Nea Radio

Hastetiltak kreves i forbindelse med fôrkrisen i landbruket

Landbruket i Norge opplever den største tørke- og fôrkrisen på over 70 år. Faglagene har tatt et stort ansvar for å koordinere og jobbe frem tiltak som må på plass. Nå har de sendt brev til statsministeren og landbruks- og matministeren. Foto: Landbruks- og matdepartementet

Landbruket i Norge opplever den største tørke- og fôrkrisen på over 70 år. Faglagene har tatt et stort ansvar for å koordinere og jobbe frem tiltak som må på plass og har formulert dette i det følgende brevet til statsministeren og landbruks- og matministeren.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

I Fjellregionen, som omfatter Rendalen, Alvdal, Folldal, Tynset, Tolga, Os, Røros og Holtålen kommuner, utgjør landbruket en svært viktig del av verdiskapingen både direkte og indirekte, I Hedmark står landbruket for 9% av samlet verdiskaping i fylket, og i Trøndelag utgjør dette 8,3%. For Fjellregionen er tallene vesentlig høyere med den store andelen næringsmiddelforetak i tillegg til dem som er direkte sysselsatt i jordbruket.

Faglagene i vår region har i samarbeid med landbruksforvaltningen arrangert møter med bøndene for å få en oversikt over status og hvilke tiltak som kan iverksettes for å redusere skadene av tørke- og fôrkrisen. Det er av avgjørende betydning at skadene kan begrenses med de midler og tiltak som er mulig.

På kort sikt er det to hastetiltak som må på plass, transportstøtte til fôr og å senke egenandelen for avlingsskadeerstatning.

Transportstøtte til fôr. 
Innkjøp av grovfôr vil påføre dyreeiere store kostnader. I utgangspunktet vil fôrprisen være høy. I et år med manko på fôr i Fjellregionen er transportavstandene store til de nærmeste kornområdene, og transportkostnadene blir urimelig høye i forhold til andre områder. Som leder og talsperson for landbruk i Regionrådet for Fjellregionen krever vi at regjeringen dekker bøndenes transportkostnader omgående.

Det kan for eksempel utarbeides retningslinjer for transportstøtte på linje med industrien, og vi mener det er avgjørende at dette dekkes med midler utenom jordbruksavtalen. Tørkekatastrofen vil ha såpass store ringvirkninger for jordbruket at de midlene som ligger i jordbruksavtalen, vil være avgjørende for videre drift og andre tiltak.

Senke egenandelen til avlingsskadeerstatning
Landbruks- og matdepartementet har kommet med noen presiseringer for hvordan man i år skal praktisere regelverket for avlingsskadeerstatning og arealtilskudd. Kravet om 30% egenandel er fremdeles opprettholdt.

I et kriseår som dette må landbruket tåle store tap, og vi mener det er et særdeles viktig punkt at egenandelen til avlingsskadeerstatning senkes pga unntakstilstanden man står i. I 1992 ble det gjort en tilsvarende vurdering.

Vi anmoder regjeringen og de politiske partiene på Stortinget om å sørge for at disse tiltakene kommer raskt på plass ut fra den prekære situasjonen den grunnleggende matproduksjonen i Norge nå er i.

Dersom det er ønskelig med ytterligere informasjon og dialog, kan Tolga-ordfører og talsperson for landbruk, Ragnhild Aashaug, kontaktes enklest på telefon 97040929.

Vennlig hilsen

Regionrådet for Fjellregionen

Merete Myhre Moen(leder for regionrådet)
Ragnhild Aashaug(landbrukspolitisk talsperson)

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...