Nea Radio

Her er de trønderske passkontorene som forsvinner

Politimestrenes kuttliste er klar - fem passkontor i Trøndelag forsvinner.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Politimestrene har på oppdrag for Politidirektoratet (POD) kartlagt hvor de mener at pass bør utstedes i framtiden. Nå er lista klar. Justisdepartementet skal vurdere forslaget fra POD og så fremme en rammeplan for Stortinget. Departementet opplyser til Kommunal Rapport at planen ikke vil være så detaljert at Stortinget skal behandle selve kuttlisten.

Totalt foreslår politiet passutstedelse på 72 utstedelsessteder. I tillegg skal det også utstedes pass på Svalbard og på flyplassene Gardermoen, Sola og Flesland.

Det betyr at det etter kommunereformen vil være om lag 280 kommuner hvor innbyggerne må reise ut av kommunen for å få tak i pass.

500.000 kan få lang reisevei

I revidert nasjonalbudsjett, som regjeringen la fram 15. mai, heter det at utgangspunktet er at 90 prosent av befolkningen i alle politidistrikter skal nå et passkontor i løpet av én time.

Bakgrunnen for forslaget er politireformen og at Riksrevisjonen i 2015 påpekte alvorlige svakheter med måten pass blir til på i Norge. Riksrevisjonen fant blant annet mangelfull opplæring, sporbarhet og etterkontroll. Eksempelvis kunne én saksbehandler alene utstede pass uten noen form for etterkontroll eller arbeidsdeling.

POD mener at passkontorene ideelt bør behandle 4.000-5.000 saker årlig for å oppnå tilfredsstillende volum. I dag utsteder mer enn 100 passkontorer under 5.000 pass i året. POD mener at det ikke er mulig å legge ned absolutt alle passkontor som skriver ut færre enn 5.000 pass i året, og foreslår at antall passkontorer som utsteder under 5.000 pass i året skal kuttes til under 40.

Fem kontor forsvinner i Trøndelag

I Trøndelag er det fem passkontor som foreslås nedlagt. Dette gjelder Hitra, Røros, Oppdal, Verdal og Grong.

Lensmannskontor som fremdeles vil kunne utstede pass foreslås å være, Midtre Gauldal, Orkdal, Ørland, Stjørdal, Steinkjer, Namsos og Trondheim, der både Sentrum Politistasjon og Heimdal Politistasjon Sør fortsatt skal ha denne tjenesten.

Også lensmannskontoret på Tynset skal i følge forslaget, fortsatt kunne utstede pass.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...