Nea Radio

- Helse Midt, et foretak uten styring

LESERBREV: Guri Heggem, ordførerkandidat for Røros Sp, har skrevet leserbrev sammen med stortingsrepresentant Heidi Greni. Foto: Marit Langseth

- Senterpartiet mener at tjenestetilbudet skal leveres til folk uansett hvor du bor. Et godt tilbud etter behov levert av det offentlige må være en rettighet gjeldende for alle uavhengig av adresse, skriver Guri Heggem og Heidi Greni i dette leserbrevet.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Helse Midt har vedtatt å legge ned Helseekspressen. Dette busstilbudet er spesialtilpasset brukere som reiser til og fra St.Olavs Hospital for konsultasjon, operasjon eller andre behandlinger og har siden 2009 vært et godt tilrettelagt tilbud på strekningene Røros - Trondheim og Åfjord - Trondheim.

Årsaken til at tilbudet tas bort er ukjent. I alle fall for de innbyggerne som bor i Rørosregionen og på Fosen. Dette handler mest sannsynligvis om penger og muligheten for innsparinger. Helse Midt sitt argument er at tilbudet blir for lite brukt, og at de som har behov for transport kan benytte seg av de eksisterende rutetilbudene som finnes. Har Helse Midt tenkt på å undersøke hvordan tilbudet i dag er, og hvordan det blir brukt for om mulig å tilpasse det bedre etter kundenes behov?

Mennesker som går til behandling, gjerne i forbindelse med alvorlige diagnoser er sårbare. Det er derfor godt å ha dette tilbudet, der du blir ivaretatt og hjulpet inn på bussen, du får bistand ved behov og bussen er utstyrt for å takle situasjoner som oppstår underveis. Et fullt tog i vanlig rutetrafikk, eller en buss kan ikke erstatte dette. Jeg kjenner folk som har brukt behovet i forbindelse med kreftbehandling og som har unngått å bruke vanlig rutetilbud på grunn av dårlig allmenntilstand. Det er forståelig. Jeg ble selv anbefalt å ta Helseekspressen hjem etter en hofteoperasjon på grunn av komfort og bedre tilrettelegging for bevegelseshemmede. «Du sitter mye bedre på den bussen enn i en vanlig drosje/privatbil» fikk jeg beskjed om. Og det stemte. Jeg er veldig glad for at jeg tok bussen, der assistansen og servicenivået gjorde at jeg følte meg trygg og godt i varetatt fra start til slutt. En annen funksjon som blir ivaretatt av Helseekspressen er frakt av prøver og utstyr mellom legekontor og distriktssykehus og inn til St. Olavs Hospital. Nå når Posten har kuttet ut A-post er det enda viktigere at disse funksjonene blir ivaretatt.

Et annen utfordring er at vi det siste året har fått redusert ambulanseberedskapen på Røros med en bil. Dersom Helseekspressen kuttes er det ikke unaturlig å tro at gjenværende ambulanse må ta flere transportoppdrag enn i dag. Dette vil igjen kunne føre til en redusert ambulanseberedskap i området.

Nå i det siste har vi blitt klar over at AtB mener at det ikke er økonomisk forsvarlig å drifte et gjennomgående busstilbud på strekningen Røros - Trondheim. Alle som tar bussen fra Røros må regne med å gå av bussen på Støren for så å ta tog eller en annen buss inn til Trondheim. Et kjempegodt tilbud for de som har nye hofteledd eller har mer enn nok med å klare hverdagens utfordringer i en hard kreftbehandling. Konsekvensene av dette er at det trolig vil bli et større behov for å bruke ambulanse til syketransport. Hva skjer da med distriktene som trolig i lengre perioder vil stå helt uten ambulanse?

Denne saken mener jeg er enda et bevis på at helseforetaksmodellen ikke fungerer. Det kan ikke være bare bedriftsøkonomi som skal bestemme om et tilbud skal eksistere eller ikke. Helse handler ikke om å spare penger. Helseforetakene må endre sin tilnærming til hvordan tilbud driftes. Senterpartiet mener at tjenestetilbudet skal leveres til folk uansett hvor du bor. Et godt tilbud etter behov levert av det offentlige må være en rettighet gjeldende for alle uavhengig av adresse.

Guri Heggem, ordførerkandidat Røros SP

Heidi Greni, stortingsrepresentant SP

Heidi Greni Foto: Senterpartiet

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...