Nea Radio

Historien kom opp fra steinene

OPP AV STEINENE: "Lille Gölins Saga" trollbandt publikum. Fra venstre: Per Schaaning (Brodde), Lasse Kolsrud (Tol Olofsson), Nora Rian (Gölin) og Charlotte Frogner (diverse roller). Foto: Monica Hägglund Langen

En helg med fengslende forestillinger og full publikumskvote gjorde årets oppsetning "Lille Gölins Saga" på Christianus Sextus til det minneverdige slaget. Og midt oppi den historiske susen fra steinrøysene og råtnende treverk var det ei 9 år gammel jente fra Røros som vant alles hjerter.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Sist oppdatert: 03.08.2020 kl 01:21

De var heldige med været denne helga, Sextus-gjengen. Etter måneder i uvisse, med et samfunn i viruskrise og et kulturliv som følgelig blør økonomisk, virket finværet og sommervarmen på Christianus Sextus denne første helga i august som et slags symbol på følelsen både aktører og publikum kjente på. At kulturen langt ifra er død.

Teaterets magi

Det ble tydelig fra første sekund, idet en halt Tol Olofsson i Lasse Kolsruds skikkelse hastet seg rundt gruvelandskapet akkompagnert av fortryllende musikk fra Olav Luksengård Mjelva og Jens Linell. Den bittersøte historien som utfoldet seg i de ca 80 påfølgende minuttene, grep publikum i hjerterota og klemte ut følelser hos menn og kvinner, unge som gamle, der de satt spredt i solveggen foran den ikoniske treruinen.

Og i sentrum for det hele som den lille jenta Gölin var 9 år gamle Nora Rian fra Røros.

– Kjempedyktig

– Jeg synes det har gått veldig bra. Det har jo vært veldig spennende, for det er jo mange kjente skuespillere. Og så er det jo meg da, sier rørosjenta beskjedent til Nea Radio rett etter lørdagens første forestilling.

De kjente skuespillerne hun sikter til er Kolsrud, Per Schaaning og Charlotte Frogner. Celebert selskap, med andre ord.

STORSPILTE: Nora Rian i tittelrollen som Gölin. Her når hun blir gjenforent med sin bestefar Tol Olofsson (Lasse Kolsrud). Foto: Monica Hägglund Langen

Lasse Kolsrud, som foruten å bekle rollen som Tol Olofsson også har skrevet manus og har regi, gir Nora Rian mye skryt.

– Hun er jo kjempedyktig. For hun er så konsentrert, og så "på plass". Og har lært seg svensk veldig mye bedre enn alle oss andre, humrer han.

Utsolgte forestillinger

På grunn av korona-restriksjonene var det ikke mulig å spille for mer enn 200 tilskuere om gangen i år. Det betyr flere forestillinger, noe Kolsrud ikke akkurat så på som problematisk.

– Fire utsolgte forestillinger, da. Vi kan jo ikke klage på det. Det er første året vi gjør dette her, rett og slett på grunn av korona-begrensning.

Å spille på Sextus

Det er ikke noen hvilken som helst setting, Christianus Sextus-gruva. Det er store steinhauger og mye ulendt terreng som skuespillerne skal forsere i løpet av forestillingen.

– Ja, det er jo morsomt (å spille på Sextus journ.anm.), og det er jo herifra historien er. Det er litt vanskelig å spille oppi steinene, men det går veldig bra, forsikrer Nora.

Lasse Kolsrud forklarer at det er viktig å ta i bruk hele området for å formidle historien på best mulig vis.

– Det er jo litt av poenget med hele den historien, at det er mye vandring. Det handler om folk som har gått på tvers av Sverige, over Sylan og Essandsjøen, og ned til Christianus Sextus-gruven. Så det er en lang ferd, og spesielt for en olding, en énbent drukkenbolt og et lite barn.

PÅ LANGTUR: Skuespillerne tilbakela mange meter i løpet av forestillingen på Sextus. Klarer du å finne Tol Olofsson (Lasse Kolsrud) i dette landskapet? Foto: Marius Haugan Lillegjære

– Morsomt og spennende

Hun spilte kanskje ut både rollen og historien som om hun aldri har gjort annet, Nora Rian. Men hun avslører at det ikke bare har vært gode sommerfugler i magen forut for premieren, spesielt med tanke på å skulle spille mot så erfarne profesjonelle skuespillere.

– Det har vært veldig morsomt og spennende. Jeg grua meg ganske mye i går, da. For det var veldig mye folk og sånn. Men det har gått bedre idag (lørdag journ.anm.), føler jeg, for nå har jeg på en måte vært gjennom det en gang, forklarer hun.

Elden neste?

På spørsmål om fremtidige planer og ambisjoner, forteller 9-åringen at hun i alle fall per nå ønsker å fortsette med teater.

– Jeg har jo litt lyst til å bli med på Elden. Det er jo et veldig fint spill. Og så er det nå kulturskolen, da, sier hun med et smil.

Kolsrud har stor tro på rørosjenta, men er forsiktig med å skru opp forventningspresset.

– Vi får se. Kanskje det blir andre interesser etter hvert også. Men så lenge hun syns det er gøy å holde på med dette her, så er det det viktigste, konstaterer han bestemt.

Kanskje får vi se Nora Rian i Elden snart. Og kanskje får vi se henne igjen på Christianus Sextus. Det eneste som er sikkert er at framtida synes både lys og innholdsrik.

Hør hele intervjuet med Nora Rian og Lasse Kolsrud her:

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...