Nea Radio

Foto: Jørn Haudemann-Andersen / NRK

Snåsaordføreren om Snåsamannen:

- Han var en stor mann og et medmenneske, som har betydd mye for mange

- Han var en stor mann, et medmenneske og en som har betydd mye for mange. Slik minnes ordføreren i Snåsa kommune Snåsamannen. Joralf Gjerstad gikk bort fredag, og mange har sterke minner fra hans liv.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

– Jeg kan bekrefte at Joralf er død.

Det sier ordføreren i Snåsa, Arnt Einar Bardal, til NRK fredag like etter klokken 12.

Han bekrefter dødsfallet i samråd med Gjerstads familie.

– Vi skal samles og diskutere mer om hva vi skal gjøre. Joralf har betydd så mye for Snåsa – og for så mange, sier Bardal.
– Han var en stor mann, et medmenneske og en som har betydd mye for mange, og folk fra hele landet ringer meg i dag.

Han vil per nå ikke gå i detalj på tidspunkt eller andre omstendigheter rundt dødsfallet.

Gjerstad ble 95 år 11. april i år. Det var avisa Snåsningen som skrev om dødsfallet først.

Kjent som helbreder

Snåsamannen var kjent for å være synsk, ha varme hender og å helbrede folk. Tusenvis av mennesker reiste til den lille bygda Snåsa i Trøndelag for å få hjelp av ham. Mange har sagt at de er blitt helbredet.

Kona til Snåsamannen, Signe Gjerstad, døde i 2017.

Foto: Jørn Haudemann-Andersen / NRK

Snåsamannen har fått Kongens fortjenstmedalje i sølv og i 2006 ble han utnevnt til Årets trønder. Høsten samme år sendte NRK en egenprodusert dokumentarfilm om ham med tittelen «Kjenner du varmen?».

NRK-journalist Jørn Haudemann-Andersen har jobbet mye med fenomenet Snåsamannen i løpet av nærmere 30 år.

Han er en av dem som står bak «Kjenner du varmen?». Dokumentaren er sendt en rekke ganger på NRK, og også i våre naboland. Dokumentaren fra 2006 er sendt 14 ganger på NRK. Den er også sendt i Sverige og Finland.

Se NRK sin dokumentar «Kjenner du varmen?»i 2006.

Lot seg forbause

Haudemann-Andersen forteller at han, som så mange andre, stadig lot seg forbause av Gjerstad.

– Det var alltid interessant å høre hva han hadde å si. Han sa ikke ting på den måten andre sa ting på. Et av hans varemerker var å komme med utsagn som kanskje var både overraskende og skumle, sier Haudemann-Andersen.

Dette tror han førte til at enkelte kviet seg for å oppsøke Snåsamannen – selv om de kanskje hadde lyst.

Haudemann-Andersen intervjuet ham en rekke ganger, og var innimellom på besøk hos ham i Snåsa.

– Jeg har alltid vært veldig nysgjerrig på hva som gjør at intuisjonen hans var så «frempå». Han sa ting jeg stusset over i ettertid – som jeg fremdeles ikke helt skjønner.

Tok skepsisen med knusende ro

Advokat Cato Schiøtz ble kjent med Joralf Gjerstad for 12 år siden. De utviklet er nært vennskap.

– Joralf betydde ekstraordinært mye for mange. Han var en empatisk mann, som stilte seg i de godes tjeneste gjennom et langt, langt liv, sier Schiøtz til NRK.

Det at noen var kritiske til Snåsamannens helbredende og klarsynte evner, skal Gjerstad selv ha tatt med knusende ro.

– Han tok det helt saklig. Det som jo er spesielt, er at skeptikerne ikke hadde noen erfaringer med Joralf Gjerstad. I motsetning til de tusener som har konstatert noe som ikke lar seg bortforklare med placebo, hell eller bløff.

Selv er Schiøtz helt overbevist over at Snåsamannen hadde evner.

– At han var klarsynt, er for meg hevet over enhver tvil, sier han.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...