Nea Radio

- Helse og omsorg til de som trenger det mest

Veronica Velle-Forbord (lege og listekandidat Stjørdal SV) og Morten Harper (førstekandidat Stjørdal SV). Foto: Stjørdal SV

- Vi vil ha helse- og omsorgstjenester som gir verdighet og trygghet. Da må vi tørre å prioritere god velferd, og godt samarbeid med de ansatte og med pårørende. Det er de som vet hvor skoen trykker, skriver Stjørdal SV.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Befolkningen på Stjørdal øker, og en naturlig konsekvens av befolkningsvekst er et økende behov for helse- og omsorgstjenester. Det er derimot ikke slik at helse- og omsorgstjenestene nødvendigvis tilkommer de som trenger det mest. Forskning viser at jo høyere utdanning og lønn man har, desto bedre er helsa. Motsatt reduseres helse og forventet levealder med lavere sosioøkonomisk status.

Hvis det generelt sett er de nederst på «rangstigen» som har dårligst helse, er det også de som har det største behovet for helse- og omsorgstjenester. Samtidig øker antallet private aktører, som tilbyr tjenester som varer i en butikk – og disse varene er ofte dyre. Det er de som har best råd som typisk har muligheten til å betale fullpris for slike tjenester, i stedet for å inngå i prioriteringskøen i offentlig helse- og omsorgsvesen. Stjørdal SV mener at helse og omsorg ikke skal være butikk, men hjelpe de som trenger det mest.

SV mener også at helsevesenet skal ta vare på hele oss. Tennene er en del av kroppen. I dag er det kun barn som får gratis tannbehandling, mens voksne i utgangspunktet må betale selv. Man skal slippe å måtte utsette tannlegebesøk på grunn av dårlig råd. SV ønsker derfor å inkludere tannhelsetjenester som en del av folketrygden.

Skal vi få dekt det økende behovet for helse- og omsorgstjenester i Stjørdal, må vi sikre at det er attraktivt å jobbe med helse og omsorg. Vi må lage et arbeidsliv det er mulig å stå i. Ved å øke grunnbemanningen og utvikle turnus i samarbeid med de ansatte, blir det en bedre arbeidshverdag og en bedre omsorg til de som trenger den. Vi må sørge for rett til heltid, og tilbud om faste stillinger.

Det er særlig kvinner i helse og omsorg som jobber ufrivillig deltid. For å omskrive et av arbeiderbevegelsens faste uttrykk: det er jentene på sykehjemmet som er de nye «gutta på gulvet». Deltidstvangen gjør at mange må jage etter vakter for å ha penger nok til å betale regningene. Små stillingsbrøker gir ikke grunnlag for boliglån eller økonomisk uavhengighet. Det gir uro og mindre frihet til å planlegge livet. Faste, hele stillinger gir folk en lønn de kan leve av, og trygghet i hverdagen.

Helse- og omsorgstjenester i Stjørdal må fortsette å være drevet av kommunen og ideelle aktører. Gode tjenester koster som sagt penger. Da skal vi ikke sløse bort pengene på å slippe til kommersielle krefter som ønsker å ta ut profitt. Pengene vi bruker må gå til å lage gode tjenester, ikke til å presse lønningene til de ansatte og gi utbytte til direktører for store helsekonsern.

Vi vil ha helse- og omsorgstjenester som gir verdighet og trygghet. Da må vi tørre å prioritere god velferd, og godt samarbeid med de ansatte og med pårørende. Det er de som vet hvor skoen trykker.

Morten Harper
Førstekandidat Stjørdal SV

Veronica Velle-Forbord
Lege og listekandidat Stjørdal SV

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...