Nea Radio

Hele Norges helsesøster besøkte Holtålen

Tale Maria Krohn Engvik har tatt et år permisjon fra jobben som helsesøster i Oslo, for å være helsesøster på bildedelingstjenesten Snapchat. Foto: Per Magne Moan

Fredag var Tale Maria Krohn Engvik på Hov skole i Holtålen. Der snakket hun om alt fra mensen til dickpics.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

– Jeg hadde et foredrag for ungdommene hvor jeg snakket om kroppspress, sexpress, nakenbilder, nudes og dickpics. Jeg snakket om å ha det vanskelig, om pubertet og mensen. I tillegg svarte jeg på spørsmål som elevene hadde skrevet ned og lagt i en kasse på forhånd.

Tale Krohn Engvik har det siste året blitt kjent som «Helsesista»: helsesøsteren som svarer ungdom på Snapchat. I august tok hun permisjon fra jobben for å være helsesøster på sosiale medier på fulltid, og for å reise rundt å holde foredrag.

Fredag besøkte hun ungdommer på Hov skole i Holtålen.

– Det beste jeg vet med å reise rundt er å møte disse ungdommene jeg vanligvis bare ser som et rart brukernavn på Snapchat. Det er skikkelig fint altså, forteller hun.

Ungdom forteller om selvskading og overgrep

På Snapchat tar hun opp ulike temaer, som opptil 130.000 ser hver dag. I tillegg er det mange ungdommer som sender henne spørsmål, og når hun har mulighet svarer hun på spørsmål direkte til hver enkelt.

– Det er spørsmål om alt mulig fra kjærlighetssorg til at kondomen har sprukket, de forteller om selvskading og at de er blitt utsatt for overgrep, og nå før påske er det mange som gruer seg til at det blir mye alkohol og rus hjemme. Noen vil bare si hei eller god natt.

– Hva tror du det er med Snapchat som gjør at ungdommen åpner seg for deg der?

– Jeg tror det har litt med at de kan være anonyme. Samtidig er det på den måten de er vant til å kommunisere. De ringer ikke eller sender SMS, de sender en snap. I tillegg er det veldig enkelt og ufarlig å sende en snap om noe som er litt vanskelig, nært og personlig.

Artikkelen fortsetter under lydklippet.

– Vil heller dø enn å fortelle til foreldrene

Krohn Engvik gir også råd til foreldre noen ganger, og når det kommer til nakenbilder, mener hun det er viktig at foreldre og voksne ikke bare sier at det er veldig dumt å sende nakenbilder, for da blir det vanskeligere for ungdommen å komme å fortelle at de har sendt en nakenbilde og at det nå er blitt sendt videre.

Selv har hun blitt kontaktet av ungdommer som har fortalt at de ønsker å ta livet sitt fordi et nakenbilde er blitt misbrukt.

– Når jeg forteller at dette er straffbare ungdommer og at de kan fortelle det til politiet, så sier de at de godt kan fortelle det til politiet, men at politiet vil fortelle det til foreldrene og det skjer ikke. Da vil de heller dø.

– Vær en voksen som tåler å høre alt

Hun oppfordrer derfor foreldre å gruble sammen med ungdommene, slik at de selv kan få sjansen til å ta et bedre valg.

– Et livreddende førstehjelpsråd er å snakke om det på en annen måte. Spør ungdommene hva de tenker om nakenbilder, hva de ville gjort hvis det ble spredd eller hvis de ble presset på grunn av det, og husk alltid å si at alle gjør feil og dumme ting, sier Krohn Engvik og fortsetter:

– Si at de kan komme til deg hvis de gjør noe dumt eller feil, så skal du prøve ikke å bli sint, og at du skal hjelpe og støtte dem. Da tror jeg det blir mye lettere for dem å komme til deg. Velg å være den voksne som tåler å høre alt, og gi dem rom til å gjøre feil.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...