Nea Radio

Hæsjegate og Karolinere på kulturminnedagen

Kulturminnedagene: Søndag markeres kulturminnedagen på Stjørdal museum. Kulturminnedagen markeres i hele Norge i tidsrommet 8. - 16. september. Foto: Stjørdal Museum

Søndag arrangeres den årlige Kulturminnedagen på Stjørdal museum Værnes. Kulturminnedagene markeres i Norge 8. – 16.september og er en del av European Heritage Days som markeres i over 45 land.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Norge har vært med siden 1993 og dagen arrangeres derfor for 25.året på rad. Hvert år velges et tema som kan danne ramme for markeringene og inspirere til arrangementer.

Ikke bare norsk

I år er temaet «Typisk norsk – ikke bare norsk». Hva definerer den norsk kulturarven? Hva er norsk og hvordan har lokalsamfunnet påvirket og blitt påvirket i møte med verden, mellom folk og andre kulturer? Gjennom utstillinger, foredrag, vandringer og omvisninger vil Stjørdal museum Værnes forsøke å belyse dette temaet.

Temaomvisning i Værnes kirke og gamle treskjærerteknikker

– Museets egen konservator og arkeolog, Helle Vangen Stuedal, vil ta med publikum på en temaomvisning i Værnes kirke, forteller daglig leder Sølvi Dahlen Lauvsnes.

– Her vil hun ta for seg de mange bjelkehodene oppunder taket. Du har kanskje være på seremonier i Værnes kirke og undret deg over dyre- og menneskehodene som ser ned på menigheten? På søndag kan du bli bedre kjent med disse, sier Lauvsnes.

Fra Stiklestad Nasjonale Kultursenter kommer museumshåndverker Kai Rune Johansen. Han vil holde et miniforedrag med tema «Typisk norsk – ikke bare norsk», og demonstrere gamle treskjærerteknikker. Museets egen Hæsjgate med tilflyttede hus fra Stjørdal sentrum vil være åpen noen timer, og det vil åpnes en ny utstilling i tilknytning til systua vår.

– Takket være en raus gave fra Olaug Blom kan vi vise publikum mange flotte håndarbeider i den nye utstillinga, forteller Lauvsnes.

Karolinere og korps

Søndag er siste ordinære åpningsdag på museet denne sesongen.

– Har du ikke sett våre sommerutstillinger, må du kjenne din besøkelsestid nå, sier kontor- og arrangementsansvarlig Unni Raaen Nysæther.

– Utstillingen «Da karolinerne kom» handler om konsekvensene det fikk for lokalbefolkningen da 10 000 mann og 7 000 hester kom inn over Langstein 22.september 1718. Vi hyller også den lokale korpsbevegelsen med utstillingen «Vel blåst» som tar for seg utviklingen lokalt gjennom 200 år, forteller Nysæther.

I Prestegårdshagen står fotoutstillingen som viser 10 lokale korpsbilder. Her er både flotte oppstilte bilder og mer løsslupne foto av russekorps i fri dressur! Prestegårdskaféen er åpen med salg av potetsuppe, nystekte vafler og kanelsnurrer. Velkommen til kulturminnedagen og sesongavslutning ved museet på søndag, avslutter Nysæther.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...