Annonse
Nea Radio

Skulle sett helt annerledes ut:

Navn og logo førte til harde diskusjoner

Kjøpesenteret City Syd i Trondheim. Foto: Tore Strømøy

Det var mange diskusjoner i forkant av at kjøpesenteret City Syd skulle bygges. Allerede i 1978 hadde samarbeidspartnerne sitt første møte - i september 1987 sto senteret klart.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Sist oppdatert: 26.11.2021 kl 02:19

Annonse

- Det var jo bare myr der da vi starta planlegginga. Alt som sto på tomta som i dag kalles Tillerbyen, var et hotell, forteller Stein Ole Eide.

Tvilte aldri

Han var en av de som var med på planlegginga av kjøpesentert City Syd helt fra starten av.

- Men vi var egentlig aldri i tvil om at det ville bli en suksess. Vi hadde både kommunen og bankene med oss, forteller han.

Sammen med Lars Sjømo er han til stede på Næringsdriv-konferansen i Kimen Kulturhus i Stjørdal. De har vært på scenen sammen med ingen ringere enn hotell- og kjøpesenterkongen Petter Stordalen, og fortalt om den gangen de ansatte ham som senterleder.

- Uten de hadde jeg aldri stått her, sa Stordalen, som ydmykt takker sine tidligere arbeidsgivere for at de turte å satse på en relativt uerfaren unggutt fra Porsgrunn.

- Han var riktig mann på riktig sted. Den ansettelsen har vi ikke angra på en eneste dag, sier Sjømo.

Petter Stordalen møtte Lars Sjømo og Stein Ole Eide under Næringsdriv-konferansen i Kimen Kulturhus. Foto: Karin Jegtvik

Nytt bydelssenter

Eide henter fram noen gamle, gule papirer fra det første møtet i samarbeidsgruppa. Papirene er fra 1978.

- Dette var det første utkastet til avtalen mellom oss kjøpmennene som gikk sammen for å etablere dette kjøpesenteret. Kjøpmannssenteret kalte vi oss da vi etter hvert fikk Sjømo og Lykke med på laget, forteller han.

Det var Trondheim kommune som først tok initiativ til senteret, og det var politisk bestemt at det skulle bli et nytt bydelssenter på Tiller.

- Alle hadde troa på det og det var så godt forberedt alt. Vi reiste på studieturer og så på andre senter, så vi visste hva vi ville ha.
- Senteret ble mye større enn de vi så på, men vi har ikke gått i minus en eneste dag - det var pluss fra dag en.

Harde diskusjoner

Kjøpesenteret vises godt fra E6-en, og trekker til seg folk fra både nord, sør, øst og vest. Det var jo Norges største kjøpesenter i sin tid.

- Jeg husker debatten om gulvet, sier Eide.
- Skulle vi ha italiensk marmor eller skulle vi velge en billigere variant? Det ble italiensk marmor, og det har holdt seg utrolig godt. Så det var verdt det, mener han.

Eide og Sjømo er ikke aktivt involvert i senteret lenger, da de solgte seg ut for noen år siden. Men historier fra den spennende byggeprosessen og minner om tiden med idémyldring og harde diskusjoner bærer de fortsatt med seg.

- Det skulle jo egentlig ikke hete City Syd heller, vet du. Navneutvalget i Trondheim kommune hadde beslutta at senteret skulle hete Tillersenteret, men vi slåss gjennom City Syd, humrer Eide.
- Navnet kom opp i en navnekonkurranse.

- Og så var pila opprinnelig snudd andre veien, altså nedover, men vi bestemte at den skulle peke oppover i stedet, smiler Eide lurt.