ANNONSE
Annonse
Nea Radio

Sykehjemmet på ekspedisjon langs Gauldalsløypa

Holtålen sykehjem var på scootertur.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Sist oppdatert: 16.05.2019 kl 22:24

ANNONSE
Annonse

Leserbrev fra en ekspedisjon langs Gauldalsløypa:

I en lunchpause like etter jul, ble en ide grunnlaget for det som skulle vise å bli en fantastisk begivenhet. Beboere (heretter kalt ekspedisjonsdeltakere), ansatte, frivillige og pårørende skulle nemlig på snøscootertur innover Gauldalsløypa og til Kafe og fjellopplevelser der det skulle bli servert middag, kaffe og kaker.

Planleggingen av turen begynte like etter jul og det første vi måtte gjøre var å presentere ideen og hvordan den skulle gjennomføres til ledelsen. De ble engasjert på sekundet.

Vi måtte kartlegge hvilke beboere som kunne dra nytte av- og ikke minst gjennomføre turen. Da prosjektet ble kjent for beboerne på sykehjemmet ble det umiddelbart en snakkis. Det viste seg at de aller fleste ville være med, men vi måtte sette en grense på 10 deltakere.

Beboerne som ville være med, fikk god informasjon om hva som skulle skje, hvordan det skulle gjennomføres og hva som evt kunne skje av forutsigbare utfordringer.

Pårørende til de valgte beboerne ble raskt inkludert i prosessen, og vi hadde en fin dialog der nye og bedre ideer ble skapt for å gjøre turen så god og forutsigbar som mulig. De involverte pårørende fikk et infoskriv om turen, planen og hvordan det skulle gjennomføres.

Denne ekspedisjonen kunne vi imidlertid ikke ha utført alene. Langt i fra.

Det viste seg, nok engang, at vi bor i en bygd og kommune der vi er marinert av engasjement, dugnadsånd og raushet.

En Facebook-status om ekspedisjonen spredte seg som nyheter gjerne gjør på en liten plass.

Pårørende, ansatte, næringsliv og enkeltpersoner som ikke har tilknytning til sykehjemmet trappet opp og tilbudte seg å hjelpe. Her skulle det bli ekspedisjon!!!

Med friskt mot la sykehjemmet ut på scootertur søndag 07.04.19 i et noe ruskete vær. Turen startet med maxitaxi fra sykehjemmet klokken 09.00. Derfra gikk turen til Målåsetret, som om vinteren er utgangspunkt for turer innover Gauldalen, Syosen, Riasten og Tydal.

Målet for turen var Syosen og Lavvoen Kafe og Fjellopplevelser, hos Britt Eva og Joar. Lavvoen, som er oppvarmet med vedovn, ligger fint til oppå fjellet med utsikt over det fantastiske landskapet mellom Ålen og Tydal. Inne i lavvoen er det benker og bord hvor besøkende kan slå seg ned.

Folket er klar for ekspedisjon. Foto: Privat

Denne fantastiske plassen ligger ca 1,7 mil innpå fjellet. Veien dit måtte planlegges. Like før avreise var det 7 ekspedisjonsdeltakere som hadde mulighet til å være med.

Vi var så heldig at vi fikk med oss en patrulje fra Ålen Røde Kors på dugnad.

Om det skulle skje noe under turen, hadde vi mannskap og ekspertise til å møte disse utfordringene gjennom Røde Kors og hjelpepleiere og sykepleiere fra sykehjemmet. Evaluering, observasjon og vurdering av pasienter ble utført kontinuerlig.

Ålen Røde kors stilte med patrulje, selvfølgelig på dugnad. Foto: Privat

Fra sykehjemmet hadde vi med alt av nødvendig utstyr for å gjennomføre turen. Vi fikk lånt snøscooterhengere med overbygg og seter fra mange folk i kommunen, slik at pasientene fikk sitte og ble bedre beskyttet mot vær og vind.

De sanitære forhold inne på fjellet var av det primitive slaget. Utedoen på Støvnvollen sto til disposisjon. En av ekspedisjonsdeltakerne sa det fin da han oppsumerte de sanitære forholdene slik: «Dæven steike, dette er ikke noe blivende sted».

Vi hadde også mulighet til å bruke utedo både inni Gauldalen og inni Syosen.

Siden de lånte scooterhengerne med overbygg var to-setere, ble hver pasient plassert med en ansatt. Hver henger med pasienter ble etterfulgt av scooter og henger etterfulgt av ansatte, pårørende og frivillige. Inne i hver pasient-henger var det pledd og sitteunderlag.

Det var 7 scootere med hengere med overbygg og 5 scootere med vanlige hengere med på turen der ansatte, frivillige og pårørende satt på. Vi la opp til hyppige stopp samt stopp ved behov og turen til Lavvoen ble beregnet til 1,5- 2 timer.

Ekvipasjen på planlagt stopp ved Graftåsvollan inni Gauldalen. 13 scootere til sammen. Alder varierte fra 3 år til 94 år. Foto: Privat

Som seg hør og bør når man er på fjelltur, ble vi servert reins-skav med tilbehør. Alle ekspedisjonsdeltakere ble god og mett av en helt nydelig middag laget av Britt Eva og Joar.

Grunnlaget for turen var økt livskvalitet, å ha en fin dag utenom det vanlige, både for pasienter og andre involverte. Dette var en fantastisk mulighet for eldre i kommunen, som sjelden kommer seg opp i fjellet på vinterstid, å få oppleve kommunen sin på en fin årstid og skape minner for resten av livet.

Mange av pasientene har brukt dette område som rekreasjonssted i en mannsalder, så dette ble et fint gjensyn.

En del av dugnadsgjengen. Godt med kaffe og bite-ti. Foto: Privat

Britt Eva med full kontroll og med en hjertelig velkomst. Reinsskavet falt i smak for store og små. Foto: Privat

Gutta boys koser seg med reinsskav. Godt med varmt måltid inne i en varm lavvo. Foto: Privat

Det var flere som koste seg inne i lavvoen. Foto: Privat

Ved Holtålen sykehjem jobber vi for at beboerne skal oppleve størst mulig livsglede. Grunnholdningene og tanken om et best mulig liv, var mye av årsaken til at vi valgte å arrangere turen. Både ekspedisjonsdeltakere, ansatte og andre involverte fikk en dag helt utenom det vanlige.

Mange av beboerne på sykehjemmet har på grunn av ulike helseutfordringer, vanskeligheter med å komme seg opp på høyfjellet vinterstid.

Denne søndagen ga Gauldalsløypa 7 beboere med følge, muligheten til dette. Noen av beboerne fikk se sin gamle seter i vinterskrud, et syn de ikke har sett på mange år.

Dagen går inn i minneboka som en fantastisk opplevelse vi sent skal glemme.

Nå er hverdagen her igjen, snøen har smeltet nede i bygda. Vi ansatte og beboere på Holtålen sykehjem fortsetter med å finne de små gledene i livet og hverdagen og maner fram livsglede for beboere.

Dette er en arbeidsplass, men også et hjem for de som bor her. Og de skal bo og leve her, helt til de går bort. La oss gjøre den tiden så fin som mulig.

En ekspedisjonsdeltaker (94 år) har allerede etterlyst neste års utflukt.

Ansatte ved Holtålen sykehjem etter en vellykket ekspedisjon. Foto: Privat

En stooooor takk til:

Røros og Holtålen Demensforening for 2000,- i støtte til middag for beboere på sykehjemmet.

Holtålen scooterservice – for gratis lån av scooter og scooterkjelke med overbygg samt vanlig scooterkjelke. Tilbragt og hentet på Målåsetret.

Ålen Røde kors – for god hjelp og trygghet på turen.

Ålen skisenter – for gratis utlån av hjelmer.

Leif Atle Gjære – for transport og kjøring av egen scooter og kjelke.

Bente B. Moan og Hans Moan - for transport og kjøring med egne scootere samt to kjelker

Vegard Adolfsen – for transport og kjøring av egen scooter og henger

Ole Anders Storønning - for transport og kjøring

Anna Fodor – for godt selskap på turen

Einar Ingmar Hov – for transport og kjøring med scooter og henger med overbygg

Kjell Magnar Hov - for transport og kjøring med scooter og henger med overbygg

Stig Østby – for lån av henger med overbygg

Ole Jørgen Aune – for transport

Ivar Engan - for transport og kjøring med scooter og henger

Jens Inge Gjære - for transport og kjøring med scooter og henger med overbygg

Jan Nyrønning – for utlån av kjelke med overbygg

Jon Langeng - for transport og kjøring med henger

Lavvoen kafe og fjellopplevelser for god mat og service.

Takk til Tora Bendos Tronsethås og Sine Angelica Sommerseth Hammerø for god servering av mat.

En stor takk rettes også til pårørende som hadde mulighet til å være med samt ansatte som stilte opp på fritiden.

Alle bilder i reportasjen er godkjent for publikasjon av pasienter, pårørende og andre medvirkende.

ANNONSE