Nea Radio

Lommeposen:

Handelen vil kutte 100 millioner plastbæreposer

LOMMEPOSEN: Brett plastbæreposen til en liten trekant og putt den i lomma. Foto: Handelens Miljøfond

Norsk handel og Handelens Miljøfond går nå sammen om en kampanje som har som mål å redusere forbruket av plastbæreposer med 100 millioner plastbæreposer. Kampanjen skal motivere kundene til å bruke plastbæreposene flere ganger.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Plastforsøpling er et av vår tids største miljøproblemer. En fersk undersøkelse gjort av analysebyrået Ipsos for Handelens Miljøfond viser at halvparten av den norske befolkningen mener ombruk av plastbæreposer er blant de mest nyttige tiltakene for å redusere plastforbruket. Handelens Miljøfond starter derfor i dag en storstilt kampanje for å gjøre det enklere for folk å bruke plastbæreposer flere ganger. Kampanjen «Lommepose» viser humoristisk, men enkelt, hvordan du kan brette en plastbærepose til en liten trekant som får plass i enhver lomme.

- Det kan kanskje virke banalt, men vi vet at glemsel og dårlig planlegging er blant de viktigste årsakene til at folk ikke tar med plastbæreposer hjemmefra når de skal handle. Om alle lærer den enkle bretteteknikken, og går med en slik i lommen, unngår vi dette problemet og kan spare miljøet for mye plast, sier daglig leder i Handelens Miljøfond, Rasmus Hansson.

Vi kan gjøre mer

Handelens Miljøfond er handelens felles store miljøsatsing, og arbeider for å redusere plastforsøplingen, øke plastgjenvinningen og redusere bruken av plastbæreposer. Handelen har blant annet gjennom Handelens Miljøfond forpliktet seg til å redusere forbruket av plastbæreposer med 20 prosent innen utgangen av 2020.
- Norske forbrukere er stadig mer bevisste på hva de kan gjøre for å bidra positivt i miljøsaken. Vi ser blant annet at forbruket av plastbæreposer har gått ned de siste årene. Men fremdeles selges det mer enn 700 millioner plastbæreposer årlig, og derfor er handelen enige om at det må gjøres mer for å redusere antallet ytterligere, fortsetter Hansson.

Liten andel plastbæreposer i naturen

En rapport gjort av konsulentselskapet Mepex for Grønt Punkt Norge i 2016 viser at om lag 80 prosent av plastbæreposene ender opp i restavfallet, primært til emballering av restavfallet mens rundt 14 prosent ligger løst i restavfallet. Det antas at mindre enn én prosent av plastbæreposene ender i naturen. Legger man én prosent til grunn vil det si at rundt 7 millioner plastbæreposer ender opp i naturen. Derfor mener Hansson at kampanjen som nå lanseres er viktig.

- Vi trenger plastbæreposer, blant annet til avfallshåndtering. Og plastbæreposer er ikke det største miljøproblemet vi har. Men et tiltak og en kampanje dette minner oss på at deler av problemet med plast kan vi lett gjøre noe med. Derfor er «Lommeposen» viktig påminnelse, og enkelt tiltak alle bør slutte opp om, sier Hansson.

Rasmus Hansson er daglig leder i Handelens Miljøfond. Foto: Handelens Miljøfond

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...