Nea Radio

Har skrevet bok om Børre Hansen Langland

FORFATTERNE: Ole Gunnar Folde (til venstre) og Hans O Grønli. Foto: Per Magne Moan

Hans O. Grønli og Ole Gunnar Folde har brukt over tre år på bok om urmakeren, felemakeren og tusenkunstneren fra Langlandet i Ålen. Torsdag er det bokslipp.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Sist oppdatert: 17.06.2020 kl 16:11

Børre Hansen Langland fra Ålen ble født i 1732 og gjennom sitt 89 år lange liv skulle han bli viden kjent som en tusenkunstner med egenskaper man i dag sliter med å finne ut hvordan han kunne ha tilegne seg.

Han beregnet blant annet hvor lang tid ei pistolkule ville brukt fra Sola til Saturn. I moderne tid viser det seg at han hadde rett i sine beregninger.

Børre var nøyaktig i sitt arbeid og førte nitidig dagbok. Disse nedtegningene er tatt vare på og dagboka har blitt oversatt fra gotisk skrift til mer leselig norsk.

Det er denne dagboka som danner grunnlaget for boka som nå slippes.

Utrolig produktiv

I løpet av sitt lange liv produserte han 306 stueur, de fleste var slagur. Han produserte 10 lommeur, omlag 150 signeter og 386 rokker.

Han var den første i Ålen som kjørte med vogn, noe som igjen førte til at kravet til bedre veistandard kom.

Det største mesterverket er gulvuret han laget til seg selv i 1769. I dette uret er det innbygd et spillverk som spiller 6 forskjellige salmer ved at små messinghammere slår på skåler av metall.

Tragedier

Han må ha hatt musikalske evner for å stemme metallskålene. Hans musikalske evner er også dokumentert ved at han bygde ei fele og at han hadde planer om å bygge kirkeorgel. Dette ble skrinlagt på grunn av personlige tragedier i hans liv. Hele seks av hans barn døde i ung alder.

Foruten klokker og rokker og signeter laget han det aller meste av husgeråd som folk trengte, fra pipestilker og punglåser til høvelbenker, skrustikker, sager og til og med briller.

Han drev også en form for bankvirksomhet og regnes som en velgjører. Han fikk hentet en smed til Ålen og fikk smidd 30 jernploger - noe som revelusjonerte jordbruket. Han dyrket også korn og forsket på gjødsling av innmarka.

Skrev særoppgave

Ole Gunnar Folde og Hans O. Grønli har i tre og et halv år jobbet med boka og torsdag er det bokslipp og bokbad.

Grønli sier han alltid har interessert seg i urmakeren som kom fra andre sida av Gaula fra der han vokste opp. Så stor var interessen at han skrev særoppgave om Langland da han gikk gymnaset.

I anledning bokslippet, så har den eneste fela Børre Langland laget, vært til restaurering i Selbu. Fela fra 1773 er klar for prøvespilling under kulturkvelden i Ålen torsdag.

Hør intervju med Hans O Grønli her:

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...