ANNONSE
Annonse
Nea Radio

Debatten uteble ikke:

Stjørdal kjøper aksjer i TrønderEnergi

Ei kule varmt

Debatt: Det ble storm i kastene under ordskiftet i forbindelse med Stjørdal kommunes kjøp av aksjer i TrønderEnergi. På bildet: Ordfører Ivar Vigdenes. Foto: Skjermdump

Stjørdal kommune kjøper aksjer i strømgiganten for nærmere 45 millioner kroner. Det ble det ståk av i kommunestyremøtet.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Sist oppdatert: 25.03.2021 kl 21:24

ANNONSE
Annonse

Under kommunestyremøtet i Stjørdal torsdag kveld, ble det vedtatt at kommunen kjøper aksjer for 44.889.767,- i TrønderEnergi.

Aksjekjøpet var etter en innstilling fra formannskapet. Likevel blåste det friskt i ordskiftet som fulgte da debatten tok en uventet retning og endte med å handle om vindkraft.

På vegne av Venstre, MDG, SV og sitt eget parti Rødt, fremmet nemlig Tor Helge Rimul et tilleggsforslag som sa at som medeier av Trønderenergi, vil Stjørdal kommune aktivt arbeide for at det ikke bygges nye vindkraftanlegg i Trøndelag eller andre steder der dette medfører store naturinngrep.

Videre het det i forslaget at Stjørdal kommune vil jobbe for å gjøre selskapet ledende på oppgradering av vannkraft, energieffektivisering og integrert energiproduksjon i bygg.

– Her må vi følge vanlige spilleregler og benytte den anledningen til å påvirke som kommer i forbindelse med eierskapsmeldingen, mente varaordfører Ole Hermod Sandvik.

– Om vi skulle komme med et slikt krav på dette tidspunktet ville vi risikert å bli avvist som kjøper.

Sandvik oppfordret kommunestyret til å konsentrere seg om kjøpet og å bruke vanlige kanaler for å påvirke selskapets politikk. Han presiserte poenget ved å bruke Orkland kommune som eksempel.

– Orkland har en eierandel i TrønderEnergi på 20 %. Stjørdals andel på 0,9 % blir forsvinnende liten i forhold. For dem ville det måtte framstå som latterlig om vi skulle komme med et slikt krav. Her er man mer katolsk enn paven.

Usikkerhet

Bakgrunnen for forslaget, i følge Torgrim Hallem fra Venstre, var en interpellasjon fra et tidligere kommunestyremøte, der ordføreren og de øvrige representantene ble bedt om å ta klart avstand fra utbygging av vindpark i Leksdal statsallmenning, en vindpark selskapet Arise AB har tatt initiativet til.

Den gangen ble det argumentert fra posisjonen med at det ikke forelå et kunnskapsbasert saksframlegg, og at en ikke kunne ta en slik avgjørelse uten tilstrekkelig saksbehandling.

– Vi må foreta litt historieskriving i denne saken, mente Hallem.

– Det er først i nyere tid det har blitt sådd usikkerhet om hva kommunen egentlig mener om vindkraft, ettersom man ikke klarte å ta avstand fra vindkraft i Leksdal Statsallmenning, mente Hallem.

– Dersom det hadde vært enstemmighet for interpellasjonen, så hadde det ikke vært usikkerhet. Det er Høyre og Arbeiderpartiet som har skapt denne usikkerheten, mente Venstrerepresentanten og presiserte at han mener dette gjør kommunens ståsted utydelig.

Merkelig

Ordfører Ivar Vigdenes ga klart uttrykk for at å bli kalt utydelig var noe han ikke aksepterte i denne saken.

– For meg blir dette både rart og merkelig, tordnet Vigdenes.

– Når det gjelder denne saken er jeg mer tydelig enn noen. Her har man altså, i løpet av en uke, fått en slik oppvåkning at resultatet av det man legger fram er at man må selge seg ut av alle selskaper som driver med vindkraft, hevdet ordføreren.

– Det man sier er at en forutsetning for å kjøpe aksjer i TrønderEnergi, skal være å sette seg mot en hver form for vindkraftutbygging, selv om vertskommunene selskapet bygger i ønsker det selv. Ettersom kommunen er en av de største aksjonærene i NTE, som også driver med vindkraft, så blir konsekvensen at man også selger seg ut derfra.

Styringspartiene fikk imidlertid medhold til slutt, og formannskapets innstilling ble vedtatt med 32 mot 9 stemmer.

Stjørdal kommune er dermed den stolte eier av 67 301 aksjer i TrønderEnergi.

Nøkkelord

ANNONSE