Annonse
Nea Radio

Unio-streiken i Trøndelag:

- Her kan du betale eiendomsskatten med applaus

Onsdag gjorde Unio en opptrapping av streiken blant offentlige ansatte i Levanger. 316 ansatte i skole, helseinstitusjoner og andre kommunale tjenester kjemper en kamp for bedre lønn. For applaus betaler ikke eiendomsskatten, sier de streikende i Levanger. Foto: Karin Jegtvik

Onsdag trappa hovedorganisasjonen Unio opp streiken. I Trøndelag ble streiken utvida i Trondheim- og Levanger kommune, og her er skoler og helsetilbud spesielt ramma.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Sist oppdatert: 03.06.2021 kl 01:18

Annonse

Midt på torget, utenfor rådhuset i Levanger, har streikende sykepleiere, lærere og andre offentlige ansatte samla seg for å markere streiken. Med bannere og signalgule streikevester.

Betale med applaus

- Her kan du betale eiendomsskatten din med applaus, sier Benny Aasan, nestleder i streikekomiteen og hovedtillitsvalgt for Norsk sykepleierforbund i Levanger, humoristisk.

Skjønt er det underliggende budskapet alvorlig nok. For det handler om at den streikende gruppen, som består av lærere, sykepleiere og andre kommunalt ansatte, fikk applaus for jobben de gjorde under koronaen. Da ble de betegnet som uunnværlige, men dette kommer ikke tydelig nok fram på lønnsslippen, mener medlemmene i hovedorganisasjonen Unio.

- Applaus skal visst dekke både eiendomsskatt og andre utgifter som må betales. Vi ønsker en reallønnsvekst som er god og vi vil bli tatt på alvor. Vi har en stor mangel i disse yrkene, og for å få en bedre rekruttering må lønna opp. Navs bedriftsbarometer viser at det mangler 7.000 sykepleiere her til lands, sier Aasan.

Onsdag gjorde Unio en opptrapping av streiken blant offentlige ansatte i Levanger. 316 ansatte i skole, helseinstitusjoner og andre kommunale tjenester kjemper en kamp for bedre lønn. For applaus betaler ikke eiendomsskatten, sier de streikende i Levanger. Foto: Karin Jegtvik

Merkbare konsekvenser

En myndig mann med Unio-munnbind og skjorte med påskriften "Unio i streik!" har full kontroll på de 316 streikende Unio-medlemmene i kommunen. Han heter Jens-Syver Løvli og er hovedtillitsvalgt for utdanningsforbundet i Levanger kommune.

- Vi har hatt en stor opptrapping i dag og vi har tre ganger så mange ut i streik. Folk er motiverte og vi opplever stor støtte, så kamplysten er det ingenting å si på.

- Hvordan merkes streiken her i Levanger?

- Med denne opptrappinga så er det klart at konsekvensene blir langt mer merkbare. Alle de kommunale skolene er ramma, og kun enkelte klasser får undervisning. Mange elever har ikke tilbud og må være hjemme. På helseinstitusjonene er det færre sykepleiere tilgjengelig og det ser vi jo på antall disp-søknader som kommer inn at vi er uunnværlige. Men uttaket vi har gjort mener vi er forsvarlig, sier Løvli.

Løvli blir stadig avbrutt av at telefonen ringer. Det er tydelig at det er mye å holde styr på nå som kommunen er enda hardere ramma av streiken. Unio har tatt ut totalt 22.500 av medlemmene i streik. I Porsgrunn og Tønsberg er alle grunnskolene stengt, ifølge NRK. Og spesielt i de største byene er konsekvensene merkbare.

Stor støtte fra elever og lærere

Ved parkeringsplassen på Nesheim skole i Levanger står lærerne Tove Johnsen, Ann Kristin Buckholdt og Heidi Tronstad på streikevakt. De har fått mange støtteerklæringer fra foreldre og elever, som syns lærerne fortjener høyere lønn.

Hos lærerne ved Nesheim skole er streikeviljen på topp. - Vi må kreve den lønna vi fortjener, så vi kan gi elevene den fagkompetansen de fortjener, mener Ann Kristin Buckholdt, Tove Johnsen og Heidi Tronstad. Foto: Karin Jegtvik

- Vi har vist at vi har stått på og jobba i dette unntaksåret, og det tror jeg folk har sett. Det er viktige yrker vi representerer og elevene har rett til faglig gode lærere. Da må lønna opp. Vi har vært moderate i flere år, sier Tove Johnsen.
- Nå er det på tide at vi krever å bli verdsatt for jobben vi gjør. Det er i år det er lønnsforhandlinger, sier Heidi Tronstad.

Ved Nesheim er nesten 30 lærere tatt ut i streik, og kun tre skoler får undervisning. Det er 4 a og b og 1 c, og SFO-tilbudet er fortsatt åpent. Resten av elevene må holde seg hjemme. Det kan være ekstra tungt i et år som allerede har vært preget av mye karantene og hjemmeskolen, men elevene er enige i at lærerne fortjener høyere lønn, forteller streikevaktene.

- Vi håper jo på en løsning raskt, men vi streiker så lenge vi må, sier Ann Kristin Buckholdt.

Kan bli langvarig

44 av de streikende jobber innen helse- og velferdsområdet, og det er allerede søkt om en del dispensasjoner for å sikre nødvendige helsetjenester. Lederen for utdanningsforbundet i kommunen, Jens-Syver Løvli, er klar over at det er de mest sårbare gruppene som er hardest ramma, men kaster ballen videre til motparten.

- Dette er en situasjon vi ikke ønsker. Vi hadde håpa vi skulle få slippe streik. Men en streik i offentlig sektor rammer tredjepart, men vi mener ansvaret ligger på KS og at det er de som har styrt dette oppgjøret ut i en streik.
- Hvor langvarig blir streiken, tror du?
- Det er veldig vanskelig å vite. Plutselig kan streiken være over, og da er vi klar til å gå ut i jobb, vi. Men vi er også beredt til å streike lenge, om KS ikke kommer med et bedre tilbud.

Unios medlemmer i Levanger var samla til markering utenfor Rådhuset onsdag ettermiddag. Her viser folk sin støtte ved å komme med gaver, som fruktkurv, til de streikende. Foto: Karin Jegtvik

Annonse