Nea Radio

– Har dommedagsprofetiene slått til?

Guro Angell Gimse – Stortingsrepresentant og Høyres landbrukspolitiske talsperson (til venstre) og Elin Rodum Agdestein - Stortingsrepresentant og medlem av Høyres landbruksnettverk Foto: Privat

Debattinnlegg fra Guro Angell Gimse, stortingsrepresentant og Høyres landbrukspolitiske talsperson og Elin Rodum Agdestein, stortingsrepresentant og medlem av Høyres landbruksnettverk.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Du husker kanskje «får i kål»-utspillet til Vedum og flere andre underlige profetier om Høyres landbrukspolitikk i 2012.

Retorikken fikk feste seg, og i en undersøkelse for Norsk Bondelag samme år, svarte 30 prosentvav respondentene at de trodde de måtte avvikle driften om Høyres politikk ble innført. Hva har så skjedd etter 7 år med Høyre i regjering? Landbruket blomstrer, og vi opplever fornøyde bønder som føler seg både sett og hørt!
 
Vedum har tidligere uttalt at faktasjekker forflater debatten.

Vi opplever at det settes fram påstander som ikke er i tråde med den virkelighet vi finner ute i landet. Men skal vi politikere fortjene tilliten vi blir vist, er det avgjørende at vi alle, også Vedum forholder seg til sannheten. Og tallenes tale er klar:
 
-Vi opplever nå at trenden med nedleggelse av gårder, som vi så når vi overtok, er kraftig bremset opp.  

-Snittveksten i landbruksproduksjonen er mer enn tredoblet

-Gjennomsnittlig omdisponering av jordbruksareal er kraftig redusert

-Antall årsverk i landbruket ser ut til å stabilisere seg.
 
Høyre i regjering leverer også godt på inntektsutvikling i landbruket. I 2020 er anslaget fra budsjettnemda for jordbruket at jordbruket vil få sin sterkeste inntektsutvikling på over 10 år. I dette ligger det en corona-effekt, men slår prognosene til vil jordbruket under regjeringen Solberg (2014-2020) kunne få en inntektsøkning på 31,5 prosent. Lønnsøkningen for lønnsmottakere for samme periode ser ut til å bli 16,3 prosent.

At bonden og hele næringsmiddelkjeden har greid øke produksjonen under corona er ingen tilfeldighet. Det er villet politikk godt hjulpet av dyktige bønder som får fram gode norske kvalitetsprodukter. 
 
Vi produserer stadig mer av maten som vi selv spiser i Norge og Høyres målsetning har hele tiden vært å øke matproduksjonen. Vi har gjort det lønnsomt å bli litt større slik at ny teknologi som bl.a. melkerobot og digital gjødsling utnyttes. Samtidig har vi sørget for at mellomstore og små gårdsbruk også er blitt tilgodesett, slik at vi greier å opprettholde et landbruk over hele landet. 

Dette borger for økt produksjon, god beredskap og levende distrikter. 
 
I neste periode skal vi fortsette å satse på bonden. Landbruket skal være en attraktiv arbeidsplass for unge. Vi vil støtte opp under et landbruk over hele landet og gi bonden større muligheter for lønnsom drift, gjennom å kunne investere i og utnytte egen eiendom.

Vi skal sørge for at det blir mer lønnsomt å drive skogen aktivt, slik at vi kan realisere det grønne skiftet og skape flere arbeidsplasser i en viktig grønn næring. I dag binder skogen omtrent halvparten av de årlige klimautslippene i Norge.
 
Vi i Høyre vil lytte og være tett på fordi mat og tilgangen til trygg mat er et fundament for alt liv og fordi skogen blir viktig for å gjennomføre det grønne skiftet. 

Mens Vedum driver med sin skremselspropaganda vil vi brette opp ermene for å legge til rette for et bærekraftig landbruk over hele landet i dialog og samarbeid med våre dyktige og innovative bønder – og får i kålen vil være sikret også i årene fremover.
 
 

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...