ANNONSE
Annonse
Nea Radio

Helvetes blått

Blått: Det er magi som skapes på Hell den ene helga i året der vi alle blir litt mer blå i kantene. Foto: Blues in Hell

Mørke skyer truer. Heldigvis. For nå er det Blues in Hell.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

ANNONSE
Annonse

Det sitter langt inne å banne i en heading og det skal innrømmes at det er gjort for å få oppmerksomhet. For om det er noe som fortjener oppmerksomhet så er det Blues in Hell. Nå er nemlig helga som bringer Stjørdal - og Trøndelag - litt lengre ut i verden her; Ut i sumpene rundt Mississippi, ned i gamle kjellere i Berlin og inn i mørke kneiper i Chicago. Vi går langs en støvete landevei mot veikrysset der Robert Johnson skal ha solgt sin sjel til djevelen og lytter til ytterkantene av hva den menneskelige sjel kan tåle. Og vi gjør det her hjemme. For blant myriadene av festivaler dette landet byr på er det bare noen få som virkelig har et ekte hjerte, og hjertet banker heftig på Hell.

Hjemme

Scandic Hell Hotel er den fysiske rammen rundt sinnstilstanden Blues in Hell. Og det skjer noe med en på slike hotellfestivaler. En ting er at en slipper å rulle rundt i gjørma for å få musikkopplevelser, men det er ikke det som gjør det spesielt. Det er følelsen av å høre til. Publikum, frivillige, artister og arrangører lever sammen noen dager. En scene her, en scene der, gamle kjente og verdenskjente mingler i takt til rytmen av lokale helter og tilreisende storheter. Klokka legges igjen hjemme. Er en sliten så trekker en seg tilbake på hotellrommet for en time eller to og så går livet videre. Tid blir det tid egentlig er: Relativt.

Saken fortsetter under bildet

Blues boss: Kjell Inge Fischer Brovoll har gitt jernet for blues i festivalform i 28 år. Foto: Anne Gundersen

Lidenskap

Det er 28 år siden Kjell Inge Fischer Brovoll startet det som i dag er Blues in Hell. Det er mange år å bruke på et ønske om å dele en lidenskap. Mange år med innbitt pågangsmot og evnen til å hente artister som formidle det sugende deilige ved bluesen til Stjørdal på en slik måte at det faktisk trekker folk. Men ikke minst, som han sier selv, så er det de frivillige som er festivalen. De som står på for at det som etter hvert har blitt et enormt maskineri skal gå rundt.

– Det er nå jeg får se om jeg har gjort en god nok jobb. Det kommer 150 frivillige for å gjøre festival og uten dem hadde Blues in Hell ikke eksistert. For at de skal ville gjøre dette for oss, så må alt være på plass. Ingen ting er viktigere enn de frivillige.

Til ungdommen

Blues in Hell står ikke stille.

– Jeg begynner å bli grå i håret, så nå må ungdommen inn, sier Kjell Inge som har som misjon å la bluesen sive nedover i generasjoner som ellers ikke ville ha latt seg dra inn i denne sjangeren. Derfor er han like opptatt av å skaffe arvtakere som å levere musikk til folk med blå legning.

– Jeg har ikke tenkt å gi meg enda, men jeg vet at det er på tide å sikre framtida. Det gjør seg ikke selv. Derfor har han innsatt ungdommer i styret og han sørger for at også unge artister er representert under festivalen.

Fullpakket

Årets festival er som vanlig et festbord av muligheter til å oppleve musikk av ypperste klasse. Mer en 30 artister bekler fire scener på Scandic Hell alene, i tillegg til å besøke et utall arenaer rundt omkring i Stjørdal. Ingen nevnt er ingen glemt og det er kanskje det beste når det gjelder et slikt overflødighetshorn av musikalsk genialitet. Vi kan bare ta av oss hatten for den kraftprestasjonen det er å arrangere en slik festival år etter år. Men Kjell Inge Fischer Brovoll, han beholder hatten på. Som han bør!

Les mer om programmet for Blues in Hell her.

Nea Radio, sammen med svenske Radio Krokom, sender live fra Blues in Hell fra 14.00 til 18.00 fredag 6. september.

Nøkkelord

ANNONSE