Nea Radio

Debatten uteble ikke:

Stjørdal kjøper aksjer i TrønderEnergi

Ei kule varmt

Debatt: Det ble storm i kastene under ordskiftet i forbindelse med Stjørdal kommunes kjøp av aksjer i TrønderEnergi. På bildet: Ordfører Ivar Vigdenes. Foto: Skjermdump

Stjørdal kommune kjøper aksjer i strømgiganten for nærmere 45 millioner kroner. Det ble det ståk av i kommunestyremøtet.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Sist oppdatert: 25.03.2021 kl 21:24

Under kommunestyremøtet i Stjørdal torsdag kveld, ble det vedtatt at kommunen kjøper aksjer for 44.889.767,- i TrønderEnergi.

Aksjekjøpet var etter en innstilling fra formannskapet. Likevel blåste det friskt i ordskiftet som fulgte da debatten tok en uventet retning og endte med å handle om vindkraft.

På vegne av Venstre, MDG, SV og sitt eget parti Rødt, fremmet nemlig Tor Helge Rimul et tilleggsforslag som sa at som medeier av Trønderenergi, vil Stjørdal kommune aktivt arbeide for at det ikke bygges nye vindkraftanlegg i Trøndelag eller andre steder der dette medfører store naturinngrep.

Videre het det i forslaget at Stjørdal kommune vil jobbe for å gjøre selskapet ledende på oppgradering av vannkraft, energieffektivisering og integrert energiproduksjon i bygg.

– Her må vi følge vanlige spilleregler og benytte den anledningen til å påvirke som kommer i forbindelse med eierskapsmeldingen, mente varaordfører Ole Hermod Sandvik.

– Om vi skulle komme med et slikt krav på dette tidspunktet ville vi risikert å bli avvist som kjøper.

Sandvik oppfordret kommunestyret til å konsentrere seg om kjøpet og å bruke vanlige kanaler for å påvirke selskapets politikk. Han presiserte poenget ved å bruke Orkland kommune som eksempel.

– Orkland har en eierandel i TrønderEnergi på 20 %. Stjørdals andel på 0,9 % blir forsvinnende liten i forhold. For dem ville det måtte framstå som latterlig om vi skulle komme med et slikt krav. Her er man mer katolsk enn paven.

Usikkerhet

Bakgrunnen for forslaget, i følge Torgrim Hallem fra Venstre, var en interpellasjon fra et tidligere kommunestyremøte, der ordføreren og de øvrige representantene ble bedt om å ta klart avstand fra utbygging av vindpark i Leksdal statsallmenning, en vindpark selskapet Arise AB har tatt initiativet til.

Den gangen ble det argumentert fra posisjonen med at det ikke forelå et kunnskapsbasert saksframlegg, og at en ikke kunne ta en slik avgjørelse uten tilstrekkelig saksbehandling.

– Vi må foreta litt historieskriving i denne saken, mente Hallem.

– Det er først i nyere tid det har blitt sådd usikkerhet om hva kommunen egentlig mener om vindkraft, ettersom man ikke klarte å ta avstand fra vindkraft i Leksdal Statsallmenning, mente Hallem.

– Dersom det hadde vært enstemmighet for interpellasjonen, så hadde det ikke vært usikkerhet. Det er Høyre og Arbeiderpartiet som har skapt denne usikkerheten, mente Venstrerepresentanten og presiserte at han mener dette gjør kommunens ståsted utydelig.

Merkelig

Ordfører Ivar Vigdenes ga klart uttrykk for at å bli kalt utydelig var noe han ikke aksepterte i denne saken.

– For meg blir dette både rart og merkelig, tordnet Vigdenes.

– Når det gjelder denne saken er jeg mer tydelig enn noen. Her har man altså, i løpet av en uke, fått en slik oppvåkning at resultatet av det man legger fram er at man må selge seg ut av alle selskaper som driver med vindkraft, hevdet ordføreren.

– Det man sier er at en forutsetning for å kjøpe aksjer i TrønderEnergi, skal være å sette seg mot en hver form for vindkraftutbygging, selv om vertskommunene selskapet bygger i ønsker det selv. Ettersom kommunen er en av de største aksjonærene i NTE, som også driver med vindkraft, så blir konsekvensen at man også selger seg ut derfra.

Styringspartiene fikk imidlertid medhold til slutt, og formannskapets innstilling ble vedtatt med 32 mot 9 stemmer.

Stjørdal kommune er dermed den stolte eier av 67 301 aksjer i TrønderEnergi.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...