Nea Radio

Julekveld i skogen:

Hommelvik Mannskor tok oss hjem til jul

Stemningsfult: I år holdt Hommelvik Mannskor showet sitt på Ivermoen grendahus. Det gjorde de rett i! Foto: Anne Gundersen

Et topp moderne kulturhus er vel og bra, men ingenting slår et godt, gammeldags grendahus i skogen når det nærmer seg jul. Særlig når en gjeng gode gubber byr på seg selv.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Sist oppdatert: 14.12.2019 kl 08:37

En tror det er lengre enn det faktisk er fra Hommelvik til Ivermoen, det gamle grendahuset som ligger ved enden av en skarp avkjørsel i hårnålssvingen på vei opp til Mostadmarka. Og fredag kveld var det nettopp her Hommelvik Mannskor hadde bestemt seg for å bjuda på med sitt tradisjonelle juleshow. Tre-fire håndfuller herrer måtte derfor stimle litt tettere sammen enn hva de har vært vant til de siste årene, på en scene som er litt mindre enn den de har boltret seg på i Bruket kulturhus. Men hva gjør vel det når stemningen treffer mitt i hjerterota.

– En får den der gode, gamle grendahusfølelsen og jeg skal innrømme at vi har savnet den litt, vedgår dirigent Torstein Fosmo etter forestillingen.

– Dette blir som å komme hjem for oss.

Molta e bera

Å se Hommelvik Mannskor utfolde seg i all sin prakt er litt som å komme hjem for publikum også. Mer lokalt en dette blir det ikke og for mange blir det simpelthen ikke jul uten. Etter ti år er tradisjonene spikra. Hvert år er det med en kvinnelig stjernesolist og i år var det fabelaktige Anita Teigen som bidro som diva. Du har Trond Fosmo, som iført nissedrakt gradvis avslører mer og mer hud på sitt formidable legeme, du har Svein Terje Aspens fysiske komikk og du har julegrisen. Hvert år skal nemlig en julegris slaktes, hvorpå det avsløres hvilken lokal dignitær som befinner seg inne i det rosa kostymet. Vanligvis er det Aspen som slakter grisen. I år hadde imidlertid han permisjon fra dette ærefulle oppdraget på grunn av tidsklemma, så dermed fikk publikum servert en griselokk av dirigenten mens kormedlemmene fanget grisen i lokalet.

Denne gangen var det Roger Engan fra Nonstadlaget som skjulte seg i kostymet. Nonstadlaget er et av Malviks mange revylag og dermed var Engan på hjemmebane for Nonstadlaget framfører sine forestillinger nettopp på Ivermoen. Og når han fikk av seg grisetrynet framførte han lagets vri på slageren Quanta la mera: Molta e bera.

Dette stykket revy som forteller hva som skal til for å hevde seg i det gode selskap i nabolaget. For på de kanter nytter det ikke med hverken gods og gull eller fjong akademisk utdannelse for å sikre deg en plass blant fiffen. Nei, her er det mengden molt i spannet som gjelder, det er det ingen tvil om.

Urpremiere

I tillegg til de faste innslagene var det også noe helt nytt på programmet i år. Dirigent og tenor, Torstein Fosmo, hadde skrevet et stykke julestemning for anledningen; Svarte skya over Svartløftberga, og her handlet det om snø.

– Jeg blir litt lei av at folk klager over snøen om vinteren, sier Fosmo som minnes forventningen ved synet av de svarte skyene som varslet om snøfall da han som barn kikket mot Svarløftberga fra vinduet på gutterommet.

– Vi bor langt nord og snøen slipper vi ikke unna. La oss omfavne den i stedet! Svarte skya over Svartløftberga føyer seg inn i en lang rekke julesanger, eller sanger som godt kan være det, skrevet av malvikinger og Fosmo utelukker ikke at det kan bli aktuelt å samle disse på en jule-cd.

– Det er skrevet mye vakkert her som ville ha egnet seg til dette og det er flere som har luftet ideen, så vi får se etterhvert, sier han lurt.

Folkeaula

Grendahus og samfunnshus ligger strødd som glitter i hver en avkrok av landet vårt. Det skulle ikke mange innbyggere til i ei bygd før man kom sammen og bygde seg et lokale der grendas offentlige liv kunne leves før livet ble slik det er i dag. Og med Malviks sterke arbeidertradisjoner er det svært passende at et kor som Hommelvik Mannskor fra tid til annen inntar en slik arena. Koret springer ut av nettopp denne kulturen og det hele passer som hånd i hanske. Alt fra de hjemmesnekra, doriske søylene som rammer inn scenen, det røde, tunge sceneteppet og det gulnede panelet på veggene til isboksen som brukes til vekslepenger når du kjøper deg noe å drikke og å bite ti, blir riktig når Hommelviks finest klemmer til.

Så når du tror det er langt fra Hommelvik til Ivermoen, så er det fordi det er en reise i tid og ikke på grunn av geografisk avstand. Og når dirigent Fosmo serverer sin O helga natt slik han bestandig gjør under juleshowet, da er intet øye tørt, enten man er i Bruket eller på Ivermoen. Det eneste som er sikkert da, er at det er jul.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...