Nea Radio

Harepest på veg?

HAREPEST? Joachim Salvesen tok dette bildet av en død hare han fant ved Aursunden forrige dagen. Foto: Joachim Salvesen

Stor sannsynlighet for at det er harepest i rørosdistriktet.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Det er påvist harepest i Hedmark, og nå ser det ut til at sjukdommen er på veg nordover.

- Det er stor sannsynlighet for at vi har harepest også i rørosdistriktet. Vi har ikke fått det påvist, men på bakgrunn av at det de siste dagene er rapportert flere funn av døde harer både i Os, Røros og Holtålen, er sannsynligheten stor, sier naturforvalter Hans Iver Kojedal i Røros kommune til Nea Radio.

Dårlig tegn

- At det varsles funn av flere døde, voksne harer er ikke noe godt tegn. Det er ikke noe vi kan gjøre noe med, så pesten må bare gå sin gang, sier Kojedal, men - Unngå kontakt på grunn av smittefare. Ligger haren i kontakt med vannkilder, så få den helst fjernet på grunn av faren for smittespredning. Bruk hansker eller annet.

Hunder kan bli smittet

- Man skal også huske at hunder kan bli smittet av sjukdommen, sier Kojedal videre.- Og om de ikke blir sjuke, er de uansett potensielle smittekilder fordi de ofte vil lukte og slikke på døde harer de finner og deretter på folk.

- Vi har den siste tida hatt en relativt tett harebestand. Et utbrudd av harepest vil derfor kunne spre seg raskt. Også store deler av Sverige har påvist harepest. Harepest oppstår av og til ved tette harebestander. Den vil ikke utrydde haren, men vil med stor sannsynlighet redusere bestanden vesentlig, sier naturforvalter Hans Iver Kojedal til Nea Radio.

Fire mistenkt smittet av harepest

En mann i Engerdal er smittet av harepest. Kommunelege Klaus Henning Bunsen sier til Østlendingen at mannen vil klare seg helt fint.
– Harepest kan være livstruende hvis man går med sykdommen ubehandlet over lang tid, sier han.

Fire personer er nå mistenkt smittet av harepest i Hedmark, skrev Østlendingen torsdag. Lege Tor Bjørnstad-Tuven i Tynset utsteder derfor en advarsel som gjelder hele fjellregionen. Prøvesvarene er ikke klare, men han sier til avisa at de har startet behandling mot harepest.

Les mer

Les mer om harepest, eller tularemi, på nettsidene til Veterinærinstituttet:

https://www.vetinst.no/sykdom-og-agens/tularemi

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...