Nea Radio

Har fisket 210 km sik

Foto: Per Magne Moan

Sikfiskerne i Aursunden gjorde opp status.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Sist oppdatert: 27.04.2018 kl 11:45

I fem somre har det vært gjennomført kultiveringsfiske på Aursunden i Røros kommune. Hensikten har vært å bedre sikbestanden i sjøen. På et informasjonsmøte på Kokkvollen torsdag kveld, kunne forsker ved Norsk Institutt fo Naturforskning, NINA, Stein Ivar Johnsen, fortelle at satsingen ser ut til å ha hatt en positiv effekt.

Hovedmålet for prosjektet har vært å i løpet av denne femårsperioden ha gjenskapt Aursunden til en attraktiv innsjø for sportsfiske samt lagt grunnlaget for et aktivt næringsfiske der en god kvalitet på siken danner grunnlaget for en bærekraftig næringsdrift.

Mange på laget

Fisket har vært et samarbeid mellom Aursundsjøen fiskeforening, NINA, Røros kommune og Glommens og Laagens Brukseierforening, GLB. Sistnevnte er regulant i sjøen. Rørosfisk A/S har ledet den praktiske gjennomføringa av prosjektet og den første sesongen deltok 24 ulike fiskere i prosjektet. Antall fiskere har gått betraktelig ned de siste årene, men fangsten har gått opp.

Hva har dette gjort for sjøen?

I løpet av disse fem årene er det tatt opp 150 tonn sik. I antall er dette nesten 370 000 fisker, noe som ville strakt seg 12 mil om de ble lagt etter hverandre.

Johnsen sier fiskens K-faktor har økt, noe som betyr at fiskene er i bedre hold enn før kultiveringsarbeidet startet.

Kultiveringsfiske på Aursunden fortsetter også denne sommeren og det er ventet at de første garnene går i sjøen i midten av juni.

Hør intervju med NINA-forsker Stein Ivar Johnsen, seniorrådgiveri GLB, Trond Taugbøl og Bjørn Sandnes fra Rørosfisk her:

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...