelig mye tid og ressurser, fånyttes.

Hvordan FL kan klandre H for uklare avtaler og utrygghet, er det ingen av oss som skjønner.

Vi har en klar oppfatning av hva som medførte at FL brøt samarbeidsavtalen med H/MDG.

For det første innså etter hvert FL at oppgaven med å styre Selbu Kommune ble for stor.  Det synliggjøres med alle ledervervene som ble tillagt H. FL hadde et forhandlingsutvalg med tilsynelatende erfarne politikere.  At de ikke så dette på et tidlig tidspunkt er meget betenkelig.  Da hadde man spart seg mange unødvendige menneskelige belastninger samt stor ressursbruk.

Ellers er vi av den oppfatning at det var "sterke krefter" innad i FL, som ikke under noen omstendighet ønsket Hans med på laget.  Sett fra utsiden stiller vi spørsmål om røsten til de 8 folkevalgte var veldig tungtveiende i denne saken.

Man kan si det slik at FL oppfattet Hans som en større barriere enn at man gikk med lua i handa til AP/SV og søkte avtale om å bli annenfiolin de kommende 4 årene.

Gjennom dette håper vi i Høyre at alle har fått en bedre innsikt og forståelse av hva som har skjedd i denne prosessen.

Når det er sagt, skal vi i Høyre innrømme at vi har vært naiv i denne prosessen.  Vi har fått dårlig betalt for å tilpasse oss, være positiv og løsningsorientert.  Dette er noe vi selvfølgelig skal ta med inn i en evalueringsprosess etter dette.  Ellers skal vi være ydmyk i forhold til egen prestasjon i denne saken.  Samtidig vil vi overfor våre velgere, beklage at vi ikke nådde målet i denne krevende prosessen.

Vi mener ellers at FL nå må utdype hva som egentlig var grunnen til at man valgte å bryte avtalen med Høyre og MDG.

Styret og Forhandlingsutvalget i Selbu Høyre

 

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...